sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prof.dr. Marko Hawlina, dr. med. in prof.dr. Brigita Drnovšek Olup, dr.med. - 10. januar '09 at 16:30

prof.dr. Brigita Drnovšek Olup, dr.med. in prof.dr. Marko Hawlina, dr. med.Očala prej ali slej postanejo del našega življenja. Nekateri jih sprejmejo kot modni dodatek, del identitete, drugim nošenje očal in leč povzroča težave. Pa moramo biti res do konca življenja obsojeni na to, da zjutraj brez pripomočkov zjutraj komaj najdemo vrata kopalnice ali pa da pri branju knjig potrebujemo povečevalno steklo? Kako obvarovati svoje oči? Vas zanimajo novosti na področju oftalmologije? Z vami sta klepetala oftalmologa prof.dr. Marko Hawlina, dr. med. in prof.dr. Brigita Drnovšek Olup, dr.med. z Očesne klinike Kliničnega centra v Ljubljani, takoj po pogovoru v studiu.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega popoldneva! Od 16:30 naprej bosta naša današnja gosta oftalmologa prof.dr. Marko Hawlina, dr. med. in prof.dr. Brigita Drnovšek Olup, dr.med. z Očesne klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

<Vesna> Kje izvajajo operacije kratkovidnosti? Lp.

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Obstaja več vrst operacij kratkovidnoisti, ki se izvajajo v usposobljenih centrih. V kolikor pa ste mislili zgolj laserske operacije, pa se v Sloveniji izvajajo pri treh zasebnikih, ki so dostopni tudi na spletu.

<lukec> pri kateremu letu lahko začneš uporabljati leče, od katerega leta

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Pri otrocih priporočamo začetek nošnje kontaktnih leč čim kasneje, vsekakor pa je pogoj , da otrok razume zahtevne postopke pri tem in se jih natančno drži. Obstajajo pa posebna bolezenska stanja, pri katerih pa mi, oftalmologi, sami priporočamo nošnjo kontaktnih leč, lahko je to tudi pri dojenčkih na pr. po odstranitvi prirojene sive mrene.

<jaka.knez@volja.net> Ali je mogoče popraviti vid z operacijo pri otroku, ki se mu ni dobro razvil živec in ima napako že od rojstva. Hvala in lep pozdrav.

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Zaenkrat nikjer v svetu še ni možno popraviti takšne prirojene napake oz. vida, ki se ni razvil. Potekajo pa obsežne raziskave tudi v tej smeri.

<mateja> jaz imam zelo rdeče oči. imam očala in kapljice.vendar mi nič ne pomagajo.uporabljam jih že pol leta.kaj še lahko storim da se mi izboljšalo?

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Rdeče oči so vedno znak nekega bolezenskega procesa. Potrebno je opraviti natančnejši pregled in poiskati vzrok, nato sledi zdravljenje.Teh vzrokov je lahko zelo veliko.

<matjaz> ZDRAVO, STAR SEM 26 LET IN IMAM DIOPTRIJO + 5,5 IN 6.00.

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Matjaž, nepopolno vprašanje, vsekakor je možna korekcija z očali ali kontaktnimi lečami. Laserska reflaktivna kirurgija pri tako visoki daljnovidnosti navadno ni povsem uspešna.

<tjaša> Imam keratokonus in sem v zadnjem mesecu nosečnosti.Zanima me, kakšna je možnost poslabšanja bolezni ob naravnem porodu. Mi priporačate porod s carskim rezom ali s pomočjo vakuuma? Hvala za odgovor.

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Tjaša, potreben je natančen pregled tako roženice kot mrežnice. Če je keratokonus v začetni fazi porod s carskim rezom navadno ni potreben. Če gre za napredovale spremembe vam bo to svetoval lečeči oftalmolog.


<teja> Zanima me, če je res, da je nošenje kontaktnih leč lahko škodljivo. V očesih se mi namreč razraščajo žilice. Pri pregledu pri okolistu mi je bilo rečeno, da to lahko povroči slepoto. Je to res? Kaj mi svetujete? Hvala in LP!

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Razraščanje žilic je posledica slabe prepustnosti leč za kisik ali suhega očesa. Oboje je potrebno natančno opredeliti pri pregledu pri očesnem zdravniku in ne le optiku.Navadno pa to ne privede do slepote.

<RADKO> NA DESNEM OČESU SEM BIL 4 KRAT OPERIRAN ZARADI PTERIGIJA, PA NI NIČ POMAGALO, NA INTERNETU SEM BRAL , DA BI LAHKO PO OPERACIJI OBSEVALI OKO, REZULTATI SO POZITIVNI, MOJ OČESNI ZDRAVNIK NI GLEDE TEGA NIČ KOMENTIRAL, KAJ MENITE VI, KAKŠNA JE REŠITEV

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Radko, pterigij je genetska bolezen na katero z zdravljenjem ne moremo vplivati. Z operacijo odstranjujemo posledice te bolezni vrašča

<ingrid> zanima me kako dolgo se zdravi cistični edem makule na obeh očesih.Moj partner se zdravi že pol leta ima terapijo kostikostereoidi(tablete:medrol,kalcijev karbonat,ultop,rocatrol),zraven so mu še ugotovili,da ima na desnem očeu slepo pego.Za slepo pego me zanima kaj točno je to in če se da pozdravit.Najlepša hvala za odgovor.Ingrid

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Vaš partner ima po vsej verjetnosti uveitis, pri čemer je cistični edem makule pogosta spremljajoča okvara. Zdravljenje je dolgotrajno, in je usmerjeno v odpravljanje vzroka uveitisa.

<KATJA LESJAK> Pozdravljeni! Zanima me operacija kratkovidnosti in astigmatizma. Stara sem 36 let. Moja diopitrija je na obeh očeh -5. Zanima me, če operacija kratkovidnosti uspe, koliko časa potem ta vid ostaja stabilen, glede na to, da se po 50 letu začne pojavljati starostna daljnovidnost. Ali potem kljub uspešni operaciji lahko pridobim s starostjo daljnovidnost in bi spet potrebovala očala za bližino. Pa še eno vprašanje. Nosim Zeissove poltrde kontaktne leče že 18 let. Nosim jih večino dneva. Očala uporabljam le izjemoma. V zadnjih dveh mesecih me boli levo oko. Šla sem na pregled k okulistu. In ugotovil je ranico na očesu. Ko sem potem nosila en teden očala, se je ranica zacelila. Okulist je ugotovil tudi drugo bazno krivino očesa. Sedaj imam nove leče iste vrste. Zad

<KATJA LESJAK> nje dva dni čutim ponovno isto bolečino,kot bi imela ranico. Ali je možno, da me leča "tišči". Ali bom še lahko nosila leče? Ali bi bilo bolje, da bi nosila mehke kontaktne leče? lp, Katja

<Brigita Drnovsek Olup in Marko Hawlina> Operacija z laserjem je pri taki dioptriji možna, stabilnost vida je odvisna od vaše dinamike napredovanja kratkovidnosti in od stanja mrežnice. Ranica roženice je lahko posledica nepravilno predpisane kontaktne leče ali suhega očesa, zato je potreben pregled pri oftalmologu.

<moderator> Žal se je naš čas klepetalnice iztekel. Presenečeni smo nad zelo velikim številom vprašanj in obema strokovnjakoma je žal, da ne moremo ob tej priliki odgovoriti na vsa. Večina vaših vprašanj je takih, na katera bo najbolje odgovoril vaš lečeči oftalmolog.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju prihodnjo soboto. Hvala lepa vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti