RTV Slovenija je z dnem, 29. 1. 2020, ukinila oddajanje Radio Si z oddajnika na Zajčici. Oddajnik je deloval od leta 2008, ko je pridobil dovoljenje za obdobje 10 let. Ob poskusu podaljšanja dovoljenja pa je bilo ugotovljeno, da frekvenca 97,1 MHz ni mednarodno usklajena z Italijo. Ker oddajanje sega v zelo omejenem obsegu tudi na območje Italije (Opčine, Prosek, Križ …), je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS), ki je pri nas pristojna za izdajo frekvenc, zaprosila italijanskega regulatorja za soglasje. Žal od njih ni dobila pozitivnega odgovora.

Do sedaj smo poskušali reševati problem z drugimi začasnimi možnostmi, a so te zdaj izčrpane. Na voljo ni niti drugih prostih frekvenc. Na srečo ima Radio Si možnost dodatnega oddajanja v DAB+, kar pomeni, da je v vozilih, opremljenih s sodobnimi radii, tudi v bodoče mogoče poslušati program Radia Si, vključno s pomembnimi prometnimi informacijami.

Medtem bomo še naprej preverjali slišnost na FM omrežju in na osnovi rezultatov še naprej iskali rešitve. AKOS pa si bo po svojih uradnih poteh še naprej prizadeval pridobiti soglasje, ki iz tehničnih razlogov ne bi smelo biti vprašljivo.