RTV Slovenija uvaja spremembe na prizemnem televizijskem omrežju MUX A. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO
RTV Slovenija uvaja spremembe na prizemnem televizijskem omrežju MUX A. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO
Oddajnik Krvavec
Da bodo gledalci lahko še naprej prek sobne ali strešne antene spremljali nacionalne programe TV Slovenija v HD-tehniki morajo sprejemnike ponastaviti na HD-signal. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
V ponedeljek, 11. junija 2018, ob 10. uri bomo prenehali z oddajanjem SD-signala nacionalnih televizijskih programov na MUX A. Do nadaljnjega bomo spremljanje programov v SD-ločljivosti omogočili na MUX C. Foto: SOJ RTV SLO/TV produkcija

S spremembami, ki jih uvaja RTV Slovenija, bodo lahko sedaj gledalci vse tri televizijske programe, to so TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 spremljali v HD-ločljivosti, regionalna programa TV Koper/Capodistria in TV Maribor bosta v SD-ločljivosti po 11. juniju vidna na celotnem področju Slovenije.

Gledalce, ki spremljajo programe TV Slovenija s pomočjo strešne oziroma sobne antene obveščamo, da RTV Slovenija z 11. junijem letos ukinja oddajanje nacionalnih televizijskih programov signala v tehniki SD prek MUX A. Na predlog Sveta za radiodifuzijo in Agencije za komunikacijska omrežja in storitve bodo gledalci do nadaljnjega še naprej lahko prek sobne oziroma strešne antene spremljali programe TV Slovenija v tehniki SD, ki bodo na voljo prek MUX C, a morajo zato ponastaviti sprejemnike.


Na digitalnem prizemnem omrežju, kjer RTV Slovenija oddaja svoje nacionalne televizijske programe, z 11. junijem 2018 ukinja oddajanje teh programov v SD-tehniki. Od enajstega junija naprej bo na prizemnem oddajnem omrežju MUX A, ki omogoča spremljanje programov prek sobne ali strešne antene, tri nacionalne programe TV Slovenija mogoče spremljati le v višji ločljivosti, regionalni in programi za narodnostne skupnosti RTV Slovenija pa bodo vidni na celotnem področju Slovenije, ki ga pokriva DVB-T omrežje.

Da bodo gledalci lahko še naprej prek sobne ali strešne antene spremljali nacionalne programe TV Slovenija v HD-tehniki morajo sprejemnike ponastaviti na HD-signal. Gledalci, ki pa nimajo sprejemnikov za HD-signal, morajo kupiti sodobnejši set top box, ki omogoča sprejem HD-signala. Če tega ne bodo storili, nacionalnih programov TV Slovenija po 11. juniju ne bodo več mogli spremljati.

RTV Slovenija prek prizemnega omrežja MUX A širi svoje nacionalne in regionalne televizijske programe skladno z zakonodajo. Na začetku delovanja digitalnega omrežja MUX A, ki polno deluje od konca leta 2010, je RTV Slovenija oddajala televizijski program samo SD-ločljivosti, zaradi hitrih tehnoloških sprememb, izgradnje dodatnega prizemnega omrežja MUX C in pa velike ponudbe na trgu televizijskih sprejemnikov, ki omogočajo sprejem HD-signala, pa so že leta 2012 gledalci, ki so spremljali televizijske programe prek DVB-T oddajniške mreže, dobili možnost sprejema televizijskih programov v HD-ločljivosti. Do zdaj je RTV Slovenija oddajala v HD-ločljivosti le programa TV SLO1 in TV SLO 2, zdaj pa ponudbo širi še na program TV SLO 3, obenem pa ukinja sočasno oddajanje teh programov v SD-ločljivosti.

RTV Slovenija poleg prizemnega omrežja MUX A, kjer širi signal programov TV Slovenija, upravlja tudi prizemno omrežje MUX C kjer širi SD-signal komercialnih televizijskih programov. Omrežje MUX C je RTV Slovenija zgradila leta 2013, lani septembra pa še radijsko digitalno omrežje DAB+, kar nas uvršča v tehnično in tehnološko naprednejše javne medijske servise v Evropi.

Več informacij, odgovori na najbolj pogosta vprašanja in pomoč v povezavi s spremljanjem programov RTV Slovenija so na voljo na brezplačni številki 080 28 68 ali spletni strani DVB-T http://www.rtvslo.si/dvb-t/.