sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

izr. prof. dr. Petrom Černelčem, dr. med. - 24. januar '09 at 16:30

prof. dr. Petrom Černelčem, dr. med.Pregled krvi nam lahko pove ogromno o našem zdravju. Če v krvi poraste število levkocitov, lahko to kaže na okužbe, vnetja, po zelo črnem scenariju pa tudi na rakasta obolenja. Premalo rdečih krvničk lahko pomeni slabokrvnost, če imamo premalo trombocitov pa se kri ne bo strjevala dobro … O krvi in krvnih boleznih smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Petrom Černelčem, dr. med., predstojnikom Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Arhiv klepetalnice

<vesna> rekli so mi da imam po krvi neko pajčevino, da je to neka bolezen ki prizadene organe, tudi srce....Kaj to je?

<Peter Cernelc> Če so mislili s pajčevino zvečano koncentracijo določenih beljakovin, ki lahko prizadene organe, bi jo bilo nujno natančno določiti in postvaiti diagnozo, saj sigurno obstoja uspešno zdravljenje. Za nadaljno obravnavo se lahko obrnete na hematologa, revmatologa ali nefrologa.

<adeona> o boljše zame.Zakaj je npr.prednizon., oz kako je s homeopatskimi zdravili.Poiskusila sem že-nekaj od tega še zdaj jem-kot npr.-(prehranska dopolnila-ekolostrum,aloa,fidikoencim,ribamed,...)Zdravnik,ki me zdravi mi je priporočil odstranitev vranice -kaj vi mislite o tem-če bo bolje.2006 sem odstanila tudi žolčnik.(ne jem krvavic,orehov,sladkorja.....)Poleg te bolezni imam še tetraperezo,ki mi še dodatno otežuje gibanje.Za odgovor se vam lepo zahvaljujem. Adeona!

<Peter Cernelc> Prednizon je protivnetno zdravilo za zdravljenje cele vrste imunskih bolezni. Predpiše ga lahko le zdravnik. Homeopatska zdravila ne obstojajo. Z odstranitvijo vranice odstranimo organ, ki proizvaja protitelesa, in s tem zaviramo imunsko bolezen. Kadar predvidevamo odstraniti vranico, istočasno odstranimo tudi žolčnik, če ima konkremente, v nasprotnem primeru pa ne.

<klementina> Pozdravljeni, stara sem 56 in imam že vse od poletja povišano sedimentacijo in sicer med 69 do 79. Kljub temu da sem jemala antibiotike se mi ni znizala. Kaj je lahko vzok tako povišani sedimentaciji?

<Peter Cernelc> Klementina, pospešena sedimentacija eritrocitov je lahko posledica spremenjene koncentracije beljakovin v krvi, zato vam priporočam, da pri svojem zdravniku opravite proteinogram.

<Borut> Pozdravljeni. Zadnje čase se veliko govori o zdravilu Revlimid, in me zanima je to zdravilo dostopno slovenskim bolnikom s plazmocitomom?


<Peter Cernelc> Borut, Revlimid je od junija 2008 na voljo vsem bolnikom z veliko DP, katerim se je bolezen poslabšala po presaditvi KMC in zdravljenje z BORTEZOMIBOM ali TALIDOMIDOM ni uspešno. V tem letu bomo najverjetneje indikacije za zdravljenje razširili na osnovi novih medicinskih spoznanj.

<jura> na vratu lahko ob pritisku občutim bezgavke,na dotik me tudi zaboli. kaj je to? hvala

<Peter Cernelc> Jura, povečane bezgavke v vratu, ki bolijo, so najpogosteje posledica lokalnih vnetij v tistem predelu. Priporočam obisk pri vašem zdravniku.

<Natasa> Ali lahko policitemija rubra vera (levkociti cca 500 ob jemanju Litalira 2x 500g dnevno) povzroči povečanje vranice (16 x 7 cm)? Ali lahko to povzroča hude bolečine v predelu vranice? Hvala za odgovor, Nataša


<Peter Cernelc> Nataša, huda bolečina v predelu vranice napoveduje infarkt vranice, zato je potreben takojšnji obisk pri zdravniku. Vranica je pri PRV običajno le zmerno povečana in praviloma ne boli.

<Milka> Stara sem 75 let in me zanima kolikšna vrednost trombocitov je zadovoljiva v krvi? Na zadnji analizi sem jih imela 40.


<Peter Cernelc> Milka, referenčna vrednost števila trombocitov v krvi je 150 - 300 G/L. Število trombocitov, ki ga imaste, ni kritično, kljub temu pa potrebujete stalno spremljanje števila pri specialistu hematologu.

<franjagerdej> Imam namreč ugotovljeno megaloblastno anemijo, ki naj bi bila posledica pomanjkanja B12, hudo atrofijo žlez v želodcu in pred 10 leti po 20 letnih težavah z želodcem, ugotovljen Refuksni ezofagitis. Stara sem 50 let, težave so pa že celo življenje in bledica, šibkost itd..Hvala za odgovor.

<Peter Cernelc> Franja, ustrezno zdravljenje megaloblastne anemije omogoča, da živite brez težav. Pojav anemije ob rednem zdravljenju napoveduje drugi vzrok za nastanek anemije, zato vam priporočam obisk pri svojem zdravniku.

<suzana> Pozdravljeni, mojemu 20-letnemu sinu so na sistematskem pregledu ugotovili izredno nizke trombocite (3 109/L). Takoj smo bili napoteni na vaš oddelek , kjer se zdravi. Prejel je že 3x zapored Dexametazon po 40 mg, ni opaziti efekta. Sedaj je vrenost trombocitov 9 109/L. Opravil je PKM, dihalni test, rendgen pluč, ultrazvok abdomna. Vsi rezultati so neg. Diagnoza je pridobljenatrombocitopenija. Sedaj se dogovarjamo za splenektomijo vranice. Zanima me vzrok tega in ali bo ta poseg odpravil bolezen. Hvala.


<Peter Cernelc> Suzana, postopek obravnave ITP je ustrezen, kot poteka po celem svetu. Splenektomija je uspešna v velikem deležu bolnikov, žal pa ne pri vseh. Drugih načinov zaenkrat v svetu ni.

<zkošmrlj> Stara sem 53 let. Na sistematskem pregledu so mi ugotovili povišan holesterol in sicer skupni: 6,8; LDL 1,6, hdl 1,6; trigliceridi 1, 7. Za koliko je povišan in ali je to kaj odvisno od starostii, spola, živčnosti...


<Peter Cernelc> Z.Košmrlj, za nadaljno obravnavo zvečane koncetracije holesterola se pogovorite s svojim zdravnikom, saj je na prvem mestu dietni režim zdravljenja.

<mh1980> marija. Imam že 4 leta pogosto povečane bezgavke na vratu. Poleg tega pa mi že 4 leta izpadajo lasje v krogih.Na mestu izpadanih las je kot velika bula in tudi boli. Krvna slika je normalna dermatologi pa praviji da je navadna alopecija. Zakaj potem povečane boleče bezgavke in velikokrat povečana tem. 37 stopinj.Lep pozdrav.


<Peter Cernelc> mh1980marija, za ugotovitev vzroka povečanih bezgavk v vratu je potrebno obiskati hematologa, ki bo dodatno opravil krvne preiskave, v primeru pa da ne bo ugotovil vzroka, se bo odločil za odstranitev bezgavke in histološki pregled.

<mateja> lepo pozdrav! mene pa zanima če imam slabo prekrvavitev, ker me vedno zebe v roke in noge. Hvala za odgovor

<Peter Cernelc> mateja, v zimskih mesecih je to pogost pojav, ki se mu lahko izognemo s povečano fizično aktivnostjo. V primeru, da bo neuspešna, obiščite svojega zdravnika.

<moderator> klepet se počasi izteka

<Lado> Kolikšna je pričakovana doba preživetja po nesorodni presaditvi (uspešni) kostnega mozga. In do sedaj znana, najdalša preživelost.


<Peter Cernelc> Lado, namen presaditve je ozdravitev. Izredno pomembno je v vašem primeru katera bolezen je bila vzrok za presaditev in koliko citostatičnega zdravljenja ste prejeli, saj kasne posledice se lahko pokažejo s prezgodnjim popuščanjem srca.

<adeona> Od leta 2003 se zdravim za avtoimunohemolitično anemijo.Stara sem 50let..Moje počutje je slabo,kar prepisujem jemanju Medrola.,močno me boliji vsi sklepi, otekajo mi tudi.Trenutno ga jemljem 8mg.(v začetku 2003 72 mg),poleg tega jemljem še ULTOP, alfa d 3; CA karbonat, ALENAX -pojavila se mi je oseoporoza-uaradi medrola,CRESTOR,-močno se mi je zvišal tudi holesterol.


<Peter Cernelc> Adeona, drugi način zdravljenja je odstranitev vranice. Pri tej odločitvi je pomembno stanje drugih organov in če imaste pogoje za splošnoo anestezijo. Posvetujte se s svojim zdravnikom.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti