Voditeljica Milica Prešeren med prvo Turbulenco 3. septembra 2008. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Voditeljica Milica Prešeren med prvo Turbulenco 3. septembra 2008. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Turbulenca
Na sceni prve Turbulence leta 2008. Foto: SOJ RTV SLO/Stane Sršen
Turbulenca
Voditeljica z gostoma v Turbulenci maja leta 2013. Foto: SOJ RTV SLO/Robert Bogataj
Turbulenca
Ob 6. obletnici oddaje Turbulenca. Foto: SOJ RTV SLO/Miloš Ojdanić
Turbulenca
350. oddaja Turbulence nastaja v 10. letu oddaje. Tema okrogle oddaje z voditeljico Milico Prešeren bo prešerno o Prešernu. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg
Turbulenca
Konec februarja 2017 se je Turbulenca pripravljala na novo ledwall ozadje. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv oddaje Turbulenca
Turbulenca
Turbulenca z novo sceno, posnetek iz maja 2017. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv oddaje Turbulenca

Kako prešerni bomo v 350. Turbulenci?
Voditeljica zagotovo, že zaradi narave svojega priimka pa tudi sicer bo jubilejna oddaja prešerna. Ne nazadnje je Turbulenca oddaja, v kateri se tudi sicer trudijo ob različnih življenjskih težavah in zadregah manj tarnati, temveč raje iskati rešitve, svetovati, spodbujati h kakovostnejšemu življenju, širiti obzorja.
Jubilejno Turbulenco so ustvarjalci podnaslovili Prešerno o Prešernu. Ker je kultura pomemben del našega življenja, so se odločili, da pripravijo oddajo, posvečeno življenju in delu našega največjega pesnika. France Prešeren je bil samosvoja in kompleksna osebnost, kar se kaže tudi v njegovem bogatem pesniškem opusu; tudi v tistem delu njegovega ustvarjanja, ki je nekoliko bolj hudomušne, 'prešerne' narave. V oddaji jih bo zato zanimalo tudi, v čem je njegova brezčasnost, kako ga približati mladim, kako ujeti njegovo 'prešerno' naravo v njegovih portretih in na kakšen način je njegova 'prešernost' povezana s Slovenci.
Temi jubilejne Turbulence Prešerno o Prešernu bodo sledili tudi gostje dr. Miran Hladnik, dr. Igor Saksida in dr. Matjaž Lunaček, glasbena skupina Salt Peenuts pa bo Prešerenu dodala džezovski pridih. Scenaristka tokratne oddaje je Nina Cijan.

Svetovanje, kako rešiti težave,osmisliti svoj svet in živeti polneje
Turbulenca skuša z nasveti in s pomočjo strokovnjakov reševati težave, spodbuja k razmišljanju in akciji. Hkrati nevsiljivo izobražuje in širi naše znanje in obzorje. Tako lahko bolje razumemo sebe in druge, kar je pogosto ključ do rešitev.
Oddaja se je v teh letih poglobljeno lotila različnih tem, kot so služba, družba, dom, družina, starši, otroci, različne generacije in izzivi, ki so s tem povezani. Posvetili so se medosebnim odnosom, vzgoji, izobraževanju, zdravju, naravi, ekologiji, športu, psihologiji, pravu, se podali v vrtinec različnih naravoslovnih in družboslovnih področij, osvetlili družbeno aktualne teme, svetle in temne plati življenja, zamolčane težave, navdihujoče strasti … Teme, posamezniki s svojimi zgodbami, strokovnjaki in ljudje z različnimi izkušnjami predstavljajo paleto vsega, kar se nam dogaja, kar nas žalosti ali veseli, o čemer razmišljamo, govorimo ali o čemer smo raje tiho, a kar v Turbulenci dobi svoj glas in podobo. Gostje, strokovnjaki z različnih področij, s svojimi nasveti dajo teoriji uporabno vrednost in pomagajo odgovoriti na številna vprašanja našega vsakdana.
Izbor tem in njihovo preiskovanje
Turbulenca izbira teme, ki se dotikajo vseh nas, velike in na videz majhne, vprašanja, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, teme, o katerih se pogovarjamo ob kavi, na avtobusu, v službi, družbi, s prijatelji, v družinskem krogu, teme, o katerih šepetamo in jih zaupamo le najbližjim, Turbulenca pa jih tenkočutno, strokovno in verodostojno odstira. K bogastvu tem pripomore predana ekipa ustvarjalcev, scenaristke Ana Dular Radovan, Nina Cijan in Nuša Ekar, seveda pa oddaje ne bi bilo brez vseh nekdanjih in sedanjih nepogrešljivih sodelavcev, tudi režiserja Primoža Meška, ki je oddaji zvest že od začetka.

Zakaj je Turbulenca tako posebna?
Milica Prešeren: »Pogovarjamo se lahko na različne načine, z različnim namenom in različnimi ljudmi. Mi to počnemo na svojstven način. Zaupanje naših sogovornikov, ki smo si ga pridobili in prigarali v vseh teh letih, se kaže v tem, da pred kamere Turbulence, v studiu in na terenu, stopijo tudi tisti, ki sicer svojih zgodb in izkušenj ne želijo deliti javno. Tako slišimo besede, resnične in tudi boleče, ki se nas dotaknejo, v katerih vsak od nas prepozna svojo stisko, upanje, težavo, rešitev. Naše izobraževalno poslanstvo nas vodi k temu, da sledimo strokovni nadgradnji vsebine. Vabimo različne strokovnjake, tudi tiste medijsko prezrte, ki znajo strokovne stvari razložiti dovolj preprosto in vsem razumljivo. Tako kot o vedrih se lahko tudi o težkih temah pogovarjamo sproščeno, kar pa ne pomeni nespoštljivo ali površno

Milica, katera oddaja se vam je zdela najbolj posebna?
"Vsaka je nekaj posebnega, zato bi bilo krivično izpostaviti eno samo. Nekatere se gledalcev dotaknejo zaradi vprašanj, ki jih oddaja odpira in v katerih prepoznajo tudi lastno težavo ali zadrego; druge zaradi tega, ker izvedo kaj novega, tretje pritegne optimizem sogovornikov, ki ga premorejo, ne glede na njihove težke življenjske izkušnje, četrte prepriča pogum, da ljudje spregovorijo o zamolčanih in prezrtih temah, posebej dragoceni pa so za gledalce seveda strokovno podprti odgovori, ki jih oddaja ponuja. Tako se je nekaterim vtisnila v spomin oddaja o življenju z multiplo sklerozo, v kateri je brez dlake na jeziku o svoji izkušnji s to boleznijo spregovorila Barbara Pešut, o življenju z njo pa tudi njen Robert, znani Magnifico, komu drugemu oddaja o uporniških najstnikih ali o milenijcih … Seznam je res dolg. Vsak lahko svojo najbolj posebno Turbulenco najde v našem arhivu oddaj http://4d.rtvslo.si/arhiv/Turbulenca."

Turbulenca – vse najboljše!

Oddaje Turbulenca, ki jih omenja urednica in voditeljica Milica Prešeren: