sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Plesen in vlaga, Bojan Žnidaršič, Center za uravnotežen razvoj Cerknica - 5. marec '11 at 17:00

Vlaga in plesen v naših hišah in stanovanjih nam pogosto grenita življenje. Težave s plesnijo imajo lahko tisti, ki prebivajo v zelo starih, slabo izoliranih hišah, pa tudi prebivalci najsodobnejših stanovanjskih sosesk. Največ preglavic v zadnjem času pa vlaga in plesen prav gotovo povzročata tistim, ki so jim zadnje poplave zalile bivališča. V klepetalnici boste lahko izvedeli vse o tem, kako to nadlogo odpraviti. Ne gre pozabiti, da je plesen - podobno kot povišana telesna temperatura pri človeku - le vidni znak napak bivališča. Naš gost bo Bojan Žnidaršič iz Centra za uravnotežen razvoj Cerknica.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 17ih bo gost Bojan Žnidaršič iz Centra za uravnotežen razvoj Cerkno odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<mirandakabajvoncina@gmail.com> Pozdravljeni,

<mirandakabajvoncina@gmail.com> v spalnicah imamo neizolirano betonsko steno (stanovanjski blok) in velika (francoska) okna, okrog katerih se pojavlja plesen. Plesen se pojavlja tudi ob stiku zunanje stene in stropa v notranjosti sobe. Ali je smiselno izolirati notranjo stran zunanje betonske stene?

<mirandakabajvoncina@gmail.com> Hvala za odgovor.

<Bojan Žnidaršič> Načeloma je izolacija vedno zunaj, če ne gre drugače tudi znotraj, a s posebno pozornostjo (natančnostjo)

<snegman> mi živimo v stari večstanovanjski hiši, ker je hiša grajena še s kamnov imamo v hiši precej vlage in plesni pa me zanima kaj se da narediti pri takih hišah oz. v stanovanju da bi zmanjšali vlago in plesen

<snegman> hvala in lep pozdrav

<Bojan Žnidaršič> Kot rečeno, začnemo z zmanjševanjem izvorov vlage, takoj (sedaj) začnite s prezračevanjem, poleti pa (če bo šlo) s toplotno izolacijo oboda stavbe. Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubrikah Črna točka in Energetski kiksi.

<maca> pozdravljeni. naredili smo prizidek, ki pa ga je dež dobro namočil preden smo ga pokrili.sedaj pa še vedno moram uporabljat odstranjevalce vlage v omarah(enkrat na mesec zamenjam tableto). bi se dalo kaj postorit?

<Bojan Žnidaršič> Odstranjevalci vlage so različno močni. Predlagam vam da uporabite kondenzacijskega (ne na tablete), ves čas pa spremljate količino vlage na higrometru. Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubriki Članki.

<kokos> Pozdravljeni. Imamo zastekleno ložo, ki ni izolirana. V hladnejših vlažnih dneh s je začela pojavljati plesen. Ali je nevarnost, da se plesen prenese v notranjost (kjer je izolirano) in ali je dovolj, da zadevo le prebarvam z protiplesno barvo? Hvala

<Bojan Žnidaršič> Plesen je ves čas okrog nas, preseli se (pride) le če ima pogoje. Če znotraj ni vlage na obodu (kondenčne) ne bo plesni. Le dobro, pravilno in redno prezračujte.

<marjan> živim v stari hiši, ki nima nobene izolacije. Stene so vlažne in plesnave. Sedaj bom stene oblekel v knauf. Zanima me kakšno izolacijo uporabiti?

<Bojan Žnidaršič> Če lahko, vam zelo svetujem obisk pri energetskem svetovalcu. Nekatere podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubrikah Črna točka in Energetski kiksi ter članki. Sama knauf plošča ne izolira nič, lahko vam bo ustvarila še več težav.

<bb> pozdrav. zidarji so "pozabili" naresti zob v preklado za kasnejšo toplotno izolacijo med omarico za žaluzije in preklado. Kaj lahko naredim? S katerim materialom bi lahko izoliral preklado. Izolacijo fasade sem že povečal iz 15 na 18 cm zaradi tega problema (2 cm sirodura + 14 cm škatla + 2 cm končni sloj čez škatlo.

<Bojan Žnidaršič> Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubrikah Črna točka in - predvsem - Energetski kiksi.

<rado> Hiša je pod streho. Zidarji pod nekatere predelne stene v pritličju niso dali hidroizolacije. Po hiši-pritličju zaenkrat še ni hidro izolacije. Ali se sedaj da še kaj naresti?

<Bojan Žnidaršič> Ne upam dati končnega nasveta. Vsekakor se da narediti veliko na obodu stavbe z drenažo.

<kanja> Kaj je pravilno prezračevanje? prepih po celi hiši, ali vsako sobo posebej. eno uro, pol? Lahko prosim pojasnite?

<Bojan Žnidaršič> Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubriki "Članki", kjer sta o plesni dva članka. Isto velja za rubriko Energetski kiksi. Gre pa za prepih, 3 x dnevno (vsaj), pozimi, vedno le 2 - 4 min, nič več.

<Bani> Živimo v kletnih prostorih hiše, zunanja stena je oblečena z naravnim pohorskim kamnom. Zidaki so izolativni (v strenini s stiroporom). Na stenah (za kavčem, ki je od stene oddaljen 5 cm in v kotu, v katerem nimam pohištva) se mi pojavlja plesen. Stanovanje zračim kolikor se le da (oz. se spomnim). Ker zunanja izolacija ni več mogoča, želimo izolatirati od znotraj. Kaj nam predlagate. Baje se dobi neke vrste stiropor, ki je za to namenjen. mi bi to položili, čez pa bi položili knauf steno. Bi to bilo OK?

<Bojan Žnidaršič> Previdno z notranjo izolacijo. Je možna, a mora biti dorečena "u nulo". Sam predlagam merjenje (higrometer) in kontrolirano prezračevanje (vsakič le 2-4 min). Priporočam tudi, da obiščete energetskega svetovalca

<grega> Kako izolirati špalete na zunanji strani oken? Okna so montirana na zunanji rob zunaje stene. Izolacije-fasade je predvideno 20cm, vendar kaj to pomaga, ker bo kot med oknom in špaleto z zunanje strani izoliran samo kakšne 2 cm (špaleta proti zidakom).

<Bojan Žnidaršič> Imate dobro rešitev, špaleta bo v celoti narejena iz (bodoče) toplotne izolacije. Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubrikah Črna točka in Energetski kiksi.

<Bani> Zanima me še to, če bi lahko vzrok za plesen v kotu bila zunanja telekom omarica, ki so jo naknadno montirali in s tem (mogoče) uničili izolacijo?

<Bojan Žnidaršič> Absolutno. Poglejte na NEP Slovenija v rubriko Energetski kiksi in preberite opis pri elektro omarici (je skoraj na koncu vseh "kiksov").

<robi> Koliko izolirati čelno stran terase in pod zobom (30cm+izolacija čelne strani), ki sega preko zunanjega zidu (pod teraso je soba za bivanje)?

<Bojan Žnidaršič> Če prav razumem v celoti, saj upoštevamo pravilo "pol metra čez". za kako natančno pa predlagam obisk pri svetovalcu.

<franci> Nihče od ljudi, ki so gradili, toplotno ne izolira pod dimnikom za kamin in pod nosilnimi stenami. Ali ni to toliko toplotne izgube, da lahko kar pozabimo na učinkovito izolacijo zunajega oboda- fasada?

<Bojan Žnidaršič> Vedno izoliramo obod, kamor štejemo tla, fasado in stro (ali streho). Prav imate, da se temu delu ne posveča dovolj pozornosti (a velja le v primeru, da ljudje ogrevajo pritličje, to je "na zemlji"). V etaži tega problema ni več. Pri pasivnih hišah (kjer je namesto pasovnih temeljev temeljna plošča) pa je ta problem rešen "sam po sebi".

<samo z Vrhnike> Koliko priporočate razvlažilce za hitrejše sušenje estrihov in ometov, da se lahko hitreje hiša zaključi? Nekateri to odsvetujejo, nekateri pravijo,da ni problemov. Sem pa bral nekaj o infra razvlažilcih, ki razvlažijo celo hišo v nekaj urah/dneh?

<Bojan Žnidaršič> Bežite čim prej od takih "spin" pristopov. Beton se naravno suši 1 mm na dan, 12 cm AB plošča torej 60 dni (suši se namreč iz obeh strani). Sušenja ometa običajno ni problem, 4 cm estrih pa s etorej suši 40 dni. Če imate probleme (se morate hitro vseliti) potem iščite rešitve v montažni gradnji.

<Bani> Sem na vaši strani NEP Slovenije, a ne najdem rubrike Energetski kiksi. prosim za pomoč, kje naj iščem?

<Bojan Žnidaršič> Desno zgoraj, pod zemljevidom Slovenija in nad fotografijo. Link je črn.

<Beni> Nihče ne omenja, da je material za omete (strojni ometi) pomembna kategorija pri kasnejši vlagi v hiši. Nekateri ometi vpijajo, nekatei naredijo filter. Osebno sem prišel do zaključka, da so ometi, ki vsebujejo cement (vsaj malo) boljši od ostalih. Odločil sem se za Roefix 180 in ne Roefix 190, kot ga večina daje v bivalne prostore. Kaj menite?

<Bojan Žnidaršič> Odločitev ne komentiram, pri vlagi ni problem vpijanja ali ne vlage, plesen povzroča preveč vlage in toplotni most. To so pravi problemi. Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubriki "Članki" (plesen).

<Gal B.> Sem se pohvalil prijatelju, da imam parapropustno folijo med deskami in letvami(potem je strešna kritina), kar jo on nima. Pa mi je povedal sledeče: če men spušča kritina enostavno vidim, pri tebi je pa to lahk oproblem in ti zamaka leta in leta, pa tega sploh ne boš vedel. Kako se odkriva, kje pušča kritina v mansardnih prostorih, ki so med drugim tudi izolirani in obdani z drugimi sloji - deske, folija, ... ?

<Bojan Žnidaršič> Poveje prijatelju, da pri vas voda (če pride skozi strešnike) odteče in ni nobene nevarnosti, da bi vam ta voda zamakala (ob pravilni izvedbi seveda). Velikokrat pa se pri slabih (napačnih) detaljih toplotne izolacije strehe (še posebaj okrog strešnih oken) kondenčni vlagi (torej notranji) pripisuje, da je zunanja (dež). Pri izolaciji strehe je izjemno pomemben tudi prezračevani sloj. V vašem primeru bi moral biti pod deskami, ker odzračevanje kondenzitrane vlage iz izolacije preko desk ni mogoče. Podrobnosti poglejte na NEP Slovenija v rubrikah Črna točka in Energetski kiksi.

<Jemec Franci> Samo v vednost. Skoraj nihče od renomiranih prodajalcev/monterjev (vsi so pooblaščeni potem za pridobitev subvencije) talnega ogrevanja ne zna pravilno izračunati izgub in s tem pravilno dimenzionirati št. zank in njihovo gostoto. Ko sem zbiral ponudbe za talno ogrevanje sem na koncu sam izračunal toplotne izgube in definiral taln ogrevanje. Monterji so samo izvedli to kar sem naračunal. Polovica jih sploh ne naredi, druga polovica pa kar malo "na uč" z besedami tako se to dela, pa so bili do sedaj vsi zadovoljni. Mislim, da je žalostno, da v Sloveniji to dopuščamo.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti