sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Oskrba starejših - Boris Koprivnikar, Skupnost socialnih zavodov Slovenije - 5. februar '11 at 17:00

V klepetalnici bo tokrat gostoval Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Odgovarjal bo na vprašanja, povezana z oskrbo starejših. Kako se je v letu dni spremenila situacija glede oskrbe starejših? Koliko novih postelj ponujajo domovi za starejše občane in kakšne so možnosti pomoči, še preden moramo starejšim poiskati prostor v domu. In predvsem: zakaj ministrstvo napoveduje dvig cen tovrstne oskrbe?

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 17i uri bo gost Boris Koprivnikar, predstavnik slovenskih socialnih zavodov odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<janina> Lep pozdrav! naša babica je stara 86 let, ima ugotovljeno blažjo obliko demence, zase lahko delno skrbi. Ali menite, da je bolj smiselno, da se odločimo za pomoč na domu ali za zaprosimo za sprejem v dom? Hvala.

<Boris Koprivnikar> predlagam, da si najprej zagotovite pomoč na domu, hkrati pa tudi stopite v stike z domom, ki si ga izberete - zaradi narave bolezni je mareč prčakovati, da se bo stanje s časom poslabšalo in bo potrebna drugačna pomoč

<marko> Naš dedek je star 80 let, ne more skrbeti zase, vendar pa ga nikakor ne mmoremo prepričati, da bi šel v dom. Vaš nasvet?

<Boris Koprivnikar> Dogovorite se z vodstvom doma, da obišče katero od njihovi prireditev ali pa ga peljite na obisk k znancu, ki biva v tem domu

<socialka> Imam komentar: veliko ljudi, ki bi potrebovalo domsko oskrbo, sploh ni v čakalnih vrstah za dom, saj ne znajo sami izpolniti obsežne dokumentacije. A se ne bi dalo to kako poenostaviti ali pa nuditi tudi pomoč na tem področju?

<Boris Koprivnikar> Dokumentacija vsebuje minimalne podatke, ki so potrebni za sprejem, običajno pa so pomagajo izpolniti svojci ali znanci - bistven del dokumentacije pa prispeva osebni zdravnik.

<pero> Odločamo se za pomoč na domu za stare starše. Bojimo se, da nam bodo določili negovalko s katero ne bomo zadovoljni. Ali lahko na izbiro negovalke vplivamo tudi sami?

<Boris Koprivnikar> Vedno se lahko z izvajalcem pomoči na domu dogovarjete za konkretno osebo, ki bo obiskovala stare starjše - mogoče je prav le, da poveste zakaj z nekom niste zadovoljni.

<socialc> cene pomoči na domu in domske oskrbe se mi zdijo prenapihnjene, po domač predrage. Imamo stare starše žive in po moji in po ženini strani, vsi 4 so v domu, penzije imajo majhne, večino stroškov nosiva z ženo. Imamo tudi dva otroka v vrtcu. Lahko si islite, koliko denarja nam ostane za družinski proračun.

<Boris Koprivnikar> Popolnoma razumem vašo situacijo - žal pa imamo še vedno tak sistem, da so edini prihodki domov plačila uporabnikov in zdravstvene zavarovalnice. Seveda pa imate možnost preko centra za socialno delo zaprositi za doplačilo občine.

<janko> Zanima me za oskrbo na domu na območju Ljubljane. Kam se lahko obrnemo?

<Boris Koprivnikar> Na območju Ljubljane jo izvaja Zavod za oskrbo na domu

<darja rejec repnik> Pozdravljeni, stara sem 42 let in me veseli delo s starejšimi. Na koga se lahko obrnem za nudenje pomoči.

<Boris Koprivnikar> Za to delo obstaja izobtraževalni program - socialna oskrbovalka - za inofrmacije se vsekakor lahko obrnete na bližnji dom ali pa na našo Skupnost socialnih zavodov Slovenije

<Janez> Pozdravljeni! Star sem 53 let in vedno bolj razmislajm, da bi se odlocil za tak dom, kateri bi imel najboljso internet povezavo. Zanima me, ali se po domovih ze kaj dela oziroma vsaj razmislja v tej smeri, saj bodo v dom kmalu pricele prohajati generacije vajene interneta in sirokopasovnih povezav,

<Boris Koprivnikar> Kar nekaj domov ima že internetne povezave, nekateri (novejši) vgrajene, drugi pa si pomagajo z brezžičnimi omrežji - vsekakor pa to danes ne bi smel biti problem tudi, če še ne obstaja.

<Janez> Zanime me tudi sledece, zakaj domovi v svoji predstavitvi ne dajo podatka o povprecni starosti oskrbovanca v trenutku smrti. To bi bil vsaj zame relevanten podatek za kateri dom se odlociti, v stremenju po cim daljsi zivljenski dobi.

<Boris Koprivnikar> S podatki na naši skupnosti razpolagamo, vendar zgolj povprečna starost sama po sebi ni zadostno sodilo za kvaliteto dela.

<tanjas> spoštovani! Kako boste ob manjšanju normativov delavcev v domovih za starejše še lahkoposkrbeli za kvalitetno nego tistih, ki tega sami v domu ne zmorejo oz. bivajo v negovalnem delu doma? Hvala za odgovor, lep pozdrav

<Boris Koprivnikar> Normativi se ne manjšajo, žal ostajajo nespremenjeni, čeprav bi se morali povečevati zaradi vse večje zahtevnosti zdravstvene nege in oskrbe - zaenkrat poskušamo z boljšo organizacijo dela, pripomočki in seveda trdim delom naših delavk, upamo pa, da bo mogoče tudi najti potrebna sredstva za več osebja.

<deja.punto> Pozdravljeni.Mene pa zanima,kam se obrniti glede izvajanja nege in pomoči na domu.Imam namreč registriran s.p.,rada bi izvajala nego in pomoč na domu,pa ne vem na koga se obrniti.Kdo mi omogoča sredstva za izvajanje? Hvala za odgovor!

<Boris Koprivnikar> Koncesijo na pomoč na domu podeljuje občina, ki je tudi dolžna organizirati to dejavnost. Dovoljenje za delo pa Ministrstvo za delo, ki presodi o usposobljenosti izvajalca. Sofinanciranje pomoči na domu pa zagotavlja lokalna skupnost, poleg plačil uporabnikov storitev, seveda.

<Janez> V knjigi Zelena Milja, sem prebral o mobbingu, ki ga izvajajo zaposleni nad oskrbovanci. Tudi oskrbovanci sami veckrat potozijo o tem, ceprav ravno ne uporabijo tega izraza. Zanima me kako je poskrbljeno za teke primere, saj so oskrbovanci najbolj sibka socialna skupina in precej manj zasciteni od recimo otrok?

<Boris Koprivnikar> S tem vprašanjem smo se veliko ukvarjali v zadnjem času - vse osebja v domovih je bilo seznanjeno s tem problemom, o nedopustnih ravnanjih, sprejeti pa so tudi interni akti, ki urejajo to področje - predvsem pa je potrebo vsako tako dejanje takoj prijaviti vodstvu, lahko pa tudi Ministrstvu ali socialni inšjpekciji - vsi do dolžni ukrepati.

<sonja36> Se kaj razmislja o poenotenju cen glede oskrbe na domu?S penzijo 350€ si oskrbovanec ne more privosciti vec,kot topel obrok in 1x tedensko oskrbo.Cene v Sloveniji so namrec prevec razlicne,zaradi sofinanciranja obcin od 0,45€-8,17€.

<Boris Koprivnikar> Po sedanji ureditvi cene določajo občine - enotno so določeni elementi, ki se priznajo pri izračunu cene, občine pa se potem same odločajo, koliko bodo prispevale. Če uproabnik ne zmore plačila in potrebuje storitev, lahko zaprosi center za socialno delo za doplačilo.

<miša> Pozdravljeni! Zanima me zakaj se tako promovirajo 100 urni tečaji za soskrbovalke. Taki ljudje imajo včasih samo osnovno šolo in nobebega znanja o negi, kot naprimer negovalci. Iz izkušenj vem, da je taka nega ni kvalitetna. Vem, da je tak kader cenejši vendar 100 ur v primerjavi z tremi letami izobraževanja se ne da primerjati

<Boris Koprivnikar> Seveda tudi vsebina tela oseb s 100 urnim tečajem ni enaka, kot tistih ki imajo triletno šolo. Osebe s tem tečajem so usposobljene predvsem za pomoč, nikakor pa ne za nego.

<uporabnik> Ali vidite kakšno nevarnost podobno tisti v VB, ko je od 2500-2009 umrlo v domovih za domove skoraj 1000 ljudi zaradi lakote, dobil sem potrdil teh podatkov od kolegice v VB in je zatrdila, da je do tega pripeljal privatni sektor, ki je dobil področje v svoje roke, ste zagovornik tega, da domovi ostanejo v čimvečjem obsegu v javnem sektorju, da se nam za 1/4 cene od anglije in zato mnogo bolje naše kvalitete ne zgodi VB? Lepo vas pozdravljam in vam želim, da bi uspeli izboriti večji delež tako za zdravstveni normativ v domovih, ki so podcenjeni z bolnicami, v njih pa je veliko dobrega, predvsem boljša nega in odnos do starejših ljudi, veliko uspehov bam želim in vas lepo pozdravljam!

<Boris Koprivnikar> Primer VB, pa tudi Francije (če se spomnite vročega poletja nekaj let nazaj) kažejo na to, kaj se lahko zgodi, če odpovejo kontrole - pri nas se to po mojem mnenju ne more zgoditi, ker so kontrolni mehanizmi zelo močni, predvsem pa so tudi uporabniki vedno bolj osveščeni in se vedno bolj poslužujejo pritožbenih poti, pa tudi dobro vedo, kaj je njihova pravica. Usposobljenost našega osebja pa je tudi neprimerno višja, kot v navedenih primerih.

<miša> Zakaj jih pa potem domovi tako radi zaposlujejo na na mesto negovalca?

<Boris Koprivnikar> Verjetno govoriva o poklicu socialne oskrbovalke - ti ne morejo in ne smejo vršiti nege - za nego so usposobljene negovalke in medicinske sestre. Če te izobrazbe nimajo tudi ne morejo zasesti tega delovnega mesta - izobrazba je pogoj za zaposlitev na to delovno mesto.

<zdma53> zdravko.m: Pozdravljeni. Starš ima štiri otroke. Dva imata solidno plačo in nekaj premoženja, dva sta pa na socialni podpori in brez premoženja. Starš bi se nastanil v domu za ostarele, vendar njegova pokojnina ne zadošča za stroške. Kdo od otrok in v kakšnem razmerju in ob kakšnih pogojih poplačuje razliko in kdo plačuje del razlike (socialna?9, ki bi šel na otroka, ki sta odvisna od socialne podpore. Hvala in lep pozdrav.

<Boris Koprivnikar> Ne znam vam točno odgovoriti na to vprašanje, ker o teh zadevah odloča center za socialno delo - menim pa, da nekdo, ki prejemo socialno podporo ni dolžan doplačevati za starjše. Za odgovor se lahko obrnete na vaš center za socialno delo.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti