sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Težave s hrbtenico, Rok Vengust, dr. med., spec. ortopedije - 26. marec '11 at 16:35

Topa bolečina v roki, rami ali nogi je lahko posledica težav s hrbtenico. Bolezenska sprememba medvretenčne ploščice je normalen telesni proces in povzroči skoraj vse težave povezane s hrbtenico. Sprememba medvretenčne ploščice oz. diskus hernija se lahko pojavi na različnih delih hrbtenice, zato so simptomi lahko zelo različni. Najpogosteje se pojavi bolečina, ki pa jo lahko spremljajo tudi zmanjšan občutek v določenem delu telesa, zbadanje,mravljinčenje in omrtvelost. O degenerativnih spremembah medvretenčne ploščice bo v spletni klepetalnici po pogovoru v oddaji Sobotno popoldne govoril doc. dr. Rok Vengust, dr. med., spec. ortopedije z Ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bo gost ortoped Rok Vengust, specialist za težave s hrbtenico odgovarjal na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<Karmen-38 let> Lep pozdrav. Že deset let imam kar naprej težave v predelu prsne hrbtenice. Imam občutek ujetosti tkiva med lopaticami, kar včasih spremlja »fiksiran« vrat v eno stran. To se zgodi že zaradi spanja ali oziranja. V predelu vratu imam zelo blago grbo. Nikoli me niso poslali na slikanje ali k specialistu. Imam še pekočo bolečino v stegnu (ne v kosti) in hude bolečine v stopalu (v kosti in živcih). Imate kakšen nasvet? Hvala. Karmen

<Rok Vengust> Gre za medlopatično mišično bolečino. Svetujem vam čimveč aerobnih fizičnih aktivnosti, vaje za mišičje vsak dan po 20 min. Izogibajte se statičnim obremenitvam. Proti bolečinam vam svetujem aplikacije toplote, vtiranje antirevmatika lokalno, masažo, TENS.

<Janez> Sem v fazi, ko sem zaradi bolečin v križu na bolniškem staležu. Nisem tabletoman, zato analgetik vzamem le ko zelo boli. Je to pametno ali naj jemljem - Naklofen na 12 ur, do naslednjega obiska ortopeda. Čakam na MR namreč in scintografijo. Lp

<Rok Vengust> V akutnem bolečinske stadiju je nabolj pomembno, da bolečino najbolj umirimo, tako da vam predlagam Naklofen 2x ena tableta dnevno. Po potrebi za zasčito za želodec, dokler bolečina ne bo pomembno popustila.

<roomster> spoštovani! Sem kandidat za operativni poseg - hernia, medvretenčna ploščica med 4 oz. 5 vretencem. Baje se bo odstranila v celoti. Ali po posegu ne nastajajo boleniče glede na gibanje vretenc 4 in 5.

<Rok Vengust> Med operacijo se nikdar ne odstrani medvretenčne ploščice v celoti! Odstrani se le del, ki pritiska na živce in pa proste dele medvretenčne ploščice. Če operiramo na ta način, pride do pomembnih bolečin v križu po operaciji v manj kot 5%.

<Angelo> Dober dan,imam bolecine (in omejen predklon)v spodnjem dlu hrbta ,istocasno pa me pece desna noga,kaj predlagate,hvala za nasvet

<Rok Vengust> Po opisu sodeč gre za lomoboizhialdijo. V kolikor bolečine ne bodo minile v nekaj tednih, predlagam MRI ledvene hrbtenice in s posnetki obisk pri ortopedu

<mitjap> Decembra lani sem imel operacijo diskus hernije med 4.in 5.vretencem, sedaj sem že brez večjih težav. Vprašanja: -ali lahko kolesarim -ali lahko tečem -kako pogosto se hernija ponovi lp Mitja

<Rok Vengust> Lahko kolesarite, lahko tudi tečete po mehkem terenu s primerno obutvijo. Po cca 5 mesecih so ljudje po op hernije diskusa načeloma sposobni za vse športne aktivnosti. Hernija se ponovi v 7-12% ne glede na obremenitve, ki ste jim izpostavljeni.

<Rajka> Leta 2007 sem imela hudo prometno nesrečo. Zlom leve ključnice na dveh mestih, pretres možganov in premaknjena vratna vretenca, kar posledično čutim kot pekočo bolečino v vratnem delu hrbtenice. Bolečine so iz dneva v dan hujše. Magnetna resonanca ni pokazala kaj hujšega, razen ukrivljenosti hrbtenice. Ali obstaja verjetnost, da gre za nevropatsko bolečino, kajti bolečina izvira le na določenem delu vratnih vretenc? Stara sem 26 let. Iskrena hvala za odgovor!

<Rok Vengust> Za natančen odgovor na vaše vprašanje, bi potreboval opis poškodbe vratnih vretenc. Za nevropatsko bolečino pa v kolikor gre le za bolečino v vratu, ne gre. Bolj vrjetna se zdi mehanična ali pa mišična bolečina.

<Janez> Kakšne športne aktivnosti lahko izvaja človek s tećavami v križu. Ciljam na cesto kolesarjenje - nizka drža. Hvala za odgovor. Janez

<Rok Vengust> Priporočamo čimveč fizične aktivnosti, vendar pa pri izvajanju le teh ne sme prihajati do fizičnih bolečin. Navedeno velja tudi za kolesarjenje.

<beno> Pred letom in pol sem bil operiran pri vas.Zani ma me zakaj mi poka v hrbtenici v predelu križa,občutek je tak ko ta vretnece ni v pravi legi

<Rok Vengust> Pokanje v hrbtenici samo po sebi, ne predstavlja problema v kolikor temu niso pridružene bolečine. Zakaj vam poka pa na žalost ob velikem številu različnih struktur hrbtenice, ne morem reči.

<roomster> Koliko časa po operaciji hernie izzvenijo bolečine v okončini....v mojem primeru desna noga.

<Rok Vengust> Bolečine v nogi bi po operaciji morale izzveneti takoj!!

<maks> mojo mamo zelo zebe v noge že dolgo časa.sprašujem vas ali je to možno od hrbtenice?hvala in lp

<Rok Vengust> Občutek mrzlih nog je ponavadi povezan s prekrvavitvijo okončin, lahko pa se pojavi tudi ob hudi utesnitvi živcev v predelu ledvene hrbtenice.

<bostjan> Sošttovani! Star sem 35 let in imam bolečine v križu (leva stran že cca 15 let) Večkrat sem prerjel blokade, pred meseci sem bil na slikanju, a večje obrabe nimam. osebni zdravnik je priporočil Tens masažo, a bolečine so vse hujše. Pogosto jemljem Nalgesnin pred spanjem, da lahko sploh spim, saj me trga v levi nogi. Tudi po večurni hoji, vožnji z avtom in izstopanju se težko zravnam... Prosim za pomoč, kam naj se obrnem? Hvala.

<Rok Vengust> Ob dolgotrajnih težavah, še posebej bolečine v nogi predlagam, da opravite MRI ledvene hrbtenice in se s posnetki oglasite pri ortopedu.

<Tatjana> Tatjana-34 let (3 otroci). Imam bolečine na desni strani. Predvsem zadaj v vratnem delu, ki seva v glavo nekje do ušes. Ob premikanju glave mi občasno tudi nekaj "škrtne", kot bi se mi nekaj zaskočilo. Bolečine pa so tudi v ledvenem in medeničnem delu - na desni strani telesa. Ob vsem tem pa imam občutek, da me trga po desni roki in nogi. Prosim za nasvet. Hvala. Tatjana.

<Rok Vengust> Po opisu sodeč gre za sistemski problem. Prvi specialist, ki vam predlagam da ga obiščete, je revmatolog.

<vanja> Spoštovani! Imam bolečino v zgornjem desnem delu hrbtenice; od trdega vratu, bolečina se širi po hrbetnici navzdol - tudi po lopatici(kost?), včasih spet imam občutek, da je pod lopatico kila. Vaje v ramenskem obroču mi bolečino zmanjšajo, lahko pa mi neprimeren gib v ramenskem obroču tudi povzroči bolečino. Pred 5 leti sem imela mastektomijo, in preostala desna dojka je zelo težka - to bi lahko bil vzrok za bolečino. Na Onkološkem inštitutu so mi slikali hrbtenico. Slika je bila BP.

<Rok Vengust> Gre zelo verjetno za mišično bolečino. Predlagam vam vsakodnevne vaje za mišice ramen, predvsem pa čim več aerobnih fizičnih aktivnosti.

<Panda> Pozdravljeni! Star sem 47 lel. Opravil sem MRI, ki je pokazala (1) poudarjena lumbalna lordoza s pomikom težiščnice navspred, (2) v višini L5-S1 je vidna anterolisteza korpusa L5 za 5 mm; (3) spinalni kanal in duralna vreča v tej višini sta primerno široka, disk pa degeneriran, znižan, izsušen, vidna je stenoza levo v področju forama, v višinah L3- L4 in L4-L5 vidne začetne degeneracije diskov v višini L4-L5 je duralna vreča nekoliko utesnjena. Hiperalgezija po dermatomih L5 in S1 levo. Glavna težava je bolečina v levo nogo z draženjem živca (mravljinci). Prosim za vaše mnenje, kaj narediti. Hvala in LP.

<Rok Vengust> Gre za zdrs vretenca, pri čemer je utesnjen izstopajoč živec. Predlagam obisk pri ortopedu in v primeru izrazitih težav dogovor o operativnem zdravljenju.

<igasar> Iva-62. Pozdravljeni! Ugotovili so mi zdrs 4.in5. ledvenega vretenca. Ali je stanje mogoče popraviti in ali je operacija z zatrditvijo vretenc edina možnost. Zanima me tudi, kako do zdrsa pride, ali ga lahko povzroči padec. Lani sem zamenjala ležišče, kmalu zatem sem padla na stopniah in si poškodovala desni gleženj in levo koleno. Po zamenjavi ležišča me je začelo boleti v predelu oh ledvene hrbtenice do kolka, od padca dalje pa čutim otrdelost v hrbtenici, komaj se postavim na noge in se premikam le z drsnimi koraki. Sklonit se ne morem niti nekaj cm brez opore. Čez ca pol ure otrdelost začne popuščati. Potem lahko naredim razgibalne vaje in sem skoraj normalno gibljiva ves da.

<Rok Vengust> Gre zelo verjetno za degenerativen zdrs. Če je glavni problem bolečina v križu, je terapija izbora z blokadami v primeru le kratkotrajno izboljšanja pa je na mestu zatrditev vretenc.

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti