Pod gladino. Tam se skrivajo vsi občutki, morda tudi resnica. Premiera kriminalke v sredo, 21. 12., ob 20.05 na TV SLO 1. Foto: iz filma
Pod gladino. Tam se skrivajo vsi občutki, morda tudi resnica. Premiera kriminalke v sredo, 21. 12., ob 20.05 na TV SLO 1. Foto: iz filma
false
Jana in Rebeka sta cimri. Jana je osumljena umora, Rebeka ji je po službeni dolžnosti določena za pravno zastopnico. Foto: iz filma
false
Naj Rebeka (Nika Rozman) Jani verjame? Foto: iz filma
false
Jana (Nina Ivanišin) težko dokaže svoj alibi, zabeležile so jo tudi kamere. Foto: iz filma
false
Primer preiskuje inšpektor Hren (Peter Musevski); v njegovi ekipi sta forenzik (Kristijan Guček) in kriminalist Beno (Matej Puc), Rebekin brat. Foto: iz filma

Slovenski celovečerni film Pod gladino v produkciji RTV Slovenija je žanrsko zasnovan kot psihološka kriminalka o zločinu, krivdi, pravici, prijateljstvu in zaupanju. S svojo vizualno podobo spominja na sugestivne in sodobne primere nordijskega noir filma.
Mlada odvetnica Rebeka (Nika Rozman) je pred preizkušnjo, ko jo po službeni dolžnosti dodelijo za odvetnico svoji dobri in hkrati težavni prijateljici Jani (Nina Ivanišin), ki je obdolžena umora svojega partnerja, scenografa Valterja.
Primeru bi se iz osebnih in poklicnih razlogov rada izognila, a je njena prošnja za izločitev zavrnjena. To je povod, da se ji pri raziskovanju primera začnejo pojavljati etične dileme. Za nameček ji šef dodeli še pomoč kolega Mavricija, s katerim se Rebeka ne razume najbolje.
Številni dokazi za umor so uperjeni v Jano. Rebeka bi ji sicer rada pomagala, vendar pa se v iskanju drugih možnosti in krivcev srečuje z lastnimi dvomi, saj zato, ker pozna tudi njeno temno plat, ne more biti povsem prepričana v Janino nedolžnost.
Primer preiskuje tudi ekipa inšpektorja Hrena, v kateri sodeluje Rebekin brat (in Janin prijatelj) Beno. Vendar pa to ni edini primer umora, ki ga raziskuje Hrenova ekipa.
Na poti iskanja resnice se Rebeki razkrije, da se dogodki iz preteklosti lahko usodno vtisnejo v človeka in sprožijo vzgib, ki pripelje do dejanja, tudi če gre za umor …
»Pritegnilo me je razmišljanje o krivdi in zaupanju. Predvsem vprašanje, kdaj je nekdo kriv in ali je človek res nedolžen, če ali ker se mu dejanja ne more dokazati. Vprašanje krivde je vezano na zaupanje, ne glede na dokaze. Nekdo je lahko kriv, pa ni dokazov, nedolžen in dokazi o krivdi obstajajo ali pa so dejstva tako prikazana ... V sodobnem svetu pogled na dejstva lahko popači resnico samo.
Tako sem se v filmu Pod gladino ukvarjal z različnimi vidiki, ki so se odpirali, ko sem se spraševal o zaupanju. O zaupanju sebi, zaupanju do drugih, ter predvsem, kako zaupanje zgradimo oziroma ga izgubimo. Zanimalo me je tudi, kdaj in pod kakšnimi pogoji smo ljudje zmožni brez slabe vesti oprostiti nedopustna dejanja,« o pristopu k tematiki filma pravi režiser Klemen Dvornik.

Igrajo: Nika Rozman (Rebeka), Nina Ivanišin (Jana), Matej Puc (Beno), Gašper Tič (Mavricij), Peter Musevski (Hren), Ksenija Mišič (Marjana), Vladimir Vlaškalić (Valter), Jernej Šugman (Marjan), Matija Vastl (Brulc), Kristijan Guček (forenzik), Primož Pirnat (Lojze), Barbara Cerar (preiskovalna sodnica) in drugi.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: Klemen Dvornik in iz filma