sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

prim. Rasto Štok, dr. med., spec. ortopedije - 14. marec '09 at 16:30

Težave s koleni, gležnji in kolki

Vsi smo se v življenju kdaj soočili z neprijetno bolečino v kolenih, gležnjih ali kolkih. Bolečine v gležnjih in kolenih so lahko posledica obremenitev pri določenih športih, posledica poškodbe ali pa katere od bolezni. Pri starejših je zelo pogosta revmatska bolezen artroza, boleča kolena in gležnji pa so lahko posledica tudi povečane telesne teže in nezdravega načina življenja. O težavah s koleni, gležnji in kolki boste tokrat lahko klepetali s prim. Rasto Štokom, dr. med., spec. ortopedije s Kliničnega centra v Ljubljani. Takoj po pogovoru v studiu!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Lepo pozdravljeni v sobotni klepetalnici! O težavah s koleni, gležnji in kolki boste tokrat lahko klepetali s prim. Rasto Štokom, dr. med., spec. ortopedije s Kliničnega centra v Ljubljani. S pogovorom začenjamo ob 16h 30min, že v tem trenutku pa lahko pošljete svoje vprašanje. Vabljeni!

<ingrid> pozdravljeni.stara sem 27 let in me velikokrat bolijo kolena včasih celo od kolena in do gležnja.V os šoli sem igrala košarko.Bila sem tudi na slikanju pred leti ampak ni nič bolše.takrat so rekli da imam obrabljen miniskus.Zanima me kaj lahko še naredim saj so bolečine vse hujše tako da včasih komaj hodim .Hvala za odgovor.

<anže007> Zanima me, ali je to kaj narobe ko recimo ponočo če vstanem ko začnem hoditi mi poka v kosteh-sklepih?

<anže007> bli me v kolenu na notranji strani noge pod pogačico- vendar le ko napnem koleno. Ali mi lahko poveste kaj bi bilo to?

<Rasto Stok> Ingrid, najverjetneje gre za prizadetost hrustanca na pogačicah, kar je težko dokazljivo na običajnih rentgenskih slikah. Obojestranska poškodba miniskusa bi bila prej izjema kot pravilo, potrebovali bi pregled ortopeda, da oceni, ali so prisotni znaki prizadetosti pogačic ali pa znaki za poškodbo miniskusa.

<Rasto Stok> Anže, najverjetnej gre za prizadetost hrustanca na pogačici, potrebno bo prefgledati koleno s strani ortopeda oz. specialista in oceniti stopnjo poškodbe in določiti terapijo, fizioterapija, elektrostimulacija, ciljane vaje za določene mišične skupine.

<Barbara> Spoštovani, pred letom dni sem si zvila gleženj, po zvinu nisem dovolj mirovala, zato mi se bolečine pojavljajo. Bila sem na ultrazvoku, ki je pokazal nekaj zdrobljenih koščic in so me ponovno napotili na slikanje. Slike zdrobljenih koščic niso pokazale zato so me oslovili, da je to normalno, da se po zvinu pojavljajo bolečine. Težave imam pri daljši hoji, pri zasuku gležnja navznoter. Gleženj mi po daljši hoji tudi oteče. Z počitkom in obkladki oteklino omirilim. Kam mi svetujete narediti? Ali ponovno obisk zdravnika ali je to normalno? Pred meseci pa se mi je pojavila na drugi nogi bolečina na robu pete. Ne vem ali je zaradi večje obremenitve, ker neprestano pazim na levo nogo. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Barbara

<najnaj> pozdravljeni, večkrat me malo "špikne" desno koleno brez vzroka.Ni to nič hudega?

<nace> Spoštovani,Imam vprašanje za vašega gosta g. dr.Rasta Štok. Namreč pred 14 meseci sem pri športu dobil poškodbo - natrganje vezi d. kolena. Po fizioterapiji sem začel delati in se spet normalno ukvarjati s športom (5x/teden). MR je pokazal, a je koleno OK. Vendar pa se bolečina in negibljivost kolena še vedno pojavljata ponavljata. Sedaj sem jemal kapsule GLUCOSAMIN, 1500 mg/dan, en mesec. Občutek imam, da je stanje boljše.Vprašanje: ali GLUCOSAMIN lahko škodi oz. ali moram imeti pavzo med jemanjem in ali dejansko pomaga pri moji težavi? Ali svetujete še kaj drugega?Najlepša hvalaS spoštovanjemNace Krajnc

<Rasto Stok> Barbara, gre za komplikacijo po zdravljenju zvina gležnja, najverjetneje bo potrebna preiskava MRI, kajti prišlo je do motenj v sklepu, mogoče meniskalne lezije ali pa celo do disekantnega osteohondritisa, ki bo s to preiskavo lepo viden. Svetujem, da čim prej obiščete ortopeda, ki se bo odločil za nadaljnje preiskave. V poštev bo prišel tudi artroskopski pregled sklepa.

<Rasto Stok> Najna, menim da ne.

<Rasto Stok> Nace, glede na negativen MRI, menim, da je lahko prišlo do poškodbe hrustanca, ki jo je zelo težko slikovno prikazati. Poškodba vezi bi bila namreč vidna. V kolikor se stanje ne umiri, bo potreben ponoven obisk pri ortopedu, ki se bo odločil tudi za eventuelno artroskopijo.

<ina> Pozdravljeni.Stara sem 27 let in imam velikokrat bolečine v kolenu.Pred leti sem bila na slikanju in pri zdravniku.Imela sem tudi terapije ampak ni nič bolše.Takrat so mi rekli da je načet miniskus.Sedaj pa me boli koleno oz.oba skoraj vsak dan.Včasih je bolečina manjša včasih pa tako huda da komaj hodim.Zanima me kaj lahko naredim da bi to bolečino odpravila in kaj mi vi svetujete?Naj še grem na pregled saj je ta bil opravljen že pred leti?Včasih me tudi tako boli kot bi mi kdo zapičil nož v koleno in vedno ko pokleknem mi poka v kolenu oz. mi poči. hvala za odgovor

<DejanAjlec> Lep pozdrav. star sem 24 let in sem imel za novo leto letos poškodbo levege prstanca na roki, ki je bil posledica hudega udarca pri padcu na ledu. Prst sem mel zatečen, še posebaj v okolici spodnjega sklepa na prstancu in na določene pozicije je bila bolečina huda. Po nekaj dnevih se je bolečina umirila vendar DO DANES NI IZGINILA POPOLNOMA. TUDI OTEKLINA JE NA TRENUTKE ŠE VEDNO PRISTONA ČE PRST V SKLEPU MALO POČIM. nikoli nisem obiskal zdravnice zaradi te poškodbe. ali mi lahko kako svetujete? hvala za odgovor, Dejan iz Ljubljane

<mlada babiž> pozdrvljeni! na peti imm spino calcaneo, boli me. Kako si lahko pomagam? Hvala za odgovor

<Anja> Stara sem 10 let. Prišlo je do dislokacije pogačice, v kolenu imam vodo. Hodila sem že na fizioterapijo-z magnetom vendar se stanje ni bistveno popravilo. Š čim naj si pomagam pri hitrejšem zdravljenju. Hvala

<Rasto Stok> Ina, malo je verjetno, da imate poškodovana miniskusa v obeh kolenih. Najverjetneje gre za prizadetost hrustanca na pogačici, pomagajo vaje za raztegovanje štiriglave mišice in cijane vaje za jačanje notranjega dela te mišice (vastus midialisa). Obiščite fizioterapevta, ki bo izvedel raztegovanje mišice in vaje.

<Rasto Stok> Dejan, svetujem rentgentsko slikanje prsta, da se ugotovi eventuelno stara poškodba stklepnih površin.

<Rasto Stok> Mlada, pomaga terapija z ultrazvokom, nesteroidnimi antirevmatiki in na koncu tudi kortizonska injekcija, če vse prej ne pomaga. Redno je potrebno raztegovati mehke dele stopala, da ne zatrdijo in odsvetujem dalj časa hojo z bosimi nogami po gladki podlagi.

<Rasto Stok> Anja, svetujem, da obiščeš ortopeda, ki se bo odločil za posebno slikanje po programu za pogačico, ki se izvaja samo v določenih diagnostičnih centrih. Predlagam, da obiščete ortopeda na Ortopedski kliniki v Ljubljani, ki vas bo napotil na potrebno slikanje (CT).

<branelegat> Star sem 40 let. V obeh kolenih mi škrta. V desnem iman občasno bolečino (pri ostrem gibu) pod pogačico v širini cca 2 cm. V levem kolenu pa imam pri obremenitvi bolečino z zunanje in notranje strani kolena. Cca 1 mesec si kolena mažem z glukozaminskimi kremami in jem tablete glukozamin. Izboljšanja ni. Hvala z aodgovor

<ddd> Zivijo, rad bi vam postavil par vprasanj v zvezi z poskodbo krizne vezi. Po pretrganju sprednje dx krizne vezi me caka operacija rekonstrukcije. Moram zbirati med rekonstrukcijo z tehniko: semitendinosusu in gracilis ali pa samo z sprednjo patelarno vezjo. Ne vem za kaj se odlociti. Star sem 34 let. Sporta m vsako minuto prostega casa. Mi lahko kaj svetujete? Bil sem na pregledu pri dr Oskarju Zupancu. Kaj menite Vi o tem kolegu;se lahko zanesem nanj? hvala lepa.

<Mihaela> pozdravljeni.stara sem 39 let. moje težave so se začele s spinami na obeh petah zaradi česar sem bila eno leto na bolniški, nato so se težave začele širiti od prstov na nogah do gležnja, kjer je bila pekoča bolečina in nato do kolen. sedaj me poleg tega bolijo tudi komolca in zapestji, prsti na rokah so zjutraj otečeni, pojavlja se bravljjinčenje v rokah in nogah, včasih se mi zdi, kot da bi šla skozi mene elektrika. opravila sem tudi test na klopa, ki je bil negativen, revma test pa je bil v mejah normale. zaradi teh bolečin sem invalid 3.stopnje. hvala za odgovor

<elena> Zanima me nekaj moj tast je star 55 let in je pred 2 leti imel zdrobljen gležen.Vsavili so mu ploščico in vijake.Sedaj hodi lahko ampak ga boli in dolgo ne more hoditi.Tudi oteka mu gležen.Kaj lahko stori da bi bolečino malo umilil.Hvala za odgovor.

<SIRI1103> Silva, Pozdravljeni, stara sem 49 let in imam že več let težave z desnim kolkom, pekoča bolečina ob obremenitvi, tudi po dlaši hoji in pri ležanju na tej strani. Diagnoza ki so mi jo določili pri zdravniškem pregledu je manjši hondromin pri gibljivosti da gre za občutljivo glutealno, Kaj mi svetujejte za lajšanje bolečin oziroma kakšno zdravljenje. Hvala in lepo pozdravljeni

<Rasto Stok> Brane, najverjetneje gre za prizadetost hrustanca na pogačicah in glede na vašo starosrt tudi že obrabne spremembe. Potrebna bo nadaljnja diagnostika, če stanje traja dalj časa (MRI, artroskopija).

<Rasto Stok> DDD, dr. Zupanc je vrhunski strokovnjak na tem področju in bi izbiro metode prepustil njemu. Prva metoda manj prizadane koleno kot celoto, tako da se patalarne vezi kot vsadka poslužujemo samo še pri vrhunskih tekmovalnih športnikih, kjer so obremenitve izjemno velike, vendar tudi operativni poseg je bolj obsežen.

<Rasto Stok> Mihaela, svetujem, da obiščete revmatologa, kajti, gre za prizadetost številnih sklepov in ta se bo odločil, ali gre za vnetno obolenje ali pa za nekodrugo obolenje. Nikakor pa ne za cijano ortopedsko prizadetost.

<Rasto Stok> Elena, situacija je nedvomno težka. Pojavlja se popoškodbena artroza. Potreben bo ponoven pregled pri ortopedu, ki se bo najverjetneje odločil za zatrditev posameznih sklepov (trojno artrodezo), ki pa ne bodo zmanjšale bistveno gibljivost v sk. sklepu.

<Rasto Stok> SIRI1103, mislite verjetno m hondrom, ki pa ni boleč in navadno ne dela težav. Potrebno je izključiti ventuelni sindrom artroze in pojav trohanteričnega burzitisa. Zato je potreben pregled pri ortopedu, kajti terapija obeh obolenj je povsem različna.

<moderator> Žal je zmanjkalo časa. Zahvaljujemo se vsem za postavljena vprašanja in vas prihodnjo soboto ponovno vabimo v našo klepetalnico.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti