Ekipa EkstraVisor je pod drobnogled vzela drugi tir. Projekt bodo predstavili v oddaji Tarča v četrtek, 13. aprila, ob 20. uri na TV SLO 1. Foto: Arhiv RTV SLO
Ekipa EkstraVisor je pod drobnogled vzela drugi tir. Projekt bodo predstavili v oddaji Tarča v četrtek, 13. aprila, ob 20. uri na TV SLO 1. Foto: Arhiv RTV SLO
Podatkovno-preiskovalno skupino EkstraVisor sestavljajo (od leve proti desni): Neža Steiner, Anže Zabukovšek, Vanja Gligorović in Mateja Cankar.
Podatkovno-preiskovalno skupino EkstraVisor sestavljajo (od leve proti desni): Neža Steiner, Anže Zabukovšek, Vanja Gligorović in Mateja Cankar. Foto: Žiga Culiberg

V vse ostrejšem prerekanju med vladajočo politiko in civilno družbo o predvidenih stroških in načinu vodenja investicije drugi tir Divača—Koper se je ekipa EkstraVisorja odločila, da preveri tiste stroške, s katerimi se do danes ni nihče ukvarjal; gre za stroške različnih študij, strokovnih podlag, recenzij, poročil, povzetkov; za stroške približno 200 različnih dokumentov, ki jih je država v preteklih 20 letih plačala za projekt drugi tir.

Nekatere primerjave so osupljive: strokovne podlage na isto temo so, na primer, istemu podjetju plačali tudi večkrat, avtorji dokumentov so v njih prihajali do enakih zaključkov, določene odstavke so kar prepisali, kar nekaj milijonov evropskih sredstev je bilo porabljenih za preverjanje projekta, ki je bil po nekaj letih ukinjen in je šel denar torej v nič. Vzporedno s tem so se pokazale zanimive povezave: oblikovanje nekakšnega novega gradbenega lobija in izjemno zanimivi centri moči in odločanja — tako o projektih kot o kadrih.

Podatkovno-preiskovalna skupina se je pred približno pol leta lotila zahtevnega projekta — primerjave cen zdravil in medicinskih pripomočkov v vseh 26 slovenskih bolnišnicah. Spletna stran z odkritji je zaživela 17. novembra lani, ko so podatke prvič predstavili tudi v oddaji Tarča in razkritja nadaljevali tudi v naslednji oddaji. Ekipa EkstraVisor je tako pripomogla k odmevnemu razkritju neurejenega poslovanja in preplačil v slovenskem zdravstvu, zdravstvo pa je bilo le prvi projekt med mnogimi.

***

EkstraVisor je ime lastne računalniške aplikacije, ki omogoča hitro pridobivanje podatkov iz javnih baz. Narejena je bila posebej za podatkovno-preiskovalno skupino TV Slovenija, ki jo vodi Lidija Hren. EkstraVisor je torej namenjen objavi podatkovno-raziskovalnih projektov in prispevkov, ki jih bodo v različnih oddajah pripravili preiskovalci in novinarji TV Slovenija.