Slovenski tolkalec Žan Tetičkovič kljub mladosti niza izjemne glasbene dosežke. Foto: Osebni arhiv
Slovenski tolkalec Žan Tetičkovič kljub mladosti niza izjemne glasbene dosežke. Foto: Osebni arhiv
Big Band RTV Slovenija; foto Hugo Šekoranja
Big Band RTV Slovenija, ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu, bo prihodnje leto obeležil 70-letnico nepretrganega delovanja. Foto: Hugo Šekoranja
Tadej Tomšič; foto: Hugo Šekoranja
Dirigent Tadej Tomšič, sicer zelo dejaven tudi kot saksofonist in skladatelj, sodeluje s številnimi glasbeniki. Foto: Hugo Šekoranja

Na večeru pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča bo slovenski tolkalec predstavil nekaj avtorskih skladb, dodane pa bodo še skladbe Marie Schneider, Janeza Gregorca in dirigenta večera.

Žan Tetičkovič in Big Band RTV Slovenija sta pod vodstvom Tadeja Tomšiča uspešno nastopila že spomladi na Jazz Festivalu v Cerknem in na koncertu na Ptuju, tokrat pa z nekoliko spremenjenim in posebej za ta večer pripravljenim programom še v Ljubljani, v Kinu Šiška.

***

Žan Tetičkovič je najprej naredil sprejemne izpite za študij v nizozemskem Groningenu, ko pa se je udeležil delavnice v Haagu, ga je tam opazil predstavnik newyorške Nove šole za jazz in sodobno glasbo, legendarni ameriški basist Reggie Workman; po skupnem nastopu, na katerem je igral tudi saksofonist David Liebman, mu je ponudil štipendijo za to šolo. Čeprav še zelo mlad, je v New Yorku že opozoril nase: kar dvakrat je prejel nagrado za skladbo na vseameriškem tekmovanju ASCAP Young Jazz Composers Award (ASCAP je Ameriško združenje glasbenih ustvarjalcev in izdajateljev). Gre za izjemen dosežek, saj vsako leto med 1200 in 1500 prijavljenimi skladbami izberejo le 10 zmagovalnih; v 50-letni zgodovini nagrade je to uspelo le petim skladateljem in vsi so bili Američani.

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu; prihodnje leto bo obeležil 70-letnico nepretrganega delovanja. V svoji bogati zgodovini je sodeloval s številnimi priznanimi dirigenti in jazzovskimi solisti, kot so Mercer Ellington, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Herb Pomeroy, George Lewis, Michael Abene, Ernie Watts, Kurt Elling, Nicholas Payton in mnogi drugi.

Dirigent Tadej Tomšič, sicer zelo dejaven tudi kot saksofonist in skladatelj, sodeluje s številnimi glasbeniki, med drugim z Mio Žnidarič in Stevom Klinkom na dobro sprejetem albumu Love You Madly.