sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Sladkorna bolezen tipa 2 - Andrej Janež, diabetolog in Darja Lovšin, dietologinja - 9. april '11 at 16:35

Sladkorna bolezen tipa 2 velja za eno najbolj tihih in največjih posrednih ubijalk v razvitem svetu. Pozabite na novo gripo in nevarne bakterije; sladkorna bolezen tipa 2 je epidemija tretjega tisočletja. Število bolnikov strmo narašča: z 200 milijonov se bo po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije v naslednjih dveh desetletjih število dvignilo na blizu 400 milijonov, zaradi zapletov, ki jih sladkorna bolezen povzroča, pa že sedaj umre blizu 3 milijone ljudi.
 
V spletni klepetalnici bosta po pogovoru v oddaji Sobotno popoldne gostovala doc. dr. Andrej Janež, diabetolog z oddelka za endokrinologijo diabetes in bolezni presnove KC Ljubljana, in strokovnjakinja za dietetično prehrano Darja Lovšin, ki je tudi avtorica več kuharskih knjig za diabetike.
 
Kdo je bolj ogrožen, kako lahko preprečimo pojav te bolezni, lahko dietetična kuhinja predstavlja kulinarični užitek in kakšne napake diabetiki delajo ob pripravi hrane? Na ta in druga vprašanja bosta odgovarjala gosta MMC-jeve klepetalnice to soboto ob 16:35.

 <moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 16:35 bosta gosta Darja Lovšin in Andrej Janež, strokovnjaka za diabetes tipa 2 odgovarjala na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<Jure> Pozdravljeni! Ali se morda pojavlja kakšna oblika inzulina, ki bi ga bilo potrebno dajati manjkrat na teden? Hvala za odgovor!
 

<Andrej Janež> Vsi zelo težko pričakujemo prihod novega insulina imenovanega degludec, ki je v fazah tri kliničnih testiranj in ki glede na svoj farmakokinetični profil obeta boljšo glikemično urejenost in verjetno tudi manj pogosto aplikacijo
Gre za ogljikove hidrate. Vendar je potrebno povedati da tudi beljakovine in maščobe naredijo porast glukoze vendra več ur kasneje (4-6) za razliko od ogljikovih hidratov, ki to storijo že po 1-2 urah<Anja> Zdravo! Zanima me, katere sestavine so za dvig sladkorja najpomembnejše? Hvala.

<Darja Lovšin> Pozdravljeni, Anja, v hrani so različne sestavine od beljakovin do maščob in ogljikovih hidratov. Za dvig krvnega sladkorja so odgovorni ogljikovi hidrati, ki se po zaužitju pretvorijo v krvni sladkor. Ta nam je potreben, da lahko opravljamo dnevne aktivnosti in da naši možgani delujejo, je gorivo našega telesa, katerega naloga pa ni, da ostane v krvi, temveč da s pomočjo inzulina vstopi v celice telesa in jim da energijo. Če ostaja krvni sladkor v krvi, postane človek tudi bolj utrujen in tako je eden od znakov diabetesa lahko stalna utrujenost.

<metodij.rigler@telemach.si> S tabletami diaprel mr 60 mg in glucophage sem v treh letih zbil povprečni sladkor z 9,9 na 5,7.

<Janez> Lepo pozdravljeni! Zanima me, ali je inzulinska črpalka primerna tudi za tip 2 diabetisa? Hvala za odgovor!


<Andrej Janež> Trenutno nimamo dokazov iz razisksav, ki bi podpirale uporabo črpalke pri tipu 2 diabetesa. Zdravljenje je najprimernejše za tip 1 sladkorne bolnike, pa še tu pod posebnimi pogoji. Gre za zahtevno zdravljenje , ki zahteva veliko educiranost bolnika, motiviranost in pogosto samokontrolo.

<moderator> Klepet se je na žalost zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

Arhiv klepetalnice

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti