sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

Matija Tomšič, MD, PhD - 17. januar '09 at 16:30

prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.Tokrat smo v spletni klepetalnici govorili o revmatičnih težavah in boleznih. Bolniki si revmatične težave in bolezni večkrat razložimo po svoje, različne revmatične težave pa še ne pomenijo, da ima bolnik tudi revmatično bolezen. O revmatičnih boleznih in težavah nam bo svetoval prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., revmatolog in predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

Arhiv klepetalnice

<darja> Pozdravljeni! Imam diagnozo seronegativni HLAB27 pozitivni spondil artritis v akutni fazi. Zdravim se zaradi neplodnosti. Stara sem 26 let. diagnozo so mi postavili pred 4. leti sicer je prisotna od 17 leta. Ker skušam zanositi je edina protibolečinska terapija trenutno Naklofen. Zanima me ali je možno da je diagnoza vzrok moje neplodnosti. Ginekološko sem zdrava, HSG bp, hormoni tudi. Pred časom smo vnetje zatrli z Sulfasalazinom, ki sem ga zaradi planirane nosečnosti prenehala jemati. Že v naprej hvala za odgovor.

<matija tomsic> Malo verjetno.

<Mateja> Zanima me tudi kako je z načrtovanjem nosečnosti pri taki bolezni ?

<matija tomsic> Predlagam, da se o tem pogovorite s svojim revmatologom. Praviloma je dobro, da je bolezen umirjena.

<mateja> boli me desna rama in sem dobila DG.SYNDROMA IINPINGEMENT OMAE DEX in me zanima kaj to pomeni. Hvala za odgovor


<matija tomsic> Gre za spremembe v raenskem sklepu, ker se v kost "zatika" delček mišice. Bolezen praviloma zdravijo ortopedi.

<Anonymous> Pozdravljeni, zanima me kako se zdravi AFS, ker imam sum na ta sindrom zaradi nepojasnjenih spontanih splavov pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo (10 postopkov), genetika je OK? Hvala lepa za odgovor, Nana.

<matija tomsic> Verjetno stem mislila antifosfolipidni sindrom. Bolezen potrdimo z dokazom antifosfolipidnih protiteles. Zdravimo jo z zdravili za "redčenje" krvi, ki jih bolnica jemlje med celo nosečnostjo. Zdravilo si vbrizgava s podkožno inekcijo.

<matej> stara sem 56 let ze dve leti boleham za REVMATOIDNIM ARTRITISOM.zdravnik mi je predpisal tablete iz italije plaqenil 20 mg,prosim povejte mi kaksna zdravila so to!!!lp

<matija tomsic> V bistvu je to zdravilo proti malariji, ki se že več kot sto let uporablja tudi v revmatologiji. V zadnjih letih to zdravilo za revmatoidni artritis uporabljamo manj pogosto.

<pikapoka> Pozdravljeni! Imam 24 let in zadnjih let v rami čutim grozne bolečine.Sploh ponoči, ko roka zaspi. Čez dan ko se mi roka razgiba je bolje. Bil sem tudi že pri zdravniku, vendar niso našli ničesar. Bolečine se pojavijo jeseni/zimo. Rok ne obremenjujem s težkim delom. Poleg tega se mi zudi občasno pojavijo bolečino v kolenih, kar pomeni, da ne morem imeti dolgo pokrčenih. Ali je to mogoče kaj povezano z revmo? hvala!

<matija tomsic> Iz napisanega težko sodim o resnosti težav. Potreben je pregled pri zdravniku.

<Spela> Pozdravljeni, stara sem 31 in ze kar nekaj let imam postavljeno diagnozo ankilozirajoci spondilitis. Predvsem imam tezave z otekanjem vecjih sklepov. Moje vprasanje je ali ima prehrana kaj vpliva na to bolezen ? Morda kaka zivila pospesujejo oziroma vspodbudijo bolezen ?

<matija tomsic> Hrana ne vpliva na aktivnost ankilozirajočega spondilitisa.

<Irena Bertoncelj> vsako jutro me močno bolijo sklepi, predvsem kolki, hrbtenica, vsa sem nekako trda. Ko se razgibam, bolečine in otrdelost izgine - do naslednjega jutra. Ali so to znaki revmatičnega obolenja oz. kaj lahko naredim, da si te težave olajšam. Hvala lepa za odgovor, Irena

<matija tomsic> Na to vprašanje težko odgovorim. Ne vem koliko minut traja jutranja okorelost, koliko ste stara ali otekajo sklepi ali ne. Praviloma jutranja okorelost, ki je krajša od 30 min ni odraz vnetne revmatične bolezni.

<ana> Lepo pozdravljeni! Prosim povejte mi, kaj povzroča Syndrom fibromialgije in kakšna bolezen je to? Najlepša hvala za odgovor! Ana

<matija tomsic> Vzroka ne poznamo. V osnovi gre za znižan bolečinski prag, saj bolnike s to boleznijo boli že manjši pritisk. Temu se pogosto pridruži tudi prekomerna utrujenost in motnje spanja.

<moderator> Spoštovani, klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili še eno vprašanje.


<jerica> Lep pozdrav. Stara sem 44 let in imam bolezen artritis, hodim v službo in imam 3 otroke, najmlajši ima 4leta, ker pri vsem tem nemorem in si ne upam jesti tako močna zdravila kot so medrol... itd.,zanima me, kaj mi predlagate in ali bi imela pravico do bioloških zdravil. hvala za odgovor.

<matija tomsic> Artritis je premalo natančno. če imate revmatoidni artritis se seveda to bolezen zdravi tudi z biološkimi zdravili. V Sloveniji so na voljo vsa. Če izpolnjujete merila za zdarvljenje, vam jih bo seveda vaš revmatolog tudi predpisal.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti