sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., spec. internistka – diabetologinja, sladkorna bolezen - 28. februar '09 at 16:30

Sladkorna bolezen tipa II je lahko posledica nezdravega načina življenja, povečanja telesne teže in posledica uživanja alkohola in kajenja. Število bolnikov s sladkorno boleznijo tipa II se zadnja leta skokovito povečuje in tudi napoved za prihodnost ni rožnata. O sladkorni bolezni tipa I in tipa II boste lahko klepetali z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., spec. internistko – dietetologinjo. Pridružite se klepetu!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Spoštovani! Ob 16h 30min začenjamo klepet z Dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., spec. internistko - diabetologinjo. Že v tem trenutku pa ji lahko postavljate vprašanja, ki se navezujejo na diabetes oz. sladkorno bolezen. Vabljeni!

<ivicar> Pozdravljeni ! Stara sem 44 let.Lani od junija se zdravim za diabetes tip II, z zdravili algurab .Najprej sem jemala 500 mg 3x dnevno, po 3 mesecih mi je osebna zdravnica predpisala 850 mg 3x dnevno. V otobru sem bila na krvni preiskavi in povprečni sladkor je bil takrat 8,2. V januarju sem bila zopet pri osebni zdravnici in sem jo vprašala, kdaj bom zopet imela preiskavo. Odgovorila je da se to dela enkrat letno. Poleg tega slabše vidim in me tudi skrbi za ledvica. Mislim, da spošni zdravniki (nekateri)ne polagajo dovolj pozornosti tej blezni. Mene ko pridem po recepte za zdravila niti ne vpraša kakšen je sladkor. Ali res ni potrebno na pregled k kakšnemu specialistu- diabetologu ali se lahko zdraviš pri splošnem zadravniku? Hvala in lep dan!

<karin kanc hanzel> Vaše povprečje je previsoko, gospa. Potrebujete še dodatno zdravilo za urejanje sladkorne bolezni, tako da bo povprečje največ 7.0% ali pa še bolje, okoli 6.5%. Merjenje enkrat letno je v Vašem primeru premalo! Dodatno lahko znižate sladkor tudi s hujšanjem in fizično aktivnostjo. Če želite lahko vedno zaprosite za kontrolo pri specialistu. V moji ambulanti jazindiabetes imam veliko takih, ki so enostavno želeli, da jih zdravi specialist in so nato tudi prejeli napotnico.

<elvis> Med nosečnostjo sem imela slad. bol. Kakšne so možnosti za ponovitev sladkorne bol. kasneje. (35 let)

<karin kanc hanzel> Možnosti so zmerno velike. Vsaka taka gospa naj bi redno spremljala svoj sladkor v krvi vsaj 2x letno, priporočam Vam tudi, da skrbite za normalno telesno težo in da se veliko gibate s svojim malčkom :-)

<Bojana> Lep pozdrav. Mama ima napade »švohosti«, ko jo oblije pot, nima moči in se trese. Je lahko to povezano s padcem sladkorja? Je možno, da se take težave vedno ne pokažejo na pregledu? Tudi sama kakšni dve uri po obroku čutim dregetanje nadlahtnic in nemoč, kar povezujem s padcem sladkorja v krvi. Večino časa sem žejna in preveč hodim na vodo. Ali naj bi pregledala sladkor v krvi? Hvala za odgovor.

<karin kanc hanzel> Pozdravljeni! Svetujem Vam, da se obe z mamico oglasita pri zdravniku - lahko opravita test s pitjem sladke vode, ki bo pokazal, če gre za sladkorno bolezen ali ne. Znaki, ki jih opisujete so lahko znak hipe oz t.i. nizkega sladkorja - to je najbolje preveriti z meritvami doma. V moji ambulanti jazindiabetes takim ponavadi posodim aparat za meritve sladkorja in se natanko pogovorim o načinu prehranjevanja. Srečno - pa oglasite se, če Vas skrbi.

<alenka> mož je star 42 let in ima slad.bol.5 let.jemlje 11 različnih tablet na dan.ima težko fizično delo in me skrbi za njegove noge.na podplatih ima zelo trdo in debelo odmrlo kožo, ki je ne upam odstraniti, ker mu poka in me je strah da bi se ranil.kam lahko gre, ker so noge zelo občutljive pri diabetikih. v pedikernem salonu ga ne upajo vzeti, ker se bojijo, da bi ga ranili. hvala in prijeten vikend.

<karin kanc hanzel> Spoštovani, če gospod težko prenaša toliko tablet (nekaj jih verjetno ni za sladkorno, pač pa za druge spremljajoče bolezni), bi morda lahko prešel namesto tablet,. na insulin - ta je učinkovit in ne obremenjuje želodca. Za noge je pomembna redna strokovna pedikura, ki je na vokjo v večjih pedikerskih centrih. Za vsa nadaljnja vprašanja sem Vam na voljo v svoji ambulanti jazindiabetes, pogledate pa tudi lahko na mojo spletno stran www.jazindiabetes.si

<rožica> Pozdravljeni! Stara sem 30 let in na zdravniškem pregledu so mi ugotovili povečane trigliceride v krvi, pa me zanima, kaj mi svetujete, da bi le te znižala. Ne vem če je vprašanje pravo za to temo, se pa zahvaljujem za odgovor.


<karin kanc hanzel> Pozdravljeni, trigliceride lahko zmanjšate s kalorično manjšim vnosom hrane, in s hrano, ki ni mastna oz. tudi s čim manjšim vnosom enostavnih ogljikovih hidratov - na primer: bel kruh, bele testenine in podobno. Srečno.

<Vesna> Koliko tipov sladkorne bolezni obstaja?

<karin kanc hanzel> Obstajata 2 glavna tipa sladkorne bolezni: tip 1 (se pojavi pri mlajših in takoj zahteva insulinsko zdravljenje) in tip 2 (se pojavi kasneje v življenju in ni potrebno takojšnje zdravljenje z insulinom). Imamo še nosečnostno SB, ki je prisotna le med nosečnostjo, po porodu izgine in se nato lahko spet pojavi kasneje v življenju, kot SB tipa 2; imamo še t.i. sekundarno sladkorno bolezen, ki se pojavi npr. po vnetju trebušne slinavke in velikokrat takoj zahteva insulinsko zdravljenje. LP, KKH

<ivan> Pozdravljena dr Karin , sprašujem za svojo mamo, ki je imela pred kratkim v trenutku dvignjen zgornji krvni tlak na 230, seveda smo se vsi prestrašili. Tudi nos ji je tekla iz nosu. Ima po njenem pripovedovanju začetek sladkorne, vendar se bojim, da ne bo kaj hujšega, ker je tudi izredno preko normalne teže. Za vaše mnenje se iskreno zahvaljujem

<karin kanc hanzel> Za Vašo gopso mamo svetujem, da se nemudoma oglasi pri zdravniku - nujna je dobra urejenost krvnega tlaka - verjetno bo rabila več različnih zdravil - pri nekom, ki ima SB se tlak praviloma uredi šele s tremi ali štirimi različnimi zdravili. Tudi urejenost sladkorja in maščob mora biti zelo dobra, sicer so velike možnosti za npr. možgansko ali srčno kap. Spodbudite mamico, naj se prične zdraviti in tudi gibati, da bo po možnosti tudi shujšala in bo potem vse lažje obvladovati. LP, KKH

<petra> zrdavo sem Petra,sem sladkorni bolnik tipa 1že 30 let.Oktobra lani sem dobila insulinsko črpalko.Zanima me kako to,da zvečer pred spanjem imam 6,4 sladkorja,zjutraj pa 17,7.To se mi večkrat ponavlja,čeprav imam bazalne sladkorje ponoči v redu.Hvala za vaš odgovor,lep pozdrav

<karin kanc hanzel> Pozdravljena Petra, to je zelo nenavadno. Kdaj ste nazadnje preverjali bazale? Ti se namreč lahko zelo spreminjajo in je morda pri Vas sedajle že povsem drugače, kot je bilo pred mesecem dni. Lahko, da je bazal od 4-7h zj prenizko nastavljen; morda imate ponoči celo hipo in je zato sladkor zj. visok??? Oglasite se mi prek spletne strani www.jazindiabetes.si

<karin kanc hanzel> in bova lahko natančneje dognali, kako in kaj ali pa kar pokličite v ambulanto 051- 330099. LP, KKH

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti