Tudi letos bosta prireditev v CUK Kino Šiška povezovala Maruša Kerec in Matej Praprotnik. Foto: Val 202/Katja Kodba
Tudi letos bosta prireditev v CUK Kino Šiška povezovala Maruša Kerec in Matej Praprotnik. Foto: Val 202/Katja Kodba
Ime leta 2016 je postal Peter Prevc. Nagrado, mozaik Janeza Mučiča, je v njegovem imenu prevzela Mina Lavtižar. Foto: Val 202/Katja Kodba

Poslušalci so vse leto izbirali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali skozi vse leto.

Januar je najbolj zaznamoval Vid Kavtičnik, kapetan slovenske rokometne reprezentance, ki si je na svetovnem prvenstvu v Franciji s tretjim mestom priborila prvo odličje s svetovnih prvenstev v ekipnih športih.

Februarja so poslušalci Vala 202 za ime meseca izbrali dijaka Gimnazije Vič Erazma Stoniča. Na mednarodni tehnološki konferenci v Pekingu je predstavil projekt Model rastlinske čistilne naprave s solarnim dezinfektorjem in se pri komaj osemnajstih letih postavil ob bok najboljšim svetovnim inovatorjem, katerih skupni cilj je razvoj novih tehnologij.

»Moja želja ob pisanju slovnice je bila, da bi jo začeli mladi dojemati kot nekaj zabavnega,« trdi Kozma Ahačič, ki so ga marca izbrali za ime meseca. Z dvema izdajama slovnice za osnovnošolce in dijake je prekinil dolgoletno tradicijo ene same akademske slovnice. Napisal je privlačno, razumljivo slovnico za vse tiste, ki bi radi dobili kratek vpogled v sodoben knjižni jezik, kot ga kažejo sodobni korpusi slovenskega jezika.

Peter Dakskobler, predstavnik gibanja gorskih kolesarjev odprimopoti.si, ki je pri nas pripravilo množično čistilno akcijo čiščenja kolesarskih in planinskih poti, za kar so organizatorji dobili priznanje Mednarodne gorskokolesarske zveze IMBA Evropa, je aprila postal ime meseca.

Komik Andrej Težak - Tešky je v desetih dneh pretekel 600 kilometrov in skupaj s kolegi v smeh spravil občinstvo v tridesetih slovenskih mestih, celoten izkupiček izziva, 10.320 evrov, pa je namenil projektu Botrstvo. Dober namen so opazili tudi poslušalci in ga maja razglasili za ime meseca.

Vita Ivičič je na tednu mode v svetovni prestolnici mode v Milanu dobila nagrado za najboljšo inovativno kolekcijo tekstila, zato so jo junija izbrali za navdihujoče ime meseca.

Julij je najbolj zaznamoval Marko Podgornik, direktor podjetja Mikro+Polo in ambasador akcije Ustavi se, ki spodbuja k razmisleku o prehitrem tempu življenja. Dokazuje, da gre tudi drugače: njegovi zaposleni imajo neomejeno število dni plačanega dopusta, brezplačno prehrano in veliko prostega časa, ki ga preživijo z družino in prijatelji.

Vodja vseslovenskega taborniškega Zleta 2017 v Velenju – enega največjih taborniških dogodkov zadnjega desetletja, na katerem se je družilo skoraj tisoč tabornikov in prostovoljcev iz 11 držav, postavljenih pa so imeli kar 400 šotorov – Jasna Vinder je avgusta postala ime meseca.

Goran Dragić, kapetan slovenske košarkarske reprezentance in najboljši igralec na evropskem prvenstvu, na katerem je skupinski del potekal v štirih državah, izločilni boji pa v Carigradu, je navdušil vse Slovence, zato ne preseneča, da je septembra postal tudi ime meseca.

Oktobra je poslušalce Vala 202 najbolj navdušil Matic Vizjak, inovativni mladi kmet leta, ki na ekološki kmetiji v Šmarju pri Jelšah ohranja stare načine pridelovanja hrane, svoje izdelke pa ponuja na spletni strani kmetije.

Novembra je ime meseca postal Jan Golja, novinar in pobudnik dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj, v kateri so letos zbirali sredstva za hišo zavetja Palčica, zatočišče za tiste otroke, ki so v domačem okolju kakor koli ogroženi.

Zadnji mesec v letu je najbolj prepričala Eva Vrščaj, vodja projekta Imuno, v okviru katerega si študenti prizadevajo zmanjšati strahove in izobraziti javnost o pomenu cepljenja, zato je decembra postala ime meseca.

Prireditev Ime leta

Prireditev Ime leta že tradicionalno sklene celoletni projekt Vala 202, s katerim poslušalci vsak mesec izberejo ime tistega, ki je s svojim delovanjem pustil največji vtis. V pogovorih z voditeljema Marušo Kerec in Matejem Praprotnikom bomo bolje spoznali vse finaliste, preleteli pa bomo tudi leto 2017 na Valu 202. Na odru Kina Šiška se vsako leto predstavijo glasbena imena, ki prepričajo s svojo kakovostjo in unikatnostjo. Na letošnji prireditvi Ime leta se bodo z ekskluzivnimi glasbenimi nastopi predstavili Hamo & Tribute 2 Love ter Raiven in Bordo, ki bosta združila moči za to priložnost.

Skupaj se bomo zahvalili tudi vsem, ki v projektu Botrstvo v Sloveniji pomagajo pisati lepše zgodbe.

Prireditev bo mogoče spremljati v etru Vala 202 in videoprenosu na val202.si.