sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Rak dojke, Janez Žgajnar, specialist kirurg in direktor Onkološkega inštituta - 12. marec '11 at 16:35

Rak dojke je najpogostejši rak žensk v Sloveniji. Zbolevanje narašča, po napovedih naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska. Najpogosteje zbolevajo med 50. in 70. letom starosti, redke so bolnice, ki so mlajše od 30 let. Znaki raka dojke so različni, najpogosteje se kažejo kot zatrdlina, izcedek iz bradavice ali pa je bradavica ugreznjena. Rak dojke je v zgodnjih stadijih ozdravljiv, zato je izjemno pomembno samopregledovanje in presejalni mamografski pregledi.  O zdravljenju in odkrivanju raka dojk po pogovoru v oddaji Sobotno popoldne svetuje prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med., specialist kirurg, strokovni direktor Onkološkega inštituta v Ljubljani.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bo gost Janez Žgajnar, direktor Onkološkega inštituta odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<tina> Pozdravljeni! Znanki, ki je stara 26 let, do odkrili raka na dojki. Kako je mogoče, da se ta bolezen pojavi pri tako mladem dekletu? Kje so vzroki za to? Je veliko takšnih primerov?

<Janez Žgajnar> Žal se rak dojk lahko pojavi tudi v tej starosti, čeprav je zelo redek. Pomembno bi bilo vprašati za družinsko obremenjenost, ker je pri mladih bolnicah večja verjetnost, da je rak posledica dedne ogroženosti.

<senka> Ali še drži, da je 5-letno obdobje brez ponovitve bolezni dokaz ozdravljenosti?

<Janez Žgajnar> To ne drži. Rak dojk se lahko ponovi tudi po 30 letih. Sicer lahko med posameznimi podvrstami raka ločimo tudi razlike v ponovitvah skozi čas; tako so na primer ponovitve bolezni pri t.i. trojno negativnih rakih pogostejše v prvih letih, kaneje pa ta verjetnost močno pade. Vsekakor pa 5 let ni nobena biološka meja, je le obdobje, ki ga pogosto jemljemo za statistične primerjave.

<Meta> Lep pozdrav. Se lahko ženska z napotnico za njeno prvo mamografijo naročijo pri Onkološkem inštitutu? Kakšna je čakalna doba za napotnico, ki nima oznake »Nujno«? Hvala. Meta

<Janez Žgajnar> Na Onkološkem inštitutu ne opravljamo preventivnih pregledov in slikanj izven programa DORA. Na Onkološkem inštitutu poizkušamo čimprej opraviti potrebno diagnostiko vsem tistim ženskam, ki so k nam napotene iz drugih ambulant zaradi suma na bolezenske spremembe.

<mojca> Presejalni programi Dora manda potekajo po vsej Sloveniji. Sem starejša od 50 let, iz Slovenjgradca in vabila še nisem prejela. Po kakšnem ključu sprejemate paciente v program Dora?

<Janez Žgajnar> Program DORA še ne pokriva cele države, zato tudi niste mogli dobiti vabila, ker naročanje poteka po regijah. Širitev programa zaradi tehnične in organizacijske zahtevnosti traja dlje kot bi si vsi želeli, take izkušnje pa so imeli tudi v drugih, razvitejših državah. Letos nameravam potrojiti število slikanih žensk, pa vendar Koroška še ne bo pokrita. Dokler program DORA do vas ne pride vam svetujem , da se obrnete na ambulanto za bolezni dojk v Slovenjgradcu.

<senta> Pred leti so mi iz prsi odstranili nenevarno bulico izprsi - maščobno tkivo. Sedaj so se mi pojavile nove tvorbe - menda vodne ciste. Ali to pomeni, da sem bolj dovzetna tudi za raka dojk? Se tudi redno pregledujem.

<Janez Žgajnar> Spremembe, ki jih navajate, niso povezane s povečanim zbolevanjem za rakom dojk. Ciste so povsem običajen fiziološki pojav v dojkah ob koncu rodnega obdobja. če je velika, ali jih je mnogo obiščite zdravnika, da jih morebiti izprazni, niste pa zaradi tega bolj ogroženi.

<doris> Pozdravljeni, kaj pomeni sprememba barve ene bradavice in kolobarja? Lani poleti se mi je kar naenkrat zgodila ta sprememba oz. izguba pigmenta, sedaj je en kolobar bledo roza. Moja ginekologinja me je pregledala in pravi, da ne ve, kaj bi to lahko bilo, ampak da ni možno, da bi šlo za rak dojke. Ste morda že imeli podoben primer?

<Janez Žgajnar> Nenadna sprememba barve vsekakor zasluži pregled pri zdravniku in morebiti v ambulanti za bolezni dojk. Morda bi bilo potrebno opraviti še kakšno preiskavo dojk ali pa pregledati kože izven dojk. Najverjetneje pa ni povezano z rakom dojk.

<majastrus> maja: zanima me v kateri starosti je dobro opraviti mamografijo stara sem25 hvala za odgovor

<Janez Žgajnar> Po današnjih priporočilih (če ne sodite v bolj ogroženo skupino žensk) v starosti 50 let. Priporočila po svetu se sicer nekoliko razlikujejo in ponekod priporočajo že od 40. leta. Zaenkrat pa v Evropi velja obdobje 50-69 let (razen za posebne skupine žensk).

<Jerica> Pozdravljeni! Kdaj lahko pričakujemo, da bo premični mamograf dostopen Primorski regiji? Hvala za odgovor, LP

<Janez Žgajnar> Na OI si bomo vsekakor prizadevali, da že v letu 2012. Vas pa spominjam, da imate na primorskem dva sodobna digitalna aparata ( N Gorica, Izola), kjer lahko opravite preventivno slikanje še preden vas "doseže" program DORA.

<janja> Lep pozdrav! Raka dojk imamo v družini: zboleli sta obe babici. Zelo me skrbi, da bom tudi jaz zbolela, saj sem slišala, da ponavadi preskoči generacijo. Je to res?

<Janez Žgajnar> Če sta obe babici zboleli v starosti, niste pomembno bolj ogroženi za raka dojk kot je ogrožena povprečna ženska. Če je bolnic v družini več in so zbolele mlade, pa se pogovorite s svojim zdravnikom, ali bi bilo potrebo opraviti genetsko svetovanje na OI; informacije lahko dobite na naši spletni strani. www.onko-i.si

<vzorc> Moja mama stara 78 let. Imela je raka na dojki, ki ga je odstranila. Že tri leta pije Arimidex, ki ima stranske učinke kot so bolečine v mišicah in sklepih itd. njena kakovost življneja je precej nizka. A bi lahko oz. kdaj bo lahko nehala piti omenejeno zdravilo? In če ga lahko zamenja za kakšno drugo oz. a lahko dela prekinitve za nekaj dni?

<Janez Žgajnar> Opisali ste tipične stranske učinke inhitorjev aromataze, med katere spada tudi Arimidex. Predlagamo najmanj 5 let zdravljenja, vse pogosteje pa hormonsko zdravljenje (tudi s kombinacijo različnih zdravil) tudi podaljšujemo na daljše obdobje. Vsekakor se pogovorite s svojim onkologom in terapije ne prekinjajte. Raje se naročite na predčasni pregled.

<luckakk> Pozdravljeni! Tako moja mama kot njena sestra sta imeli raka na dojki. Stara sem 36 let. Kaj mi poleg svetujete poleg samopregledovanja? Naj hodim vsake toliko casa na mamografijo? Najlepsa hvala za odg.

<Janez Žgajnar> Koliko sta bili stari? Vsaj do 40 leta ne priporočamo mamografije pri taki družinski anamnezi. Če pa sta bili mladi (pod 50), pa preučite možnost genetskega svetovanja na OI.

<elli> Po odstranitvi maternice in jajčnikov (zaradi ploščatoceličnega karcinoma vagine), že štiri leta jemljem Climara 50 Mnenja so različna, jemati ali ne? Poskusilal sem brez, pa so bili vročinski vali prehudi. Prosim za mnenje!

<Janez Žgajnar> Hormonsko nadomestno zdravljenje je še vedno odlična izbira za vse, katerih prehod v meno je težak. Upoštevati moramo sicer podatke , ki jih sedaj pač imamo in zato to zdravljenje predpisovati previdneje kot pred časom. vsekakor svetujem pogovor z vašim ginekologom.

<nesa> Ali lahko osebni ginekolog naredi preventivno UZ dojk ali je to samoplačniško??

<Janez Žgajnar> ultrazvok je odlična dopolnilna preiskava (ali prva preiskava pri ženskah pod 35 let, ki imajo težave z dojkami), nikakor pa to ni presejalna metoda, ki bi jo uporabljali v preventivi. Poleg tega je kakovost preiskave izjemno odvisna od opremem in znanja ter izkušenosti preiskovalca. Zato se sprašujem najprej o indikaciji za to preiskavo. Predlagam, da o njej odločijo v ambulanti za bolezni dojk.

<Cama> Pozdravljeni! Moji stari starši so vsi umrli za rakom: babica za rakom na materničnem vratu, dedek rak na mehurju in prostati( oba po očetovi strani) babica po mamini strani za rakom dojk in dedek rak na debelem črevesju. Stara sem 33 let. Imam večjo možnost, da zbolim za rakom, predvsem na dojkah? In koliko vplivajo kontracepcijske tablete na raka? Hvala in lep dan še naprej.

<Janez Žgajnar> 1. Kljub temu, da so raki v vaši družini zelo pogosti, ni mogoče opaziti vzorca, ki bi nakazoval povečano ogroženost za raka dojk. rak , ob vse daljši življenjski dobi, pač postaja prvi vzrok umrljivosti tudi pri nas. priporočam, da se skladno s priporočili držite vseh nasvetov stroke in udeležujete preventivnih programov.

<Janez Žgajnar> 2. hormonska kontracepcija nekoliko dvigne ogroženost za raka dojk, predvsem v času jemanja, v 10 letih po koncu jemanja pa se po ogroženosti uporabnice spet priključijo vrstnicam. ker je rak dojk pri mladih ženskah redek, je tudi absolutno povečanje ogroženosti majhno.

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti