Na TV Slovenija pripravljamo v sodelovanju z Regionalnima RTV-centroma v Kopru in Mariboru soočenja kandidatov za župane v vseh enajstih mestnih občinah. Foto: Arhiv RTV SLO
Na TV Slovenija pripravljamo v sodelovanju z Regionalnima RTV-centroma v Kopru in Mariboru soočenja kandidatov za župane v vseh enajstih mestnih občinah. Foto: Arhiv RTV SLO
Volilna kampanja se na RTV Slovenija začenja 29. oktobra. Pripravili bomo številna soočenja, posebne oddaje in poseben volilni spletni podportal, predvolilno dogajanje pa bomo spremljali tudi v dnevnoinformativnih oddajah. Foto: Arhiv RTV SLO
Tudi letos bodo v uredništvu za nove medije nadaljevali poseben projekt Grem volit! Foto: Arhiv RTV Slovenija

Volilna kampanja pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra, se bo na RTV Slovenija začela v ponedeljek, 29. oktobra, in bo trajala do volilnega molka. Volitve, na katerih bomo volivke in volivci odločali o županih, članih mestnih in občinskih svetov in predstavnikih v svete krajevnih skupnosti za naslednji štiriletni mandat, bomo spremljali in pokrivali v vseh naših radijskih in televizijskih programih ter na spletu, v skladu s Pravili RTV Slovenija, ki veljajo v času volilne kampanje.

TELEVIZIJA SLOVENIJA
V Informativnem programu Televizije Slovenija v sodelovanju z Regionalnima RTV-centroma v Kopru in Mariboru pripravljamo soočenja kandidatov za župane v vseh enajstih mestnih občinah. Televizijske ekipe bodo po vsej Sloveniji. Soočenja bo spremljala tudi publika v dvoranah, saj bomo vsakemu od kandidatov dali možnost, da pripelje določeno število svojih podpornikov. Naši najbolj izkušeni voditelji, dopisniki po Sloveniji, novinarji in uredniki bodo odpirali za posamezno občino najbolj pereča vprašanja in kandidatom postavljali najbolj žgoče izzive.

Razvoj mesta ali podeželja, stanovanja, delovna mesta, promet, komunalne storitve, evropska sredstva, zapravljene priložnosti in načrti … Komu pa bi vi zaupali župansko mesto?

Televizija Slovenija bo pripravila soočenja županskih kandidatov v vseh 11-ih mestnih občinah, soočenji za največji občini, Ljubljano in Maribor, bosta na 1. programu ob 20.05: soočenje za Maribor bosta v četrtek, 8. novembra, vodila Zoran Medved in Jasmina Gregorec, prenašali ga bomo tudi na TV Maribor; soočenje za Ljubljano bo v četrtek, 15. novembra, vodila Erika Žnidaršič. Za preostalih 9 občin bodo soočenja na 2. programu:
- 7. novembra: Ptuj (17.15), voditelja Gabrijela Milošič in Janez Krušič Sterguljc, soočenje si bodo gledalci lahko ogledali tudi na TV Maribor ob 20. uri;
- 8. novembra: Novo mesto (17.15), voditeljici Petra Držaj in Irena Ulčar Cvelbar;
- 9. novembra: Nova Gorica (17.15), voditelja Mojca Dumančič in Miloš Batistuta (na TV Koper ga bomo predvajali 12. novembra ob 22.30);
- 12. novembra: Slovenj Gradec (18.20), voditelja Slavko Bobovnik in Lea Vornšek; na TV Maribor ga bomo predvajali ob 20. uri; Kranj (17.15), voditelja Jan Novak in Lidija Pak;
- 13. novembra: Celje (17.15), voditeljici Barbara Štor in Saša Kisovec, na TV Maribor ob 20. uri;
- 14. novembra: Murska Sobota (18.30), voditelja Bojan Peček in Cirila Sever, na TV Maribor ob 20. uri; Koper (17.15), voditelja Matej Sukič in Mojca Petrič Bužan (na TV Koper ga bomo predvajali 15. novembra ob 22.30);
- 15. novembra: Velenje (17.15), voditelja Slavko Bobovnik in Lea Vornšek, na TV Maribor ob 20. uri.

Poskrbeli bomo tudi za gluhe in naglušne gledalce, oddaje bodo podnaslovljene in opremljene s tolmačem v slovenski znakovni jezik.

Na dan volitev, v nedeljo, 18. novembra, bomo dogajanje na voliščih po vsej Sloveniji spremljali ves dan. O podrobnostih vodja projekta Lokalne volitve 2018 na Televiziji Slovenija Nataša Rijavec Bartha: »Začeli bomo s posebnimi poročili dopoldne, pripravljamo pa tudi pester, informativno bogat volilni večer; naši poročevalci bodo prvi izvedeli, kako kaže posameznim kandidatom, kdo bo zasedel županski stolček in kdo bo moral še v drugi krog. Kako se bodo porazdelila razmerja moči v občinskih svetih in kaj bodo volitve prinesle občankam in občanom - bodo pričakovanje uresničena? Kdo bodo zmagovalci in kdo poraženci? Kako bodo preštevale stranke – bodo politična razmerja, kot so jih postavile letošnje državnozborske volitve, na lokalni ravni drugačna? Izide bomo analizirali in komentirali z zanimivimi gosti.«

RADIO SLOVENIJA

Prvi program
Predvolilno kampanjo bomo spremljali v dnevnoinformativnih oddajah, prav tako bomo v oddajah objavljali splošne informacije o volitvah, rokih in postopkih, dejavnostih volilnih komisij itd. Vsa soočenja in posebne oddaje bodo potekale v terminu Studia ob 17-ih.

Točno mesec dni pred lokalnimi volitvami, 18. oktobra, bomo v posebni predvolilni oddaji govorili o pomenu lokalnih volitev, pričakovanih glavnih tematikah, aktualnih problemih, financiranju občin itd. 22. oktobra pa bomo v Studiu ob 17-ih preverili, kako so stranke pripravljene na lokalne volitve.

Soočenji za Ljubljano in Maribor bosta potekali: 15. novembra za Maribor, voditelja bosta Nataša Rižnar in Dejan Rat, in 16. novembra za Ljubljano, voditelj bo Marjan Vešligaj. Ostala soočenja bodo potekala po mestnih občinah, predvajali jih bomo ob 17-ih na Prvem programu Radia Slovenija, in sicer:
- 5. novembra: Nova Gorica, voditeljica Ingrid Kašca Bucik, Ptuj, voditelj Danijel Poslek, Slovenj Gradec, voditelj Dejan Rat;
- 7. novembra: Koper, voditeljica Tjaša Škamperle; Celje, voditelj Matija Mastnak; Murska Sobota - voditeljica Lidija Kosi;
- 9. novembra: Novo Mesto, voditelj Jože Žura; Velenje, voditelj Matija Mastnak; Kranj, voditeljica Romana Erjavec.

»V volilnem večeru med 19.30 in 22. uro bomo na Prvem programu pripravili pregled rezultatov, odzive in komentarje ter prve analize. Dan kasneje, 19. novembra, pa bomo v Povolilnem studiu ob 17-ih z gosti komentirali volilne izide in jih analizirali«, je povedala vodja projekta Lokalne volitve 2018 na Radiu Slovenija Helena Premrl.

Val 202
Na Valu 202 bomo spremljali lokalne volitve v okviru informativnih oddaj. Se bodo pa vprašanj, ki si jih postavljajo volivci, lotili v oddajah Vroči mikrofon in Kje pa vas čevelj žuli.

MULTIMEDIJSKI CENTER RTV SLOVENIJA
V Uredništvu za nove medije bomo pripravili poseben volilni spletni portal Grem volit!, kjer bodo objavljene vse volilne vsebine RTV Slovenija. Na spletni strani bodo objavljena tudi krajša soočenja pogledov kandidatov za župane v mestnih občinah na pereče težave v njihovih mestnih občinah, tudi letos pa bodo v Uredništvu za nove medije nadaljevali poseben projekt Grem volit!

Kot nam je zaupala urednica uredništva za nove medije Kaja Jakopič, pri projektu Grem volit – lokalno tudi tokrat ne bo šlo za običajno medijsko pokrivanje volilne kampanje, ampak bolj za iskanje odgovorov na vprašanja, ki ne le zadevajo, pač pa tudi zanimajo mlade.

REGIONALNI RTV-CENTER KOPER-CAPODISTRIA

TV Koper
Predvolilno dogajanje bomo spremljali v dnevnoinformativni oddaji Primorska kronika, v kateri bomo objavljali problemsko analitične prispevke, prispevke o aktualnih temah in vprašanjih ter predstavitve kandidatov za župane v vseh primorskih občinah. Za volitve v obeh mestnih občinah na Primorskem bomo pripravili soočenji in ju objavili v sklopu soočenj na Televiziji Slovenija in TV Koper. Če bo drugi krog, bomo na TV Koper pripravili še kratka soočenja primorskih kandidatov.

Radio Koper
Na Radiu Koper bomo od 29. oktobra do 16. novembra predstavljali kandidate in kandidatke, ki se bodo za mesto župana ali županje potegovali v primorskih občinah. V dveh mestnih občinah bomo pripravili javni soočenji: v Novi Gorici 29. oktobra ob 17. uri v Obrtnem domu - voditeljica Nataša Uršič - in 5. novembra ob 17. uri v Sv. Antonu v občini Koper - voditeljica Tjaša Škamperle. Posnetka oddaje bomo predvajali na Radiu Koper dan kasneje ob 18. uri.

Pogovore s kandidati v treh izbranih občinah - Piran, Sežana in Renče Vogrsko, kjer aktualni župani ne bodo kandidirali, bomo pripravili v radijskem studiu, medtem ko bomo ostale oddaje pripravili na terenu; predvajali jih bomo ob 18. uri, in sicer:
- 29. oktobra: Bovec in Ankaran;
- 31. oktobra: Hrpelje Kozina, Kanal;
- 2. novembra: Komen, Ilirska Bistrica;
- 5. novembra: Divača, Miren Kostanjevica;
- 7. novembra: Vipava, Brda;
- 8. novembra: soočenje - Piran;
- 9. novembra: Tolmin, Idrija/Cerkno;
- 12. novembra: Izola, Kobarid;
- 13. novembra: Ajdovščina Pivka;
- 14. novembra: soočenje – Sežana;
- 15. novembra: Šempeter - Vrtojba, Postojna;
- 16. novembra: soočenje Renče – Vogrsko.

Volilni utrip in dogajanje bomo spremljali tudi v okviru informativnih oddaj. Na dan volitev, 18. novembra, bomo od 20-ih dalje spremljali seštevanje glasov in volilne izide. Novinarji bodo iskali odzive novoizvoljenih ali ponovno izbranih županov. Izvedeli bomo tudi, kjer v primorskih občinah bo potreben drugi krog. Dan kasneje se bomo posvetili tudi rezultatom volitev v občinske svete.

REGIONALNI RTV-CENTER MARIBOR

TV Maribor
Na TV Maribor bomo v kampanji za lokalne volitve pripravili soočenja kandidatov za župane šestih mestnih občin iz severovzhodne Slovenije; predvajali jih bomo na TV Slovenija in TV Maribor. Poleg tega bomo v posebni rubriki v naši osrednji regionalni informativni oddaji Tele M v času volilne kampanje predstavili kandidate za župane v večjih občinah v severovzhodni Sloveniji in njihove programe; v predstavitvah bomo vsem kandidatom, ki se bodo predstavili, zagotovili enak čas za izjave. Poudarek bo na vsebini in problemih ter na projektih, ki so za posamezne občine aktualni in pomembni.

Posebnost volilnih soočenj, ki jih bo pripravila TV Maribor, je zagotovo veliko število kandidatov v mestnih občinah Maribor in Ptuj, kar prestavlja precejšen programski in tehnični izziv. Vsa soočenja bomo posneli ali prenašali v živo z zunanjih lokacij v krajih, v katerih bodo soočenja potekala, zato je (bilo) zahtevno že iskanje primernih lokacij za snemanje ali neposreden prenos dogodka.

Radio Maribor
Na Radiu Maribor bomo 15. novembra ob 17. uri pripravili javno soočenje v Narodnem domu Maribor; vodila ga bosta Nataša Rižnar in Dejan Rat. Soočenje bo predvajano v živo v Studiu ob 17-tih in na programu Radia Maribor. Drugo javno soočenje bo 12. novembra ob 18. uri v Narodnem domu Ptuj, vodil ga bo Daniel Poslek. Soočenje bo na Radiu Maribor predvajano v posnetku, v celoti pa na spletu.

RTV-PROGRAMI ZA NARODNI SKUPNOSTI
Televizijski program za italijansko narodno skupnost

V italijanskem informativnem programu TV Koper-Capodistria bomo v sklopu volilne kampanje za lokalne volitve pripravili osem soočenj v studiu, vsa bodo na sporedu ob 21. uri:
- 5. novembra: med kandidati za mesta v Italijanski samoupravni narodni skupnosti v občini Ankaran, voditelj bo Loris Braico;
- 6. novembra: med kandidati za mesta v Italijanski samoupravni narodni skupnosti v občini Piran, voditelj Emanuela Gherardi;
- 8. novembra: med kandidati za mesta v Italijanski samoupravni narodni skupnosti v občini Izola, voditeljica Claudia Raspolič;
- 9. novembra: med kandidati za mesta v Italijanski samoupravni narodni skupnosti v občini Koper, voditelj Rafael Kariolič;
- 12. novembra: med kandidati za predstavnike Italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu Občine Ankaran, voditelj Loris Braico;
- 13. novembra: med kandidati za predstavnike Italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu Občine Piran, voditelj Emanuela Gherardi;
- 15. novembra: med kandidati za predstavnike Italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu Občine Izola, voditeljica Claudia Raspolič;
- 16. novembra: med kandidati za predstavnike Italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu Občine Koper, voditelj Rafael Kariolič.

Volilno kampanjo za župane in občinske svetnike v dvojezičnih občinah Koper, Izola, Piran in Ankaran bomo spremljali v sklopu dnevno-informativnih oddaj Tuttoggi. V primeru drugega kroga volitev županov v obalnih občinah bomo pripravili soočenja med kandidati, ki so se uvrstili v drugi krog.

Radijski program za italijansko narodno skupnost

Radijski program za italijansko narodno skupnost, Radio Capodistria, bo pripravil soočanja kandidatov za župane, kandidatov oziroma liste kandidatov za člane svetov predstavnikov narodnih skupnosti v občinskih svetih in kandidatov oziroma liste kandidatov za svete samoupravnih narodnih skupnosti v občinah Koper, Izola, Piran in Ankaran.

Soočanja kandidatov za župane bomo simultano prevajali v italijanski jezik, vodil jih bo Stefano Lusa; vsa bodo na sporedu ob 11. uri:
- 7. novembra: Piran,
- 8. novembra: Izola,
- 14. novembra: Ankaran in
- 16. novembra: Koper.

Soočenja kandidatov oziroma predstavnikov liste kandidatov za člane svetov predstavnikov narodnih skupnosti v občinskih svetih in za svete samoupravnih narodnih skupnosti bodo na sporedu ob 11. uri:
- 6. novembra: Piran,
- 9. novembra: Izola,
- 13. novembra: Ankaran in
- 15. novembra: Koper.

RTV-programi za madžarsko narodno skupnost

TV-studio Lendava
TV-studio Lendava v času lokalnih volitev kandidatom za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje, kandidatom za člane občinskih svetov madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti ter kandidatom madžarske narodnosti, ki kandidirajo za člane občinskih svetov s posebnim statusom, nudi brezplačno predstavitev. Samopredstavitve dolžine do dveh minut bomo predvajali med 31. oktobrom in 16. novembrom na 1. programu TV Slovenija v oddajah TV-studia Lendava.

Pomurski madžarski radio
Pomurski madžarski radio v času lokalnih volitev kandidatom za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje, kandidatom za člane občinskih svetov madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti ter kandidatom madžarske narodnosti, ki kandidirajo za člane občinskih svetov s posebnim statusom, nudi brezplačno predstavitev. Samopredstavitve dolžine do treh minut bomo predvajali:
- brezplačno predstavitev programov kandidatov za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje: 5., 6., 7., 8. in 9. novembra ob 14.05; vsak dan se predstavijo kandidati iz ene občine;
- brezplačno predstavitev kandidatov za člane občinskih svetov madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti med 12. in 16. novembrom ob 16.05;
- brezplačno predstavitev kandidatov madžarske narodnosti, ki kandidirajo za člane občinskih svetov s posebnim statusom med 12. in 16. novembrom ob 13.05.
- brezplačno predstavitev političnih strank, list ter samostojnih kandidatov in njihovih programov, ki kandidirajo za člane občinskih svetov v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje med 12. in 16. novembrom ob 18.20.

Kandidate za župana v občinah, ki so po zakonu opredeljene za narodnostno mešano območje, bomo soočili v petih, 55 minutnih javnih oddajah, ki bodo na sporedu 12., 13., 14., 15. in 16. novembra ob 17.05. Vrstni red soočanj: 12. novembra kandidati za župana občine Šalovci, 13. novembra kandidati za župana občine Moravske Toplice, 14. novembra kandidati za župana občine Hodoš, 15. novembra kandidati za župana občine Dobrovnik in 16. novembra kandidati za župana občine Lendava.

V času volilne kampanje bomo v dnevno-informativnih oddajah v posebni rubriki poročali o predvolilnih dejavnostih političnih strank, kandidatnih listah in kandidatov ter informirali poslušalce in volivce o značilnostih volilnega sistema, o načinu glasovanja itd.