sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Vrednotenje nepremičnin, Anton Kupic, Geodetska uprav RS - 23. oktober '10 at 17:00

Vrednotenje in davek na nepremičnine že več tednov burita duhove. Ljudje, ki so nenadoma postali lastniki šol, transformatorskih postaj in celo gradov, stojijo v dolgih vrstah, informacije o poskusnem vrednotenju nepremičnin menda ne razume niti predsednik vlade. Geodetska uprava je lastnikom nepremičnin skupaj razposlala več kot 1.100.000 obvestil. V njih je več kot 84 milijonov podatkov o 6-ih milijonih nepremičnin. Geodeti so doslej zabeležili že več kot 100 tisoč pripomb, kar po njihovem mnenju ni veliko, največ pa se jih sicer nanaša na ocenjeno vrednost. Gost spletne klepetalnice bo Anton Kupic, namestnik generalnega direktorja Geodetske uprave RS.

Arhiv klepetalnice

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva. Danes bo naš gost Anton Kupic, namestnik generalnega direktorja Geodetske uprave RS. Vabljeni k sodelovanju!

<Vane Leban> Oče mi je pred 2 leti umrl. Vikend v Bohinju je bil v zapuščinski razpravi ustrezno obravnavan in vpisan v ZK, stanovanje v Ljubljani pa je še vedno pisano samo na umrlega očeta. In drugo, zakaj so nepremičnine v Bohinju tako visoko ovrednotene, normalna hiša brez centralne kurjave na 350.000 eur. Hvala.

<Anton Kupic> Podatke za stanovanje v Ljubljani (lastništvo) lahko prenesete bodisi s pomočjo spletne aplikacije ali s pomočjo obrazca za spremembo lastništva, ki ga dobite na spletni strani www.obvescanje.si.

<Anton Kupic> cene nepremičnin v Bohinju (kakor tudi drugje v državi) so rezultat analize trga od leta 2006 in od tu tudi vrednost, ki jo omenjate. Če se z njo ne strinjate, lahko podatke pripombo preko spletne aplikacije ali na obrazcu E po pošti.

<tmernik1> Spoštovani. Hiša je bila zgrajena 1996, oken od takrat še nismo prenavljali na informativnem izračunu je vpisano NP. Ali moramo popraviti Np in vpisati leto zidave: Hvala Mernikova

<Anton Kupic> Na obrazcu za sporočanje sprememb ali v spletni aplikaciji napišete NE

<miroslav.suligoj> Spoštovani! Imam kar nekaj nepremičnin kmetijskega in gozdnega zemljišča na območju Banjške planote. Del tega kmetijstva je v zaraščanju, gre za nizko rastje malničevje in grmi leske. Ker so podatke jemali iz satelitskega posnetka so mi vso površino ocenili kot gozd, čeprav je v podatkih PISO točno določen procent gozda. Zanima me, če se lahko na vrednost zemljišča pritožim, ker so mi ga ocenili kot gozd. Hvala! MIRO

<Anton Kupic> Na vrednost zemljišča seveda lahko vedno podate pripombo, podatki o dejanski rabi pa so bili vzeti iz evidence dejanske rabe Ministrstva za kmetijstvo

<Tomaz> Imam problem, garažo, oz supo so mi ocenili 130000 €, napisali da ima izložbeno okno, centralno ...in še in še, kar kaže da je popisovalec na svoje podal podatke in sploh ni takrat ob ogledu zaprosil za ogled nepremičnine in notranjosti

<Tomaz> Durugo vprašanje pa so ocenili mamino stanovanje v LJ, velikost 64 m2 v prvotnem stanju, stara okna elektrika, kopalnica, na 160000 €, tržna cena pa bi bila komaj 120000€

<Anton Kupic> Glede garaže: očitno gre za napačno dejansko rabo (klasifikacijo) objekta. Podatek lahko popravite bodisi preko aplikacije ali obrazca po pošti. Šifrant je priložen brošuri, ki so jo prejela vsa gospodinjstva. Poiščite šifro za garažo in jo vpišite namesto sedanje šifre.

<Anton Kupic> Kot sem že omenil, je vrednost stanovanja izračunana na podlagi transakcij opravljenih od leta 2006 dalje. Na vrednost vpliva predvsem lokacija in še enkrat lokacija. V kolikor se z vrednostjo ne strinjate, lahko podate pripombo - bodisi preko spletne aplikacije ali obrazca iz brošure in pošte.

<KC> Pozdravljeni! Dedovali smo hišo in zemljo (okoli 1000kvadratnih metrov). Smo trije dediči, vsak do 1/3 . Živimo vsak v drugem kraju in tudi drugi občini. Vrednost zemljišča in hiše so označili za 34.000€ . Zanima me, ali je to vrednost posameznikovega deleža 1/3 ?

<Anton Kupic> To je skupna vrednost nepremičnine in ne razdeljena na tretjine. V kolikor se vam zdi prenizka, najprej preglejte podatke (predvsem površine) in v kolikor so pravilnim in se z vrednostjio še vedno ne strinjate, podajte pripombo.

<kristijan> Pozdravljeni! Zanima me zakaj še do danes nismo prejeli izračuna vrednosti naše nepremičnine, smo iz Braslovč, na koga se lahko obrnemo. Ali je pošiljanje že zaključeno. Hvala in lp

<Anton Kupic> Pošiljanje obvestil je zaključeno. V kolikor do sedaj obvestila niste prejeli, lahko izpolnete obrazec, ki je dostopen na naši spletni strani (www.obvescanje.si) in ga po elektronski pošti ali po klasični pošti pošljete na naslov, ki je tam naveden. Lahko pa se oglasite tudi po telefonu in vašo nepremičnino bomo skušali poiskati in vam poslali obvestilo.

<danilo> Spoštovani,v okolici Maribora imam kmetisko zemljišče na katerem nimam NIČ pozidanega. Na vašem obvestilu pa piše da imam 43% pozidano zemljišče. Zanima me, na osnovi česa je to določeno? Res pa je da imam na zemljišče narejen dovoz posut s peskom - ali je to to? Kaj naj napravim? LP Danilo

<Anton Kupic> Podatke o namenski rabi zemljišč smo pridobili od občin, podatke o dejanski rabi pa od Ministrstva za kmetijstvo. Glede na vaše navedbe, da imate del parcele posut in urejen kot dovoz. To je bilo upoštevano kot pozidano zemljišče. Podatek lahko popravite s spremembo procenta bodisi prek spletne aplikacije ali na obrazcu po pošti.

<prijatelj> Pozdravljeni! Občina Vrhnika je sedaj zaračunavala davek na nezazidano zemljišče v višini približno enega procenta od vrednosti zemljišča. Ali bo z uvedbo novega davka le ta lahko največ 0,15% od vrednosti? Hvala

<Anton Kupic> Zakon o davku na nepremičnine je v pripravi. Kakšne bodo stopnje še ni dokončno določeno, vsekakor pa občine ne bodo mogle zaračunavati višjega davka, kot bo z zakonom določen (limit)

<francko> Popisovalcu sem povedal o lastništvu garaže, ki ni vpisana v ZK.Na vašem obvestilu pa te garaže ni.Kaj naj storim?

<Anton Kupic> V tem primeru, ko objekta ni na obvestilu je možno dvoje: ali objekta sploh nimamo evidentiranega ali pa je prišlo do napačnega vpisa lastništva in zato zadeve niste dobili. Prosim vas, da se oglasite na najbližji geodetski pisarni in zadevo bomo razrešili.

<packon> Kakšni so kriteriji za ocenitev vrednosti nepremičnine?

<packon> Kje je to zapisano oz. kje se da to videt? Novo stanovanje je polno plesni. Se to upošteva ?

<Anton Kupic> Metodologija vrednotenja nepremičnin je dosegljiva na spletni strani www.obvescanje.si. Plesen ni kriterij, ki bi vplival na vrednost stanovanja.

<Moderator> Hvala vsem za vprašanja. Današnji klepet se je zaključil. Vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti