sobotno popoldne
jermanovo oko
valentina
forum
klepetalnica
arhiv
kontakt

Pišite nam na e-naslov: sobotnopopoldne@rtvslo.si

ali po pošti na naslov:
TV SLOVENIJA
Sobotno popoldne            Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

 

Sobotno popoldne na FacebookuSobotno popoldne na Facebooku SOBOTNO POPOLDNE NA FACEBOOKU

asist. dr. Matej Drobnič, dr. med., specialist ortopedske kirurgije - 16. maj '09 at 16:00

Poletje je čas, ko začnemo nositi bolj lahko obutev: sandale, natikače, cokle … in na ogled postavimo stopala. Če imate težave s trdo kožo, ali pa s kakšnim kurjim očesom in otiščancem, ki je nastal čez zimo, je to še najmanjši problem. Veliko večjo težavo predstavljajo okužbe z glivicami, ki so bolj pogoste ravno v poletnem času, saj stopala izpostavimo toploti in vlagi. Izbira poletnega obuvala pa vpliva tudi na kosti in sklepe. S pravo izbiro boste preživeli poletje brez bolečin, v nasprotnem primeru pa boste noge morali namakati v lavorju. O težavah s stopali boste lahko klepetali z ortopedom Matejem Drobničem, dr. med in dermatologinjo Matejo Dolenc Voljč, dr. med.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici Sobotnega Popoldneva! Od 16.30 naprej bo naš gost asist. dr. Matej Drobnič, dr. med., specialist ortopedske kirurgije.

<darja> Lep pozdrav.Boli me stopalo (včasih imam občutek, kot da bi bila na dnu nekakšna odebelitev; otiščancev nimam). Nikoli ne nosim visokih pet, pač pa le obutev, ki je zelo udobna. Glede na ponudbo ženske obutve na trgu, imam, izgleda, široko stopalo. Mama in dedek imata zelo hude probleme z izbočeno kostjo na stopalu, ki je obrnjena k drugi nogi (2. sklep palca). Včasih bi morala obuti tudi visoke pete. Se naj jih dosledno izogibam? Bom se s tem izognila težav kot jih ima mama in deformacije, ki jo je imel dedek? Hvala za odgovor.

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Priložnostna nošnja visokih pet, z zmerno višino pete ne bi smela bistveno poslabšati stanja. V kolikor se bo stanje slabšalo, svetujem predgled pri specialistu in rtg slikanja.

<Damijana> Živec v sredini stopala je včasih prizadet tako, da pride do zelo hude ostre bolečine. Enkrat se je pojavila modrica kot razlita kri na sredini stopala - zgoraj, od prstov proti gležnju - čeprav sem takrat nosila le izrazito mehko obutev. Boli me še gleženj, na vseh čevljih pa zelo obrabim podplate na zunanji strani (kot da bi bile noge na o). Kaj svetujete?

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Verjetno gre za porušene stopalne loke. Najprej svetujem predgled pri fiziatru in eventuelno izdelavo vližkov po meri, če se bo izkazalo za potrebno.

<Darja> Imam eno vprašanje, mama ima probleme s pokanjem pet in plastenjem nohtov. Pete ji včasih poknejo tudi do krvi da na nogo kmaj lahko stopi. Glede nohtov pa so se ji kar naenkrat zelo poslabšali, plastijo se, luščijo in površina ni več gladka. Naj obišče zdravnika ali se da kako doma pomagati ali omiliti težave?

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Potreben bo pregled pri zdravniku, verjetno tudi preiskava kože in nohtov na glive. Take težave na nohtih so najpogosteje posledica glivične okužbe.

<mojca bobnar> zanima me, če je res, da ni priporočljivo, če nosijo otroci čevlje eden za drugim.Tudi v primeru, da niso ponošeni? Hvala za odgovor in lep pozdrav! Mojca

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Če čevlji niso ponošeni, se lahko nosijo naprej. Iz higienskega vidika pri otrocih to običajno tudi ni sporno.

<Metka> Pozdravljeni. Stara sem 33 let.Že po kratkotrajnem stanju (na nogah) in hoji me zelo bolijo stopala in golenice. Bi morala vsa moja obutev imeti ortopedske vložke? Kakšni naj bi ti bili? Se ti vložki kupijo le po kriteriju številke čevlja? So lahko za bolečine krive tudi malo neravne noge?Hvala vam za pomoč.

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Če gre za pravo deformacijo so na mestu vložki izdelani po meri, po predhodnem pregledu pri ustreznem specialistu (fiziater).

<boza.pivk@gmail.com> Zanima me vzrok bolečin predvsem v desnem stopalu, kjer se mi tretji prst zvija po drugega, je odrevenel, ga slabše čutim. Bolečine se širijo v blazinice, hude so zlasti po daljši hoji. Nosim lahko le še udobne čevlje, z malo pete, ker so bolečine v blazinicah neznosne. Prsti mi tudi sicer lezejo v nogi v fleksijo in čeprav jih zavestno iztegnem, mi sami zlezejo nazaj. Kaj je vzrok?

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Nastaja deformacija v povezavi z kitnim neravnovesjem, ki potem okvarja lokalni živec. V kolikor prilagojena obutev in vložki ne pomagajo, priporočam posvet pri otropedu zaradi eventuelnega kirurškega zdravljanja.

<Ivana> Ivana: spoštovani, že kakšni dve leti opažam pomanjkanje občutka v stopalih in tudi podplatih. Če imam obute mehke copate, sploh ne čutim, da sem jih izgubila pri hoji. Imam prekomerno telesno težo in povišan krvni tlak, sicer pa sem zdrava. Poškodb ni bilo. Ali veste kaj je vzrok temu? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

<janja> pozdravljeni. Imam probleme s kotjo na palcu na nogi. Zanima me, če v Sloveniji opravijo operacijo oziroma odrežejo to kost s pomočjo laserja in v kakšnem obsegu je takšna operacija uspešna. Hvala

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Lhko je v ozadju okvara drobnih živcev na stopalih, najprej svetujem pregled pri osebnem zdravniku, ki pozna vaše ostale bolezni in vas bo usmeril v pravilno nadalnje zdravljenje.

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Laserska operacija je komercialni trik. Gre za povsem standerdno operativno proceduro, s tem da se namesto klasičnega noža uporablja laser, kar pa ne spremeni poteka zdravljenja.

<glivice?> Ko sem namakala stopala, sem si nekoliko posnela razmehčan noht skupaj z obnohtno kožico. Palčevi nohti so bili rumeni, po tem pa se je pojavila temna zareza v nohtu. Namazala sem ga z protiglivičnim mazilom, pa se je pojavilo se plastenje nohtov, ki se vidi in se lomijo. Zdi se mi, da je sedaj slabše.Namazala sem še celo stopalo, ki pa me je šele po tem srbelo in postalo malo luskasto. Naj še tretiram rumene nohte in ta problem? So to glivice? Če jih ima družinski član, je potrebno posebno čiščenje kopalnice in še kakšni ukrepi? Lep pozdrav.

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Verjetno imate že dalj časa spremembe na nohith, zato priporočam posvet pri zdravniku, verjetno bo potreben tudi dermatolog. Sama s kremo in nego teh težav ne bosta odpravila. Če bo glivična okužba ugotovljena, se priporočajo splošni higienski ukrpi (uporaba lasne brisače in obutve).

<faca> Brane: tudi jaz imam težave s stopali. Pokajo mi zadebelitve na petah, na sprednjem delu podplata-predvsem na blazinicah prstov imam občutek zadebelitve in me peče. Kaj je vzrok in kako se to odpravi? Hvala za odgovor

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Če je koža odebeljena se je to pojavilo na novo, bo potreben pregled pri zdravniku. TAkšne težave lahko povzročajo različne kožne bolezni.

<Irena> Spoštovani!Imam sledeče diagnoze:st.po operaciji levega kolka,artroza desnega kolka,kronični lumbago,poudarjeno lumbalno lordozo,spondiloartrozo ledvenega dela in sedaj še calcaneodynia.Stara sem 48 let in sem bila kativna športnica.Kaj lahko storim ob vseh teh težavah..Hvala za odgovor in LP

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Problem je kompleksen. Za prizadetost hrbtenice in kolkov je najbolj na mestu redna in pravilna vadba. Za bolečine v peti pa pride v poštev fizikalna terapija, raztezne vaje, vložki in eventuelo "blokada". Predvidevam pa, da za enkrat še niste kandidat za TEP kolka na desni strani.

<moderator> (vprašanje poslano po elektronski pošti) Lepo pozdravljeni! Lansko leto sem si zlomila gleženj. Z rehabilitacijo in fizioterapijo sem zaključila, odstranili so mi tudi vijak iz kosti. Zdravnik mi je svetoval uporabo otropedskih čevljev. Žal pa me gleženj boli ne glede na to, kakšne čevlje obujem. Bolečine so moteče, gleženj mi zateka, boli me celo stopalo in tudi koleno. Kaj naj storim? Naj povem, da sem pred operacijo skoraj izključno nosila čevlje z visoko peto, če je to sploh pomembno. Pozdrav, Andrijana

<Matej Drobnic in Mateja Dolenc Voljc> Priporočam pregled pri ortopedu, ki se ukvarja s specialno z gležnji, ker bo verjetno potrebno dodatno kirurško zdravljenje.

<moderator> Klepet se je iztekel. Vabljeni k sodelovanju znova ob naslednji priložnosti. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2019 | Vse pravice pridržane | Kontakti