sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Glavobol - Bojana Žvan, predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo UKC Ljubljana - 12. februar '11 at 16:35

Zaradi glavobola najmanj enkrat v življenju trpi vsaj 98 odstotkov ljudi. Najbolj boleči in obremenilni so migrenski glavoboli, ki so lahko gensko pogojeni, na pojavnost in intenzivnost pa vplivajo hormonska nihanja.  Manj boleči in veliko bolj pogosti so glavoboli tenzijskega tipa, ki bi se jim lahko izognili, če bi se zavarovali pred stresom. Moški so veliko bolj izpostavljeni glavobolom v rafalih, v tem letnem času pa veliko ljudi izkusi tudi glavobole povezane s sinusnimi obolenji. O glavobolih in zdravljenju bo v klepetalnici tokrat govorila prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med. predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo UKC Ljubljana.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bo gostja Bojana Žvan, predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo odgovarjala na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<rvozel> prebolela sem benigno interkraliano hipertenzijo, posledica katere je bila tudi začasna poplna oslepitev zaradi endemov na obeh očesnih živcih. od takrat imam hude glavobole za očmi. zrkla postanejo zelo trda, bolečina pa v kratkem času huda. zanima me, katera protibolečinska zdravila bi v takem primeru svetovali. imam občasno tudi težave z želodcem.

<Bojana Žvan> Ponovno bi bilo potrebno prveriti, če se je ponovila benigna hipertenzija. Če so glavobli pogosti, jih je potrebno opredeliti. V kolkor so tenzijskega tipa, vzamite analgetik le ob nsjhujši bolečini, sicer se raje sprostite. privoščite si masaže lasišča, vratu, senc, sprehode v naravi in druge sprsotilne tehnike. Pomaga tudi zdravljenje z akupresuro.

<sam> Vendo me boli glava, ko pijem rdeče vino - tudi ko spijem le en kozarec. A ima rdeče vino v sebi kakšno snov, ki mi škodi?

 <Bojana Žvan> Rdeče vino vsebuje mnogo taninov, tako da je verjetno prav to substanca, ki vam povzrči žilni glavobol. Poskusite z belim vinom.

<petra> Lep pozdrav! Večkrat na mesec izkusim hud glavobol, kot bi mi razbijalo v glavi, včasih mi je slabo, moti me hrup, svetloba. Ali gre za migreno? Bi morala stopiti do zdravnika?


<Bojana Žvan> Da, v vašem primeru gre za migreno brez avre. Če so slabosti moteče, vzamite antiemetik - zdravilo proti slabosti: Tametil, Regla, Torecan... Ob začetku migrenskega glavobola lahko vzamete specifično zdravilo za migreno, npr. Frotam, Relpax, Imigran,... vodite dnevnik glavobola in se izogibajte sprožilnim dejavnikom za migreno, ki so na vedeni v dnevniku ali na spletu glavobol.com

<janja.cas.prost@gmail.com> Pozdravljeni, prosim za pojasnilo glede zelo pogostih migrenskih glavobolov, za katere sem ugotovila, da so pogostejši ob predmenstruanih ciklusih, in ob polni luni. Še pogostejši so v tem zadnjem obdobju pol leta, ko imam vstavljeno hormonsko spiralo, ali mislite da je to pogojeno, ali sem samo psihično to povezala, ker sicer sem enakega mnenja, da je to hormonska povezava, saj me nosečnostjo pri drugem otroku, pred 6-timi leti nisem imela nobenih težav, sicer pa že več let. Kaj naj storim v izogim vsem težavam. Uporabljam Relpax, ki mi ne pomaga, pa še vrti se mi.Katere tablete svetujete. Hvala za odgovor - Janja

<Bojana Žvan> Da, hormoni ki preprečujejo zanositev, lahko povzročaju hujšo in pogostejšo migreno. Med nosečnostjo se izloča več estrogena - ženskega soplnega hormona, zato je migrene manj, ali izgine. V dnevniku glavobola, ki ga dobite pri osebnem zdravniku so navedeni sprožilni dejavniki, ki jih identificirajte in se jim izogibajte. Namesto zdravila Relpax lahko poskusite Frotan ali Zomig. Občasno si lahko pomagate tudi z Aspirn migran tbl ali Nalgesin 550 mg.

<pink0> Pozdravljeni! Sem v 22 tednu nosečnosti. Že v puberteti so mi diagnosticirali migreno. Ko se je pojavila sem se zdravila z nalgesin 550 mg (2 tableti). Pred nosečnostjo, so bili glavoboli manj pogosti cca. 3 na dva meseca. Od nastopa nosečnosti, pa so se začeli pogostejši in zelo intenzivnejši brez avre, trajajoči tudi do 2 dnevov skupaj. Svetovali so mi naj jemljem lekadol. Sicer mi ob blagem glavobolu pomaga, ko pa je glavobol hujši 2 tableti naenkrat sploh ne primeta. Zanima me, koliko je sploh priporočjivo v nosečnosti jemati lekadol in kako lahko na drug način v tem času zmanjšam bolečine?

<Bojana Žvan> Lekadol je eno redkih zdravil, ki jih lahko jemlje tudi nosečnica ali doječa mati. Od drugih zdravil so še v kasnejši nosečnosti nesteridni antirevmatiki: naroxen, ibuprofen,.. V profilaksi si lahko pomagate s tabletami Magnezija, Vit. B1 in B6, kofeinom in ingvarjem.

<nastja> stara sem 23 let. pred tremi meseci so se mi začeli pojavljati hudi glavoboli. enkrat pa me je zaradi tako hudega glavobola odpeljal rešilec. pa da skrajšam zgodbo. naredili so vse preiskave (hoteli so me tudi punktirati). poslali so me tudi na mr kjer je njihovo mnenje-cista pinealne žleze, ishemične spremembe, sinuzitis. vam to pove dovolj ali vam kaj napišem kaj piše v uzvidu? hvala lepa za odovor

<Bojana Žvan> Cista pinealne žleze običajno ne povzroča glavobola, tudi ne ishemične spremembe, razen, če so rezultat povečanega krvnega tlaka. Lahko pa ga povzroča sinusitis, ki ga je potrebno ustrezno zdraviti ob pomoči zdravnika.

<abc> že 10 let imam migrene, ki se začnejo ob menstruaciji ali 5 dni po menstruaciji bolečina se začne v desnem predelu glave od zatilja navzgor in je tako močna da mi je slabo in bruham vsak mesec jemljem 5 tablet imigrana. Od tablet me že boli želodec. Ali obstaja kakšno zdravljenje, da bi mi morda migrene vsaj omililo. L.p. Edita Predan

<Bojana Žvan> Migreno imajo tisti, ki za njo trpijo praktično vse življenje. Migrena osebo, ki jo mora prenašati, resnično onesposablja. Če je migrenski glavobol dolgotrajen, velja zamenjati Imigran s Frotanom, ki ima daljšo razpolvno dobo. Potrebno se je izogibati sprožilnim dejavniko, pomembna je zdrava prehrana z malo maščob, sladkorja, začimb, soli, ogljikovih hidratov. Hranite se večkrat dnevno in po malem. Skušajte se relaksirati. Pomaga tudi zdravljenje z akupunkturo ali akupresuro.

<jasmina> Večkrat letno imam vnetjesinusov, glava pa me skoraj ves čas boli v zimskih mesecih, večkrat sem imela tudi predpisane antibiotike. Kaj svetujete, saj je bolečina konstantna in moteča?

<Bojana Žvan> Če je bolečina rezultat sinusitsa, ga je potrebno zdraviti. Oglasite se pri otolrinolaringologu. Pomagajte si tudi z ustreznimi kapljicami in vlaženjem nosne sluznice. Analgetike jemljite le ob hujših bolečinah.

<mami.hribar@gmail.com> pozdravljeni! že dalj časa mi zvoni v levem usesu, na isto uho tudi zelo slabo slišim. Ali je kakšna pomoč za te težave? marija

<Bojana Žvan> Temu simptomu rečemo tinitus in je povezan z izgubo sluha različne stopnje. Podobne težave navaja zelo veliko ljudi. V akutni fazi lahko poskusite z Betasec tbl 2 x 2 tbl. Izogibajte se stresu, ki težavo omili. Če je tinitus zelo moteč, se zatecite otologu na polkliniki, saj tam pacientom pomagajo tudi na druge načine.

<sabinav> Imam migrenske glavobole. Trenutno jemljem ob napadih tablete Frotan, in sicer 2,5 mg. Težava je v tem, da prime samo občasno, glavoboli pa trajajo tudi po več dni, včasih cel teden. Zamenjala sem tudi kontracepcijske tablete, da bi zmanjšala možnost napadov, vendar ni učinka. Zanima me, kako se lahko pride do posveta z vami. Imate mogoče svojo ambulanto? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

<Bojana Žvan> Ker imate dolgotrajne glavobole, bi bilo smiselno ugotoviti, če je Frotan pravo zdravilo. Obstajajo še druge izbire. Lahko bi se odločili tudi za prevetino zdravljenje. O vrsti zdravila se morata odločiti skupaj z sebnim zdravnikom. Na polikliniki vsak teden deluje Ambulanta za migreno, kamor se lahko naročite. Sama imam takšno abulanto samo 1 x mesečno, vsak teden pa je v ambulanti kolega dr. Zaletel, ki je prav tako strokovnjak na področju migrene.

<majarbiter> Migrenske glavobole imam že iz otroških let. V zadnjih letih pa se je zgodila, da sem pri tem nenadoma izgubila spomin, nisem vedela,kaj se dogaja okoli mene, stvari nisem znala več povezovati.Počasi sem se začela spreminjati oz. oddaljevati. Pred dobrim letom sem opravila magnetno resonanco možgan, kjer ni bilo ugotovljeno nič posebnega.Takrat sem bila tudi na daljšem bolniškem staležu,zaradi druge bolezni.Od takrat dalje se to več ni ponovilo, razen migrenskih napadov. Predvidevam, da so bila ta stanja posledice stresov.Stara sem 45 let.Hvala za odgovor.

<Bojana Žvan> Napad zmedenosti bi bil laho vrsta avre, ki se lahko manifestira v obliki zmedenosti. Takšna avra je redka, vendar spontano izzveni. Glede zdravljenja migrene vam svetujem zdrav način življenja, jemanje ustreznih zdravi 8enega od triptanov), če pa je glavobol dolgotrajen, bi lahko pričela jemati tudi porfilaktična zdravila, ali še pred tem poskusila zdravljenje z akupunkturo.

<ursirak> dober dan.sem tatjana in me že od 22.12 boli glava.bila se že pri nevrlogu v Slovenj Gradu,ki me je kasneje poslal tudi k okolistu.Bolečina izhaja iz hrbtenice ter prehaja v glavo..ne boli me le v primeru teme,spanja ali če vzamem tablete frotan..sedaj me pa zanima če obstaja kakšen način kako naj ugotovim zakaj me boli glava?.pa kako dougo bi lahko vzemala te tablete da se jih ne navadim.?.

<Bojana Žvan> Če vam tableta Frotan povzroča glavobol, zdravila takoj ukinite. Vaš glavobol je potrebno opredeliti, namreč še vedno ni jasno, ali gre za migreno. Vrnite se k svojemu nevrologu, ki bo poskušal opredeliti, za katere vrste gre. Zaradi glavobola ne jemljite več kot 10 tbl analgetika na mesec, ali 8 tbl triptanov, ker lahko privede do kroničnega dnevnega glavobola zaradi čezmernega jemanja zdravil.

<Jure> Pozdravljeni! Kakšni so znaki in kako hudi glavoboli, če imaš anevrizmo? Hvala za odgovor, LP

<Bojana Žvan> Če se anevrizma razpoči, se kaže kot najhujši glavobol v življenju. Bolnik opiše bolečino, kot bi ga nekdo z nožem zabodel v glavo, zlasti v zatilje. temu lahko sledi kratkotrajna izguba zavesti, ki pa ni nujna, otrpel tilnik, bruhanje, slabost. pri tej vrsti glavobola je potrebno nemudoma, z modrimi lučm v usuterzno nevrološko urgenco, saj je lahko bolezen usodna. Kadar se anevrzma ne razpoči, le redko povzroča glavobol.

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti! Več podatkov na www.glavobol.com

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti