sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Demenca - Spominčica, Slovensko združenje za pomoč pri demenci - 17. september '11 at 18:00

Demenca – bolezen, ki bo leta 2050 najpogostejša težava človeštva. Gre za kronično napredujočo možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Njena najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 80 odstotkov vseh demenc. Čeprav je ozdravljivih oblik demence zelo malo, možnost vedno obstaja. Zato je treba pri vsakem bolniku opraviti osnovne laboratorijske preiskave in izključiti organski vzrok bolezni. O tem, kako pristopiti do oseb z demenco, kakšni so prvi znaki in kako je svojo osebno zgodbo doživela nekdanja novinarka Danica Simšič, boste slišali v oddaji Sobotno popoldne. Po pogovoru v studiu bodo članice društva Spominčica, ki se ukvarja s pomočjo osebam z demenco in njihovim svojcem, odgovarjale tudi na vaša vprašanja v spletni klepetalnici.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Dobrodošli v spletni klepetalnici sobotnega popoldneva. Ob 18:00 bodo člani Združenja za pomoč pri demenci Spominčica odgovarjali na vaša vprašanja. Vabljeni k sodelovanju!

<tjaša> Pozdravljeni, zanima me kje lahko kot svojec pridobim največ informacij kaj sploh demenca je in na kakšen način lahko pomagam svojemu najdražjemu? Hvala

<Združenje za pomoč pri demenci Spominčica> pozdravljeni, svetujem vam, da se obrnete na naše Društvo Spominčica, in naš svetovalni telefon 0/ 5283995 vsak delovni ponedelje, sredo in četrtek od 15. do 17. ure; kjer vam bomo svetovali. O delovanju Društva in aktualnih predavanjih lahko največ infromacij najdete na spletni strani: www.ljudmila.org/zzppd

<Združenje za pomoč pri demenci Spominčica> Društvo spominčica organizira predavanja in izobraževanja za svojce pod naslovom " Ne pozabi me", le ta se bodo predvidoma začela v mesecu novembru, za več infromacij pa lahko pokličete ali se osebno oglasite na na sedežu društva: Linhartova 13, Ljubljana,2.nadstropje, sobo 218 vsak delovni četrtek od 16. do 19. ure .

<stefan> Pozdravljeni! Imam 48 let staro ženo, ki postaja vse bolj pozabljiva. Tega si ne prizna in postaja zaradi tega vse bolj prepirljiva, ker vedno misli, da ima prav. Že njena stara mama je zbolela za hudo demenco tako, da že nikogar ni poznala. Prav tako njena mama ponavlja ene in iste stvari, ker se ne spomni, da je že kdaj povedala. ko ženi omenim, da bi obiskala zdravnika noče o tem nič slišati, čeprav je za mene kot moža že malo težko zaradi tega.Kaj mi je za storiti? lep pozdrav

<Združenje za pomoč pri demenci Spominčica> Pozdravljeni, to kar omenjate je pogosto prvi znak demence ( kar pa ni nujno), v tej začatni fazi ljudje pogosto začnejo opažati kognitivni upad ( pozabljajo, se ne spomnijo vsega, postanejo nanašalni- za stvari krivijo druge), svetujem vam, da se obrnete na Društvo demenca in pokličete na svetovalni telfon 01/5283995 vsak delovni ponedeljek, sredo in četrtek od 15. do 17. ure; kjer vam bomo z veseljem svetovali. želiim vam čim več potrpljenja in volje, da skupaj z ženo najdeta način, da navsezadnje obišče zdravnika, ki jo bo napotil k psihiatru in morda najprej k nevrologu.

<moderator> Klepet se je zaključil. Hvala vsem za vaša vprašanja in vljudno vabljeni k sodelovanju ob naslednji priložnosti!

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti