Opozarjamo, da se v zadnjih dneh na novinarje, urednike in druge zaposlene na RTV Slovenija stopnjujejo telefonski klici, napadi in pritiski po elektronski in navadni pošti ter na socialnih omrežjih, ki jih razumemo kot napad na novinarsko delo in RTV Slovenija kot javni medijski servis. Blatenje dela novinarjev, ustvarjalcev in javnega medija z namenom diskreditacije in omejevanja svobode izražanja kaže na pritisk in željo po vmešavanju v neodvisno uredniško politiko in je kot takšno nedopustno in nesprejemljivo. Je izraz nedostojnih, netolerantnih in ozkogledih posameznikov.

Takšni grobi napadi ožijo polje medijske svobode in svobode izražanja. Načini in njihova intenzivnost, kakršni še nismo bili priča nikoli doslej, pa kažejo na resno grožnjo svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu, novinarskemu delu in temeljnim postulatom demokracije. Tudi sedanja politična in družbena realnost nikakor ne opravičujeta takšnega vedenja in poskusov vplivanja na RTV Slovenija.

Poudarjamo, da je v Sloveniji potrebno okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva. Žalostno je, da se je v posameznih primerih povsem izgubila tudi profesionalna solidarnost.

Slovenski javnosti obljubljamo, da bo RTV Slovenija, ne glede na grobe napade, nespodobne pritiske in žaljive zapise posameznikov in interesnih skupin, svoje delo še naprej opravljala neodvisno, strokovno, verodostojno in objektivno. Odkrite grožnje zaposlenim na RTV Slovenija pa že dosledno predajamo policiji.