Lola in Flint se bosta prvič preizkusila v kegljanju. Predstavila se bosta v dokumentarni seriji To sem jaz z mladimi junaki  med 5. in 7. letom. Foto: iz dokumentarne serije
Lola in Flint se bosta prvič preizkusila v kegljanju. Predstavila se bosta v dokumentarni seriji To sem jaz z mladimi junaki med 5. in 7. letom. Foto: iz dokumentarne serije

EBU dokumentarni seriji To sem jaz in Izzivalci
RTV Slovenija je sodelovala pri pripravi in izmenjavi dokumentarnih filmov za predšolske otroke in za mlade iz Evrope. Naša Katarino in Svita bodo tako videli v mnogih evropskih članicah EBU, Svita tudi na Japonskem. Naši mladi gledalci bodo spoznali svoje vrstnike iz drugih dežel, seveda pa tudi slovenska pogumneža.

Serija To sem jaz je paleta pisanih otroških zgodb z iskrivimi doživetji, zabavnimi izzivi in srčnimi zgodbami. Pogumni junaki, stari med 5 in 7 let, so v vsaki zgodbi postavljeni pred izziv, ki se ga trudijo po najboljših močeh osvojiti. Iskrena želja po novem znanju in izkušnji je tisto, kar otroke motivira. Glavni protagonisti so izjemno srčni v stvareh, ki jih počnejo in s kamero smo se jim skušali približati tako, da smo to njihovo lastnost še osvetlili.

Kejla zna igrati baran. Sploh veste, kaj je to? Irska deklica vam to pove in pokaže. Foto: iz dokumentarne serije
Kejla zna igrati baran. Sploh veste, kaj je to? Irska deklica vam to pove in pokaže. Foto: iz dokumentarne serije

Deklica Kejla nam bo pokazala, kako zanimivo je igranje na baran, tradicionalni irski boben. Držimo pesti, da bo premagala tremo pred prvim nastopom! Nizozemska navdušenca nad kegljanjem, Lola in Flint nas bosta naučila, kako pomembno je, da si pomagamo in stojimo ob strani. Še posebej, ko smo pred velikimi izzivi, tako kot kolesarka Paola iz Norveške. Kdo bo navijal zanjo, ko se bo s kolesom prvič spustila po gozdni strmini? Morda se po športnem razburjenju pomirimo ob slastni jabolčni piti, ki jo bosta spekla Frederik in Mila iz Nemčije, vendar tudi v njuni zgodbi brez nepredvidljivosti ne bo šlo.

Katarina je Slovenka, in to pogumna gasilka! Foto: iz dokumentarne serije
Katarina je Slovenka, in to pogumna gasilka! Foto: iz dokumentarne serije

Pokličimo na pomoč slovenske gasilce! Katarina, pomagaj in nam predstavi, kako izgleda gasilski dan! Če bo sirena zelo glasna, si ušesa spočijmo na blagozvočnem Anuševem koncertu. Anuš prihaja s Škotske, pridno vadi in nam skrbno razloži, kako iz violine izvabi tako prijazne zvoke.

Glejte Paolo, kako pogumno se zna spustiti po gozdni strmini. Foto: iz dokumentarne serije
Glejte Paolo, kako pogumno se zna spustiti po gozdni strmini. Foto: iz dokumentarne serije

Junake iz serije To sem jaz bomo spoznali vsak dan počitnic ob 9.05 na TV SLO 2.

Izzivalci pa so mladi med 10. in 12. letom, ki so si zadali določen izziv. Zelo dobro vedo, kaj jih zanima in v čem so dobri, zato so tudi njihovi cilji natančno zastavljeni: klesati v največji kraški kamen do sedaj, zmagati na športnem tekmovanju, združiti družino na koncertu, postati državni prvak … Ob koncu filma sicer ni najbolj pomembno, ali jim izziv uspe ali ne, bolj pomembno je, kaj so se naučili in kako bodo v prihodnje lahko še boljši. Filmi nam ponudijo edinstven vpogled v življenja otrok iz različnih držav in kultur, vsem pa je skupno, da svoje vzpone in padce iskreno delijo s kamero in gledalci.

Svit bi rad iz kamna izklesal netopirja in ga podaril Škocjanskim jamam. Kakšen izziv! Foto: iz dokumentarne serije
Svit bi rad iz kamna izklesal netopirja in ga podaril Škocjanskim jamam. Kakšen izziv! Foto: iz dokumentarne serije

Prvi bo na sporedu film, ki smo ga posneli na Televiziji Slovenija – Kamnosek Svit. Desetletnik si med poletnimi počitnicami želi iz kamna sam izklesati netopirja. Pred njim je nekaj izzivov. Moral bo poiskati primeren kamen, pripraviti natančno skico za klesanje, po več podatkov o netopirjih pa se bo podal v jamo. Kamna ni lahko obdelovati; nespretni kamnosek ga lahko z enim samim udarcem z dletom zdrobi, to pa pomeni, da mora ves postopek začeti znova. Glede na to, da Svit še nima veliko izkušenj, upa, da mu bo med počitnicami uspelo izklesati lep izdelek in ga podariti Parku Škocjanske jame.

Za Svitom bo deskar Jonas iz Švice tekmoval za naslov državnega prvaka, Fetije bo razmišljala o svoji prihodnosti v Belgiji ali v Albaniji, glasbeni improvizator Toma iz Hrvaške se bo poskušal izkazati na koncertu, Jane iz Nemčije pa na posebnem klavirskem koncertu združiti vso družino, vključno z novima partnerjema staršev.

Jonas bi rad postal švicarski državni prvak v deskanju. Foto: iz dokumentarne serije
Jonas bi rad postal švicarski državni prvak v deskanju. Foto: iz dokumentarne serije

Neustrašne Izzivalce bomo spremljali vse počitniške dni ob 9.10 na TV SLO 2.

Nadnaravne moči fanta Larsa in njegovih prijateljev
Lars je star 12 let in je pol zombi, pol človek. Ko se preseli v novo mesto, je lahka tarča vrstnikov, ki težko sprejemajo njegovo drugačnost. Vendar Lars kmalu ugotovi, da ni edini: ninja Anna, čarovnica Tess in čudak Robert postanejo zavezniki in prijatelji, ki skupaj odkrivajo svojo skrivno naravo in nadnaravne moči ter se soočajo s predsodki družbe.

Lars ugotovi, da nima le on posebmih moči. Foto: iz serije Zombi Lars
Lars ugotovi, da nima le on posebmih moči. Foto: iz serije Zombi Lars

Serija Zombi Lars je bila absolutna zmagovalka slovenske mladinske žirije za največji svetovni festival otroških in mladinskih televizijskih oddaj Prix Jeunesse International 2018, na koncu pa tudi skupna zmagovalka vseh svetovnih mladinskih žirij. Prav na pobudo naših mladih žirantov smo serijo pripeljali tudi na Televizijo Slovenija.

Lars. Foto: iz serije Zombi Lars
Lars. Foto: iz serije Zombi Lars

Od 23. februarja bomo Larsa spremljali vsako soboto ob 8.40 na TV SLO 1. Priporočamo ogled v spremstvu staršev, skrbnikov.

Risanke in natančen spored
Počitniške vsebine ne bodo minile brez čudovitih, prijaznih in vrhunsko sinhroniziranih risank, med katerimi bo tudi pet delov nove slovenske risanke Lepši svet, ki je nastala v sodelovanju TV Slovenija in Borzena.

Podrobnejši spored počitniških vsebin najdete na našem otroškem portalu.

Viri fotografij: iz dokumentarnih serij in tuje igrane serije.
Fotografije v polni ločljivosti najdete tukaj.