sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Sandi Poteko - specialist za raka prostate - 30. oktober '10 at 16:40

Rak prostate je po pojavnosti na drugem mestu med moškimi, takoj za pljučnim rakom in rakom debelega črevesja in danke. Res je, da se rak prostate pogosteje  pojavlja  pri starejših moških, vendar zbolevajo tudi mlajši. Rak prostate se pojavlja tudi pri tridesetletnikih! Mnogo obolelih v začetnih stadijih raka nima nobenih večjih težav, pa tudi ko se težave pojavijo, ne obiščejo zdravnika, saj jih straši pregled skozi danko. Medicina je pri zdravljenju raka prostate napredovala, kmalu bodo na voljo novi, zanesljivejši testi za odkrivanje raka prostate in zdravila, ki bodo dopolnila klasično zdravljenje. V klepetalnici tokrat svetuje Sandi Poteko, spec. urolog, kirurg, ki v Splošni bolnišnici Celje izvaja operacije raka prostate s kirurškim robotom Da Vinci.

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Od 16:40 naprej bo gost Sandi Poteko, dr. med., spec. urolog in kirurg odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<mghhk> Pozdravljeni, imam težave pri uriniranju. Kaj mi lahko svetujete?

<Sandi Poteko> Vzrok težav pri uriniranju je lahko prostata, možno tudi mehurja ali sečnice. Svetujem, da s osebnim zdravnikom pogovorite in opravita osnovne preglede. Osebni zdravnik vas lahko napoti tudi v urološko ambulanto.

<avs> Ali so kondomi dovolj dobra zaščita za zaščito pred bolezni sečil (pri tem ne mislim na HIV, sifilis,..)

<Sandi Poteko> Da, kondomi so dobri za zaščito sečil.

<jure22> Nimam izbranega zdravnika, ker ga do sedaj nisem potreboval. Kako lahko najhitreje pridem do urologa.

<Sandi Poteko> V urološko ambulanto vas napoti osebni zdravnik z napotnico za urološki pregled. V primeru da je pregled nujen se opravi brez čakalno dobe-takoj.

<Sandi Poteko> Obstaja tudi nekaj ambulant v zdraviliščih in diagnostičnih centrih, kjer lahko tudi opravite urološki pregled (samoplačniško=).

<Kankan> Pozdravljeni! Imam eno težavo, ki jo ne znam čisto opisati...kadar je mraz ga vedno čutim spodaj, ob enem pa dobim čuden občutek, kot da nebi mogel zadrževati voda, čeprav jo dejasnko lahko..nikoli pa me ne peče ne sečevod, ne mehur

<Kankan> Poleti s tem nimam nikoli težav, le jeseni do spomladi...ko nisem izpostavljen mrazu se zadeva uredi v nem aki dveh dneh..

<Sandi Poteko> Opisane težave so najpogosteje posladica kroničnega vnetja prostate. Eno od zdravljen so tople kopeli, zadostna zaščita pred mrazom ter čim manj gaziranih in hladnih pijač. Priporočljivo pa je opraviti pregled prostate pri osebnem zdravniku ali urologu.

<klepet12> Zanima me mnenje glede nadaljnjega zdravljenja raka na prostati, in sicer pišem v imenu starega očeta. Le-ta je imel pred dobrim mesecem operacijo (klasično) in rečeno je bilo s strani kirurga, da je bila odstranjena cela prostata in da je rak še razširjen. Sedaj se je rana zacelila, pregled pa ima v decembru. Dejansko me zanima, kakšen je standarden postopek, ko se ugotovi, da je po odstranitvi prostate rak razširjen, saj kirurg in osebje ni pripravljen na posvetovanje, sami pa menimo, da sam pregled ne zadostuje in da naj bi bilo govora o nadaljnjem zdravljenju (npr. kemoterapija, zdravila,...) ne pa le o pregledu. Hvala za odgovor!

<Sandi Poteko> V primeru, da je rak razširjen, navrjetneje mislite metastaze, je po Odstranitvi prostate tudi potrebna dodatna hormonska terapija. Za natančnejšo odločitev o dodatnem zdravljenju je potreben posvet z urologom, ki se bo odločil glede na vse izvide in stanje bolnika o dodatnem zdravljenju.

<maribort> Pozdravljeni. Občasno se mi pojavlja neke vrste pritisk v levem delu mod oz pod modi. Ne gre za bolečino ampak za neprijeten občutek. Kaj bi to lahko bilo.

<Sandi Poteko> V primeru, da imate težave v predelu mod je potreben pregled pri osebnem zdravniku, saj je potrebno izključiti raka na modih ali kakršno drugo obolenje v predelu zunanjih genitalij.

<mghhk> Zdravo! Zanima me, kako se lahko dogovorim za robotsko odstranitev prostate?

<Sandi Poteko> Podatke o robotski kirurgiji lahko najdete na spletni strani bolnišnice Celje. Vprašanje lahko pošljete tudi na email naslov robotska.kirurgija@sb-celje.si!

<Kankan> ali je možno za vbetje prosate dobiti tudi zdravila brez recepta oziroma zelišča?

<Sandi Poteko> V primeru, da mislite kronično vnetje prostate je najboljše zdravljenje z omejitvijo gaziranih pijač, začimb. Svetujemo tople kopeli. Medikamentozno zdravljenje so samo zdravila za zdravljenje bolečin. V primeru akutnega vnetja prostate pa je nujen pregled pri urologu.

<cveto- imam že dogovorjeno operacijo in sicer radikalno prostatektomijo in limfadenektomijo.Ali je sploh tazumno razmišljati o poskusu ohranitve živca erekcije > zdravo: imam naročeno operacijo in sicer radikalno prostatektomijo +limfadenektomijo.Ali je sploh razumno razmišljati o možnosti oz. poskusu ohranitve živca erekcije?Odločitev je namreč po navodilu nzdravnika pacientova

<Sandi Poteko> Najpomembneje je, da se rakovo obolenje odstrani v celoti. Ohranitev živcev za erekcije je smiselna samo pri bolnikih z nizko rizičnim rakom. Ker omenjate limfadenektomijo, ta pa se opravlja pri srednje in visoko rizičnih rakih prostate, ohranitev živcev neizvedljiva, saj se mora rakasta prostata v celoti ohraniti. Najpomembnejša je ozdravitev rakave bolezni, erektilna funkcija je v tem primeru drugotnega pomena.

<Moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti