Spomenik generalu in pesniku Rudolfu Maistru v Mariboru. Odkrili so ga leta 1987. Foto: RTV SLO
Spomenik generalu in pesniku Rudolfu Maistru v Mariboru. Odkrili so ga leta 1987. Foto: RTV SLO

V soboto, 29. marca, bo minilo 140 let od dne, ko se je v Kamniku rodil general in pesnik Rudolf Maister - Vojanov. Slovenska zgodovina ga pomni kot izjemno osebnost, ki je ob koncu prve svetovne vojne z osebnostnim pogumom in vojaško odločnostjo pripomogla, da sta Maribor in slovenska Štajerska ostala v mejah nove južnoslovanske države.

Na se bodo obletnice spomnili v sobotnem jutranjem programu, nato pa še s posebno oddajo Radijski razgledi ob 13.15. V ospredju bo Maister vojak, literat in domoljub.

Na sam dan rojstva se bodo generala in pesnika spomnili tudi na Televiziji Maribor. Ob 20. uri bo tako na sporedu dokumentarni film Podoba vojaka: Rudolf Maister – general in pesnik.

Dokumentarni film scenarista in režiserja Milana Ljubića predstavlja Rudolfa Maistra, vojaka in pesnika. Ob informativnem besedilu, ki nam predstavi Maistrove vojaške in politične zasluge, se avtor mestoma posluži Maistrovih pesmi, da bi z njimi komentiral pogled na življenje in smrt. Film spremljata deli Slavka Avsenika ml. Koračnica generala Maistra in Žalna koračnica generala Maistra ter scenska glasba v izvedbi citrarja Tomaža Plahutnika.

V sredo, 2. aprila bo jubilej Televizija Maribor zaokrožila s posebno oddajo posvetila oddajo Sledi: Nánjo sem pripet, ki bo govorila tako o generalu, kot tudi o domovini.