sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

asist. Borutom Žgavcem, dr. med, dermatolog - 25. april '09 at 16:30

asist. Borutom Žgavcem, dr. medStrokovnjaki nas že vrsto let opozarjajo, da je sonce in sončenje nevarno in njihova opozorila so čedalje bolj resna in glasna. Vendar, ko se odpravimo na morje, lahko vidimo, da so plaže še vedno polne teles, ki se ves dan nastavljajo sončnim žarkom. O pogostosti kožnega raka v Sloveniji in kako se ustrezno zaščititi pred soncem, boste lahko klepetali z dermatologom, asist. Borutom Žgavcem, dr. med Dermatološke klinike v Ljubljani. Takoj po pogovoru v studiu!

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost asist. Borut Žgavec, dr. med, dermatolog.

<anja> Pozdravljeni! Zanima me, katere kreme priporočate, znamko. sem noseča in me zato toliko bolj zanima.

<Borut Zgavc> Vsekakor svetujemo nakup zaščitnih krem v lekarnah, tam vam bodo farmacevti svetovali in tudi ponudili vzorčke. Načeloma vsi proizvajalci medicinske kozmetike, ki svoje produkte prodajajo v lekarnah nudijo kvalitetne proizvode.

<Diana> Spoštovani na spodnjem delu hrbta imam rahlo izbočeno znamenje izgleda kot majhna bradavica temno rjave barve. ali se vam zdi, da bi bilo pametno, da si znamenje izrežem. je potem kaj manjša verjetnost za melanom? Hvala za odgovor.

<Borut Zgavc> Pred izrezanjem znamenja je vedno potreben pregled dermatologa, ki oceni ali je to sploh smiselno ali ne, namreč velika večina "znamenj" ni nevarnih in se iz njih melanom običajno ne razvije. Melanom se pogosteje razvije na koži, kjer prej ni bilo znamenja in redkeje iz "znamenja". Z izrezanjem "znamenja", ki ni nevarno ne morete preprečiti, da bi se melanom teoretično ne pojavil kje drugje. Zato vedno izrežemo le tista "znamenja", ki jih po predhodnem pregledu ocenimo kot suspektna. Torej, če je vaše "znamenje" takšne vrste, ki ni nevarno, izrezanje ni potrebno.

<kr_en> ker imam vitiligo, me zanima če obstajajo v Sloveniji kakšne preverjene metode zdravljenja (slišal sem za melagenin plus), slišal pa sem tudi za tetoviranje s pigmenti. Zanima, me če veste kaj več o tem? Hvala!

<Borut Zgavc> V Sloveniji za zdravljenje vitiliga uporabljamo metode in tehnike, ki so v skladu z zdravstveno doktrino in znanstveno preverjene in odobrene. Ker je vitiligo zelo težko ozdravljiva bolezen (v večini primerov nikjer na svetu nimajo zadovoljivih rezultatov) tudi pri nas rezultati običajno niso takšni kot bi si želeli. Tetoviranje je bolj kozmetični postopek kot zdravljenje. Kakšni so rezultati je odvisno od številnih dejavnikov in mnogokrat pacienti niso zadovoljni s končnim rezultatom, če se odločate za to tehniko vam svetujem, da poizkusite na manjšem, mogoče bolj zakritem področju. Melagenin ni uradno registrerano zdravilo.

<marica> Pozdravljeni! Vprašam vas če priporočate za vsakodnevno nego obraza kremo za sončenje in kakšno?, ker sem dostikrat izpostavljena soncu. LP! Hvala za odgovor.

<Borut Zgavc> Če ste izpostavljeni soncu, potem takšno kremo svetujemo pred izpostavljanjem soncu, sicer zaščita ni potrebna. V tej rubriki ne morem konkretno svetovati proizvajalcev svetujem pa vam, da proizvod poiščete v lekarnah, kjer vam bodo tudi ustrezno svetovali in vam glede na tip vaše kože tudi lažje predlagali, kaj bi bilo za vas najbolj primerno. Prosite jih lahko tudi za morebitne testne vzorčke.

<bojana> Zanima me, kakšna začita s kremami je boljša kemijska ali "fizična"?

<Borut Zgavc> Izbira je odvisna kaj želite oz. kako želite kremo uporabljati. Na tržišču večina sredstev uporablja kombinacijo obeh. Prednost fizikalnih filtrov je, da delujejo takoj po nanosu na kožo, ter da ne prehajajo v kožo (ostajajo na površini). Slaba stran pa je da se izperejo z znojenjem in vodo, ter jih je potrebno po vsakem kopanju ponovno nanašati, nekatere tudi moti nekoliko belkasto obarvanje kože po nanosu. Načeloma pa tako fizikalni kot kemični nudijo zaščito.

<andreja> mene pa zanima kako je z izpostavljanjem sonca pri dojenčkih, namreč imamo dojenčka starega mesec dni, vem da se ga ne sme izpostavljati soncu in ga tudi nimam namena, ampak 5,10,15 minut je takoj okoli in tudi ko greš na sprehod se včasih zgodi da ga popolnoma ne moreš zaščititi...ter katero zaščito priporočate katero kremo za tako majhne otročke... najlepša hvala za odgovor

<Borut Zgavc> Pri otrocih smo še posebej previdni glede izpostavljanja soncu, saj so prav sončne opeklinne v otroštvu tiste, ki lahko pripeljejo do raka v kasnejšem obdobju. Za otroka svetujemo uporabo zaščitnih sredstev, ki vsebujejo samo fizikalne filtre. Na tržišču jih je mnogo, svetujemo vam, da si ustreznega izberete v lekarni.

<jelka> Pozdravljeni! Zanima me kako je z porjavitnimi kremami? Na tržišču je zelo veliko vrst tovrstnih krem. Na kaj (na katere sestavine)bi pri nakupu morala biti pozorna da bi bil izdelek čim bolj neškodljiv za telo? Hvala!

<Borut Zgavc> Svetujemo vam uporabo sredstev, ki vsebujejo dihidroksi aceton (običajna kratica DHA) ali erithulozo. Povdaril pa bi, da sredstva za samoporjavitev ne nudijo zasčite pred soncem in je še toliko bolj pomembno, da se po nanosu teh sredstev izogibate soncu in uporabljate zaščito.

<Damjana> Je možno izrezati temno pigmentno znamenje s tanke kože tik nad žilo na golenici? Je pametno obiskati dermatologa pred kirurgom, ki je pripravljen vse odžgati? Hvala za odgovor.

<Borut Zgavc> Pravih "znamenj" ki jim pravimo melanocitni nevusi, se nikoli ne sme "žgat", zmrzovat, odstranjevati z laserjem ali kako drugače destruktivno odstranjevati. Vedno je potrebno kirurško izrezanje in nato histološki pregled pod mikrpskopom. Pred posegom pa je smiselen pregled pri dermatologu, da se poda oceno ali je odstranitev sploh potrebna. "Znamenje" je seveda z ustrezno kirurško tehniko možno izrezati iz katerega koli predela naše kože.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti