sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Revmatična obolenja - Boris Lestan, spec. revmatologije - 13. november '10 at 16:40

Večina laične javnosti je prepričana, da so revmatična obolenja predvsem bolezen starejših ljudi. Delno to sicer drži, saj večino revmatičnih obolenj ugotovijo pri ljudeh, starejših od 40 let. A zbolijo lahko tudi otroci, mladostniki in mlajši odrasli. V tokratni rubriki Zdravje bomo pod drobnogled vzeli le najpogostejše oblike revmatičnih obolenj, vseh oblik je namreč več kot 100. Na vprašanja bo tokrat odgovarjal mag. Boris Lestan, specialist revmatologije iz bolnice Petra Držaja.

<Moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:40 bo gost Boris Lestan, spec. revmatologije odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<fani cvelbar> ime mi je fani, stara sem 50 let in imam bolecine v sklepih obeh palcev na roki.

<Boris Lestan> potrebno je vedeti, kateri od treh sklepov na palcih rok bolijo. Čeprav tega ne vemo, je najpogostejši vzrok za bolečine v njih artroza oz obraba teh sklepov.

<KEKEC> Že več let imam pod levim kolenom Beckerjevo cisto. Kakšen je postopek, da se te bolečine lahko odpravijo?

<Boris Lestan> Najprej je treba zvedeti za vzrok Bakerjeve ciste. Če traja že več let, je možno ozadje vnetna sklepna bolezen, ki jo je poterbno zdraviti, s čemer izzveni tudi cista. V principu je treba cisto s punkcijo izprazniti in v preostali prostor vbrizgati glukokortikoid, ki za dlje časa prepreči nabiranje sklepne tekočine v Bakerjevi cisti.

<sandra> V zadnjem mesecu mi je na členku desne noge (palec) zrasel izrastek.Ali je to posledica revme?Ali bi bilo potrebo iti na pregled?

<Boris Lestan> Svetujem vam, da izrastek pokažete svojemu izbranemu zdravniku, ki bo presodil kakšni bodo nadaljnji ukrepi.

<hidro> Pozdravljeni, sem Darinka stara 53 let,pacient z boleznijo luskavični revmatizem, jemljem zdravila Sulfasalazin 2x na dan. Sklepi me čedalje bolj bolijo. Ali je ta bolezen odvisna tudi od nepravilne prehrane?

<Boris Lestan> Če sulfasalazin ne obvladuje bolezni zadovoljivo, bi bilo morda potrebno preiti na drugo zdravilo. V principu hrana ne vpliva na potek luskavičnega artritisa, vendar posamezni bolniki povedo, da jim določena hrana poslabšuje artritis. Če sami opažate podobno, je vsekakor najbolje izogibati se taki prehrani.

<zvezd3x> stara sem 33 let in imam revmatoidni artritis, do postavljene diagnoze sem prejemala movalis, nato sulfasalazin-ki mi ni ustrezal, zdaj jemljem resochin x na dan. Zmes sm ob poslabšanju prejela medrolovo inekcijo. V teh dveh letih, kar imam ugotovljeno RA, imam tudi stalna vnetja - večkrat pljučnico. Sicer imam tudi slabo imunsko odpornost. Ali se to dvoje med sabo "bije"? Ker zdravila proti revmi bi naj imunost še slabšala? Kaj pa biološka zdravila v tem primeru? Hvala za odgovor.

<Boris Lestan> zdravila za RA so uperjena proti avtoimunski iztirjenosti, prizadenejo pa tudi človekov naravni obrambni sistem, zato so okužbe lahko pogostejše. Pogoj za uvedbo bioloških zdravil je neobvladana bolezen kljub zdravljenju z dvema "klasičnima" imunomodulirajočima zdraviloma, najprej je to metotreksat, nato običajno arava. O uvedbi biološkega zdravila se posvetujte z vašim revmatologom.

<lucija> En teden je,odkar sem začela z zdravili za artritis medrol in methotrexat,pa imam občutek, da so bolečine predvsem v peti močnejše, kdaj bodo bolečine ponehale in če je priporočljivo čim več gibanja v času ozdravitve oz.ko ni bolečin.

<Boris Lestan> Medrol učinkuje hitro, praviloma v nekaj dneh. Metotreksat pokaže učinek šele v dveh mesecih. Gibati je treba toliko, kolikor zmorete. S pretiravanjem si ne boste olajšali težav, prej nasprotno.

<morje11> R.A. obvladujem zaenkrat še z eno tableto Aulina na dan.Predpisali ste mi MTX.Ali moram MTX jemati, če mi Aulin že pomaga.

<Boris Lestan> Aulin zmanjšuje bolečino. Metotreksat pa preprečuje napredovanje bolezni na dolgi rok. Posvetujte se s svojim revmatolgom.

<Anonymous> Lep pozdrav. Že od mlajših let poznam »trganje po kosteh«. Sedaj imam bolečine, nimam pa vidnih znakov. Včasih me ob bolečini tudi malo trese oz. mrazi. Je to (poleg bolečih bezgavk) lahko povezano z revmatoidnim artritisom? Kasneje so se pričele pekoče bolečine v sp. delu rok (včasih z občutkom, kot da je živec na površju) in stopalih. V stopalih je na momente pekoča bolečina res zelo huda, kljub temu, da sem vedno nosila le udobno obutev. Na stopalu noge (spodaj) čutim, kot bi imela zadebelitev. Zgodi se pa tudi, da ne morem vstati iz postelje, kajti zaradi bolečin ne morem nekaj dni prepogniti kolen. Oteklina ni huda. Boli me še živec v eni celi nogi, ponavlja se mi še občutek uščipnjenosti prsnih vretenc, da vrata ne morem obračati. Stara sem 38 let.

<Anonymous> Ker do specialista najbrž še desetletja ne bom prišla, Vas prosim, če lahko vsaj malo nakažete ali ugibate, kaj bi lahko ti simptomi napovedovali. Hvala za odgovor. Katja

<Boris Lestan> Znaki, ki jih navajate, niso značilni za revmatoidni artritis. Tako, na daleč ne morem postaviti diagnoze. vsekakor se prijavite pri revmatologu. v Bolnici P. Držaja. Čakalna doba za revmatološki pregled je približno leto dni.

<Petra> Pozdravljeni.Imam potrjeno osteoartrozo..Jemala sem zdravilaArcoxia, a je bilo brez učinka.Bolečine so grozne v levem stopalu, velikokrat ne morem več hoditi.Bolečina se pojavlja v veliko manjši obliki na drugem stopalu, kolenu in pa v desnih prstih roke, ki mi tako omrtvijo, da mi vse pade iz roke.Zdaj imam napotnico za revmatologa. Kako naj preprečim oz. omilim bolečino.Hvala in lp.

<Boris Lestan> Osteoartroze ni mogoče ozdravititi. Z zdravili samo omilimo bolečine. Če vam Arcoxia ni pomagala poskusite z drugim nesteroidnim antiromatikom, lahko tudi v kombinaciji z Lekadolom.

<gosi> pozdravljeni ime mi je Gordana,stara sem 38 let ad marca me bolijo komolci in to že pri dvigovanju raznih gospodinjskih opravil,pri obračanju cele roke najhujše je zvečer in zjutraj ker je opčutek kot bi mi roke zaspale. hvala

<Boris Lestan> Smiselno je slikati komolce. Vrjeten vzrok je artroza pri kateri se bolečine povečujejo z obremenitvijo sklepa.

<MDOLENE3> Valerija dolenec.Ime mi je Valerija,imam 31 let in pred štirimi leti so mi postavili diagnozo psoriatični revmatoidni artritis.Od trinajstega leta imam luskavico.Bolijo me rame,vrat,kolki in kolena.Zaradi triletnega vnetja d.kolena,sem imela poleti sinovektomijo.Stanje je trenutno boljše.Jemljem sulfasalazin 2x na dan 2 tableti,po potrebi naklofen.Vendar pa me je pred 2 tedni začela boleti d.roka in sicer sklepi prstov, kjer sega bolečina do komolca.Zanima me,če je to nadaljevanje bolezni?In pa še,kaj menite o zanositvi s to boleznijo?

<Boris Lestan> Bolečine, ki jih opišete lahko kažejo v smer poslabšanja bolezni. Ob psoriatičnem artritisu lahko zanosite, pomembno je kakšna zdravila jemljete. Če imate le Sulfasalzin, to ni kontraindikacija za zanositev.

<hela1> stara sem 40 let. imam zelo boleče mišice na rokah, nogah,zelo me boli ramenski obroč. Bila sem na pregledu pri infektologu, ta meni da gre za fibromialgijo. zanima me kaj pomeni laboratorijski izvid RF IgG: pozitivno (41 IE/ml). priporočal mi je pregled pri revmatologu. hvala za odgovor

<Boris Lestan> Če gre res za fibromiagijo je izvid RF IgG: pozitivno (41 IE/ml) nepomemben. Fibromialgija je psihosomatska bolezen. Zlasti je pomembno, da se redno gibljete, od zdravil pa prihajajo v poštev antidepresivi.

<branka> Pozdravljeni, imam bolečine v predelu desnega kolka. Naredila sem RTG kolkov in kolen, kjer se vidijo degenerativne spremembe. Stara sem 40 let.Pozitivna so bila ANA protitelesa. Naročena sem na novi pregled čez 6 m.Bolečine po petih m. so iste u časi tudi močnejše. Prosim za vaše mnenje. Lep pozdrav Branka

<Boris Lestan> Zaradi bolečin ob degenerativnih spremembah zadošča Lekadol ali nestereoidni antirevmatik. Če ni drugih znakov in simptomov, je pozitiven izvid ANA nepomemben, še posebno če je titer nizek (1:80).

<zvezd3x> Ali resochin vpliva na zobe? Saj me je zobozdravnik vprašal če so mi povedali za stranske učinke resochina. Zobje se mi krhajo in lomijo.

<Boris Lestan> Izvid RF IgG: pozitivno (41 IE/ml) je nizek in ima določeno veljavo le v sklopu klinične slike vnetne revmatične bolezni.

<Boris Lestan> Resochin lahko vpliva na zobe, če to predstavlja težji zobozdravstveni problem ga bo potrebno zamenjati za drug imunosupresiv.

<petra> Glede na to , da osteoartroza ni ozdravljiva in da se bolečine stopnjujejo kar hitro in z takšno bolečino,ki te pripelje do obupanja me zanima kako naj delujem na službenem področju?Lp in hvala.

<Boris Lestan> Na to težko odgovorim. Vsakdo mora poskusiti najti svoj modus vivendi. Osteoartrozo omili toplota - npr. savna, bolečino skušamo lajšati z Lekadolom samim ali v kombinaciji z nesteroidnim antirevmatikom, ki ga predpišemo za čim krajši čas, t.j. le v času najhujših bolečin.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti