Na koncu maratonskega dvoboja je Tamara Zidanšek z dolgo izmenjavo žogic prisilila Arantxo Rus k usodnima napakama. Odločile so ravno neizsiljene napake: 48 napak Slovenke in kar 60 napak Nizozemke na celotnem dvoboju. Foto: AP
Na koncu maratonskega dvoboja je Tamara Zidanšek z dolgo izmenjavo žogic prisilila Arantxo Rus k usodnima napakama. Odločile so ravno neizsiljene napake: 48 napak Slovenke in kar 60 napak Nizozemke na celotnem dvoboju. Foto: AP

Pri izidu 5:4 v odločilnem nizu je Tamara Zidanšek na svoj servis povedla s 40:0, a zapravila vse tri žogice za zmago. Sledila je maratonska igra s kar 15 točkami, v kateri je Slovenka sicer ubranila prve štiri priložnosti Nizozemke za izenačenje, a v petem poskusu je Arantxa Rus izenačila in še povedla s 6:5, nato pa je najboljša slovenska tenisačica servirala zanesljivo in izsilila podaljšano igro.

Zapravila vodstvo 5:0 v podaljšani igri

Tie-break je potekal silno nenavadno: Tamara Zidanšek je v njem povedla s kar 5:0, a nato zapravila vso prednost, Arantxa Rus je tako v podaljšani igri celo povedla s 7:6. Sledil je zaključni preobrat in po 18 točkah podaljšane igre je Slovenka na svoj servis le zaključila dvoboj za 10:8 v tie-breaku, frustrirana Nizozemka pa je vrgla lopar ob tla. Celotni tretji niz je trajal kar 68 minut, celotni dvoboj pa se je zavlekel na točno 2 uri in 26 minut igre.

Težak začetek, boljše nadaljevanje?

"Danes nisem odigrala svojega najboljšega tenisa. Kar mi je bilo všeč, pa je to, da sem celotno tekmo razmišljala pozitivno, vztrajala sem, ves čas sem se spodbujala. Verjela sem, kljub temu, da se morda nisem najbolje počutila. To je zelo pomagalo za končni uspeh," je po dvoboju za Radio Slovenija povedala Zidanškova, ki je prejšnji teden na podoben način začela tudi turnir v Adelaide pa tudi lanski Roland Garros, v katerem je prišla vse do polfinala.

"Tekma je bila kar zanimiva. V karieri se mi je velikokrat zgodilo, da sem imela prve dvoboje zelo težke. To ne velja samo zame. Velikokrat potrebuješ kakšno tekmo, da prideš v ritem. Začetek ni nikoli lahek. Ne glede na to, da sem prejšnji teden že igrala, je bila to danes povsem nova tekma," je razmišljala Konjičanka in dodala, da je prejšnji teden na peti celini igrala v ekstremnih razmerah.

"Prejšnji teden so bile razmere zares ekstremne. Temperatura je bila 39 stopinj Celzija. Na igrišču je bilo verjetno še bolj vroče. Danes pa je bila to nova tekma, na katero smo se pripravili, kot da prejšnje ni bilo," je poudarila Zidanšek.

Drugič v dveh tednih z Britanko Watson

V 2. krogu Melbourna se bo Zidanšek pomerila s 94. igralko sveta Heather Watson. Britanka je bila namreč prav tako po treh nizih boljša od Egipčanke Mayar Sherif s 6:3, 5:7 in 6:2. Slovenka in Britanka sta se prvič v karieri pomerili pred tednom dni na turnirju v Adelajdi, kjer je po podaljšani igri v tretjem nizu zmagala Tamara Zidanšek z 2:6, 6:2 in 7:6 (4). Bo 29. nosilka Odprtega prvenstva Avstralije ostala zvesta drami tie-breakov?

StatistikaTamara ZidanšekArantxa Rus
Prvi servis (%)6676
Asi01
Dvojne napake43
Neizsiljene napake4860
Winnerji1916
Osvojene točke112106
Priložnosti za brejk4/84/13
Točke na mreži10/133/8

Dva slaba začetka nizov

Tamara Zidanšek je v Melbournu v letih 2018 in 2019 že zaigrala v 2. krogu Odprtega prvenstva Avstralije, medtem ko je lani izpadla v uvodnem krogu tekmovanja. Foto: AP
Tamara Zidanšek je v Melbournu v letih 2018 in 2019 že zaigrala v 2. krogu Odprtega prvenstva Avstralije, medtem ko je lani izpadla v uvodnem krogu tekmovanja. Foto: AP

Prvič po Katarini Srebotnik in OP ZDA 2008 je kakšna slovenska tenisačica nosilka glavnega turnirja za grand slam.

A trenutno 29. igralka sveta je slabo začela dvoboj s 65. tenisačico WTA-lestvice, saj je izgubila prvi dve igri na svoj servis. Arantxa Rus je tako povedla s 4:1 in zadržala prednost za osvojitev uvodnega niza v 33 minutah igre.

Tudi drugi niz je 24-letna Konjičanka začela z izgubo servisa in z zaostankom 0:2, ob drugem serviranju pa zašla v nove težave, vendar je ubranila dve brejk žogici Nizozemki, s čimer pa se je tehtnica na dvoboju začela prevešati v korist Slovenke.

Po zapravljeni priložnosti za 3:0 je 31-letnica iz Delfta popustila, izgubila dve igri na svoj začetni udarec in Zidanšek je po 45 minutah drugega niza s 6:3 izenačila na 1:1 v nizih.

V tretje gre rado ...

Uvod odločilnega tretjega niza je za spremembo pripadel najboljši slovenski tenisačici, ki je takoj odvzela servis nasprotnici in prevzela pobudo, ki pa jo je izgubila v ključnem trenutku – ob koncu niza.


TENIS
TURNIR ZA GRAND SLAM – OP AVSTRALIJE

MELBOURNE, slovenski nastopi


1. krog (Ž):

ZIDANŠEK (SLO/29) - RUS (NIZ)
3:6, 6:3, 7:6 (8)