V sredo ob 20.00 bo Krka gostila Cedevito Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
V sredo ob 20.00 bo Krka gostila Cedevito Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma bi morala biti prvotno odigrana na začetku januarja, a je bila tedaj zaradi okužb s koronavirusom novomeška zasedba v izolaciji. Nadomesten termin je bil sprva mišljen pred kvalifikacijami reprezentanc za evropsko prvenstvo, vendar pa je tedaj covid-19 našel pot v ljubljansko garderobo. Tako so obračun znova prestavili, po tej tekmi pa imata obe naporen ritem. Krka bo v petek gostovala v Baru pri Mornarju, Cedevita Olimpija pa se bo že v četrtek pomerila s Šenčurjem, nato v soboto s FMP-jem, v torek pa v Ljubljano prihaja še sloviti Virtus.

"Vse pohvale Olimpiji za predstave do zdaj"

"Smo v solidnem stanju. Nikoli še nismo imeli take sezone, s toliko premora in izolacijami. Fantje so dobro trenirali in sem radoveden, kakšna bo reakcija ekipe, mogoče še ne na prvi tekmi, ampak predvsem v marcu," je dejal trener Krke Vladimir Anzulović. Njegova zasedba je po neposrečenem začetku sezone nanizala štiri zaporedne zmage, ko je v Leonu Štuklju ugnala tudi Partizan. Za konec leta 2020 je morala premoč priznati Budućnosti, ko se je vrnila na parketu po okužbah, pa je izgubila še trikrat.

Najboljši strelec Krke je v tej sezoni Lige ABA Rok Stipčević, ki dosega dobrih 11 točk na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljši strelec Krke je v tej sezoni Lige ABA Rok Stipčević, ki dosega dobrih 11 točk na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

V novomeškem taboru poudarjajo moč letošnje Olimpije, a verjamejo, da so s pravo igro lahko konkurenčni: "Olimpija je visoko na lestvici in je letos res sijajna. Brez dvoma je favorit, a sem prepričan, da bomo, če bomo pokazali tisto, kar delamo na treningih, povzročali težave tudi močni Olimpiji. Gre za zelo dobro vodeno ekipo, ki ima dva izjemno razpoložena posameznika. Govorim seveda o Jaki Blažiču, ki igra neverjetno, in Kendricku Perryju, ki prav tako igra najboljšo sezono v karieri. Vse pohvale Olimpiji za predstave do zdaj, toda pred nami je ena tekma v Štuklju in upam, da bomo uspeli odgovoriti na njihovo kakovost. Olimpija je vedno motiv za Krko in mislim, da je tudi Krka motiv za Olimpijo. Dobro se poznamo, skrivnosti ni, škoda le, da ni navijačev. Upam, da bomo pokazali dobro igro."

"Olimpija je letos res vrhunska. V vseh tekmovanjih, kjer igra, praktično dominira. Mislim, da bo letos med najboljšimi ekipami tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. Dobro smo se pripravili, naš načrt pa je, da jih skušamo z agresivno obrambo ustaviti, oziroma upočasniti igro in igrati pet na pet. V sredo nas mora krasiti obramba. Upam, da bo tekma 'na nož', saj jim le tako lahko konkuriramo, saj so fizično dominantni," je dodal Nejc Barič, ki igra vse bolje in prevzema vse več bremena v novomeški igri.

"Največ se naučiš na tekmah, ko ne igraš dobro"

V tej sezoni sta se moštvi pomerili že dvakrat. Obakrat so bili boljši Ljubljančani, ki so dobili tako superpokal (78:67) kot tudi uvodni krog jadranske lige (77:69.) Po tej tekmi sta morali obe moštvi zaradi okužbe Alena Hodžića v samoizolacijo, vse do februarja pa zatem v zmajevem gnezdu niso imeli več pozitivnega izvida, dokler torej po gostovanju v Bourgu niso dobili novega, nato pa so potrdili še nekaj okužb. Sledil je reprezentančni premor, tako da tudi zmaji skoraj mesec dni niso stopili na parket. "Pred nami je vedno zahtevno gostovanje v Novem mestu. Krka igra fizično in hitro košarko. Morali bomo biti osredotočeni, potrpežljivi, disciplinirani in se dobro fizično zoperstaviti Novomeščanom, če želimo osvojiti dve točki," je dejal ljubljanski trener Jurica Golemac.

Glavno ljubljansko orožje je kapetan Jaka Blažič, ki je z 19 točkami na tekmo drugi strelec Lige ABA, v Evropskem pokalu pa je celo prvi. Foto: KK Cedevita Olimpija
Glavno ljubljansko orožje je kapetan Jaka Blažič, ki je z 19 točkami na tekmo drugi strelec Lige ABA, v Evropskem pokalu pa je celo prvi. Foto: KK Cedevita Olimpija

To bo za zmaje deseta tekma v letu 2021. Do zdaj so klonili le enkrat, v Novo mesto prihajajo na krilih šestih zaporednih zmag, v Ligi ABA pa so neporaženi pet tekem zapored. Ob koncu leta 2020 so klonili dvakrat v nizu, ko so morali doma premoč priznati Mornarju, zatem pa so bili neuspešni še v gosteh proti FMP-ju. Takrat so bili v manjši krizi, ko igra preprosto ni bila na želeni ravni, po gostovanju v Železniku pa so bile poleg dviga rezultatske krivulje vse boljše tudi predstave Ljubljančanov.

"Največ se naučiš na tekmah, ko ne igraš dobro. Fantje so zelo inteligentni. Ko jim pokažeš, kaj ni bilo dobro in kaj ne deluje, se zavedajo, kaj morajo bolje narediti oziroma popraviti. To sicer ne pomeni, da se napake ne bodo ponavljale. Rad rečem, da se moraš ves čas boriti za preživetje, ne pa biti v coni udobja. Če se ne bojiš, tudi ne moreš napredovati. Od tekme s FMP-jem smo se začeli bolje zavedati nekaterih stvari. Nekaj tekem smo takrat zmagali, pa nismo bili najboljši. Igralci, dokler ne izgubijo, ne verjamejo. Tekme, ki jih izgubiš in na njih igraš slabo, so ti v največjo pomoč, da lahko nekatere stvari popraviš. Smo se v porazih tudi nekaj naučili," je pred kratkim povedal Golemac.


Zaostala tekma 14. kroga, sreda ob 20.00:
KRKA ‒ CEDEVITA OLIMPIJA

19. krog, petek ob 18.00:
MORNAR ‒ KRKA

Ob 20.00:
IGOKEA ‒BUDUĆNOST

Sobota ob 17.00:
ZADAR ‒ PARTIZAN

Ob 19.00:
CEDEVITA OLIMPIJA ‒ FMP

Nedelja ob 12.00:
MEGA SOCCERBET ‒ BORAC

Ob 19.00:
CIBONA ‒ SPLIT

Lestvica
IGOKEA                17 14  3  107 31
MORNAR                17 13  4  124 30
MEGA SOCCERBET        18 12  6   70 30
CEDEVITA OLIMPIJA     15 12  3  152 27
BUDUĆNOST             15 12  3   92 27
CRVENA ZVEZDA         14 12  2  196 26
PARTIZAN              17  7 10    7 24
SPLIT                 18  5 13 -123 23
CIBONA                16  6 10  -76 22
KRKA                  15  5 10  -63 20
FMP                   15  5 10  -67 20
ZADAR                 14  5  9  -10 19
BORAC                 15  4 11  -49 19
--------------------------------------
KOPER PRIMORSKA       18  0 18 -360  0