Brata Inaki in Nico Williams sta lepo kombinirala, na koncu pa je bil 19-letni mladenič mož odločitve. Foto: Reuters
Brata Inaki in Nico Williams sta lepo kombinirala, na koncu pa je bil 19-letni mladenič mož odločitve. Foto: Reuters

V finalu, ki bo v nedeljo ob 19.30, se bosta torej na stadionu kralja Fahda pomerili ekipi, ki sta superpokalno lovoriko osvojili v zadnjih dveh sezonah, ko se tudi igra v turnirskem sistemu s štirimi klubi. Baskovski levi, ki so izločili španske prvake, so branilci naslova. Lani so v finalu v Sevilli premagali Barcelono po podaljšku. Katalonci so sicer s 13 lovorikami rekorderji tekmovanja, Real jih ima 11, Athletic pa tri.

Že po osmih sekundah se je zatresla bilbajska mreža, toda Joao Felix je bil v prepovedanem položaju. Portugalski napadalec je streljal tudi ob vodilnem zadetku. Colchonerosi so povedli v 62. minuti, ko je s kota podal Thomas Lemar. Joao Felix je ob Oscarju de Marcosu dobil skok, udaril z glavo, žoga pa je kar malce presenetila Unaija Simona. Španski reprezentančni vratar je bil prekratek, žoga je zadela vratnico, nato pa se nesrečno od njega odbila v mrežo.

Takoj zatem se je na drugi strani izkazal Jan Oblak. S prostega strela z desne strani je v kazenski prosto podal Iker Muniain, najvišji je bil v skoku Inigo Martinez, ki je močno streljal z glavo, slovenski čuvaj mreže je bil na pravem mestu in zadržal žogo tik pred golovo črto. V 70. minuti je Marcelino na zelenico poslal Nica Williamsa, ki se je v napadu pridružil starejšemu bratu Inakiju. 19-letni mladenič je poživil baskovsko igro, v 74. minuti pa je bratska naveza prvič zapretila. Nico je spravil žogo do Inakija, ki je poskusil z diagonalnim strelom z voleja, Oblak pa je uspešno posredoval.

Athletic je poskrbel, da v finalu ne bo španskih državnih prvakov, Real pa španskih pokalnih prvakov. Foto: Reuters
Athletic je poskrbel, da v finalu ne bo španskih državnih prvakov, Real pa španskih pokalnih prvakov. Foto: Reuters

Brez moči je bil v 77. minuti, ko je s kota podal Muniain, do strela z glavo je med Renanom Lodijem in Kokejem prišel Yeray Alvarez, ki je matiral Oblaka. Tri minute zatem je bil Škofjeločan znova na veliki preizkušnji. Znova sta kombinirala Williamsa, tokrat je podal Inaki, osem let mlajši Nico pa je streljal z desne strani, toda Oblak je bil na mestu. Vseeno je imel Athletic na voljo kot, ki ga je tudi tokrat izvedel Munian.

Inigo Martinez je dobil še en skok, toda zadel je soigralca Danija Garcio. Žoga se je odbila do Nica Williamsa, ki jo je s slabšo levico s prve poslal v desni spodnji kot vrat nemočnega Oblaka. Atletico je srečanje zaključil z igralcem manj, saj je bil tik pred zadnjim sodniškim piskom izključen Jose Gimenez, ki je s podplatom v glavo zadel Iniga Martineza.

V sredo je bil v prestolnici Savdske Arabije kraljevi klub v el clasicu s 3:2 po podaljšku boljši od Barce, aktualnega španskega pokalnega prvaka. Za zmago vodilne ekipe La lige nad večnim tekmecem je zadel Fede Valverde.


Polfinale, Riad:
Atletico Madrid – ATHLETIC BILBAO 1:2 (0:0)
Unai Simon 62./ag; Yeray 77., N. Williams 81.
RK: Gimenez 94./Atletico

Atletico: Oblak, Vrsaljko, Gimenez, Hermoso, Kondogbia (51./De Paul), Llorente (46./Lodi), Koke (84./Herrera), Lemar (85./Cunha), Carrasco, Correa (71./Suarez), Joao Felix.

Athletic: Unai Simon, de Marcos, Yeray Alvarez, Inigo Martinez, Balenziaga (76./Yuri Berchiche), Berenguer (70./N. Williams), Dani Garcia, Zarraga (70./Vesga), Muniain, Sancet (70./Raul Garcia), I. Williams.


Odigrano v sredo:
Barcelona – REAL MADRID * 2:3 (2:2, 1:1) - po podaljšku
L. de Jong 41., Fati 83.; Vinicius Junior 25., Benzema 72., Valverde 98.

Finale, nedelja ob 19.30