"Nagrada tega festivala je največ, kar si lahko ustvarjalec oddaj za otroke in mlade v svoji poklicni karieri želi," pravi mag. Martina Peštaj, urednica OMP TV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Arhiv RTV Slovenija
Prix Jeunesse Kristjan
Kristjan, glavni junak nagrajenega dokumentarca, ob prejemu nagrade. Foto: SOJ RTV SLO/Prix Jeunesse International
Prix Jeunesse International in Kristjan
Prizor iz dokumentarca Kristjan, kjer Kristjan s Tomažem Hudomaljem komentira nogometno tekmo. Foto: SOJ RTV SLO/Arhiv RTV Slovenija

V obrazložitvi so zapisali, da nagrado podeljujejo filmu, ki pripoveduje zgodbo otroka iz ene izmed najbolj ob rob družbenega dogajanja potisnjenih skupin v naši družbi – otroku s posebnimi potrebami, ki uspešno premaguje ovire, ob tem pa njegove omejitve postanejo prednosti. Film pomaga spodbujati sprejemanje drugačnosti. Pokaže, kako zaupanje, sprejetost in možnosti, ki jih dajeta družina in skupnost, pomagajo pri krepitvi otrokovega ponosa in samozavesti, da se približa svojim sanjam. Dokumentarni film Kristjan je izjemen primer modrega neba, ki smo ga narisali, ko smo ranljivim otrokom s posebnimi potrebami dali priložnost, da dosežejo svoj cilj. Unicef sicer že več kot 20 let podpira medije, ki v ospredje postavljajo otroke in mlade, jim širijo obzorja in hkrati odraslim pomagajo razumeti njihov svet.

Festival Prix Jeunesse International velja za največji, najstarejši in najpomembnejši svetovni festival televizijskih oddaj za otroke in mlade. Vsaki dve leti se na njem v Münchnu sreča več kot 500 ustvarjalcev z vsega sveta, vsak s svojim izdelkom, za katerega upajo, da se bo prebil med 80 finalistov. Strokovna žirija določi finaliste, zmagovalce pa z glasovanjem izberejo vsi udeleženci festivala in posebne strokovne žirije.

Festival Prix Jeunnese je glasnik najvišje kakovosti v televizijskih oddajah za otroke in mlade. Spodbuja in nagrajuje najboljše, kar za otroke in mlade nastaja na svetovnem zemljevidu televizijske produkcije, je vir navdiha in narekovalec svetovnih smernic v ustvarjanju za otroke in mlade. Nagrada Prix Jeunesse za ustvarjalce pomeni, da so segli po zvezdah in ustvarili delo, ki se vpiše v zgodovino otroške in mladinske televizije, tudi za našo ekipo. Scenaristke dokumentarnega filma o Kristjanu so Anka Bogataj, Sara Lužovec in Neli Maraž, ki je film tudi režirala.

Kristjanova zgodba
»Zadnjič me je zdravnik vprašal, kako se lahko človek navadi na tako življenje. Se navadiš, če drugega ne poznaš.« (Kristjan)
Kristjan obiskuje osmi razred Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Kamnik. Zaradi bogatega besednega zaklada in zgovornosti razmišlja o poklicu športnega komentatorja. Spremlja vse športe, še posebej ljub mu je nogomet. Zato je športnemu uredništvu Televizije Slovenija pisal, da bi se rad preizkusil kot športni komentator. Kristjanu se je želja uresničila, odlično je prestal preizkus in ob Tomažu Hudomalju komentiral večni derbi. Pa še kakšno presenečenje je bilo zraven za duhovitega Kristjana. Tudi obe nagradi, konec lanskega leta EBU Youth News Exchange in zdaj še ta velika na Prix Jeunesse International.

Vir fotografij: Arhiv RTV Slovenija in Prix Jeunesse International.
Fotografije v polni resoluciji najdete tukaj.