Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svetovna atletika je v sporočilu za javnost napovedala, da bodo zdaj proučili vse možnosti, da svetovno prvenstvo v atletiki v ameriškem mestu Eugene pripravijo leta 2022, in ne prihodnje leto, kot je bilo predvideno.
Svetovno prvenstvo v atletiki je bilo sicer na koledarju med 6. in 15. avgustom 2021.

"Podpiramo nov datum OI, ki so ga sporočili MOK in japonski organizatorji. Tako bodo imeli športniki dovolj časa, da se ustrezno pripravijo in vrnejo v normalne procese treninga in tekmovanj," so sporočili iz vodstva kraljice športov.

Sorodna novica Olimpijske igre v Tokiu se bodo začele 23. julija

Dodali so, da bodo zdaj začeli delati z organizatorji SP-ja v ZDA in drugih velikih atletskih tekmovanj, tudi evropskega prvenstva, da bi našli ustrezen termin srečanja najboljših atletov sveta leta 2022.

Prvi mož Svetovne atletike Sebastian Coe se je že 23. marca v pismu, ki ga je poslal predsedniku MOK-a Thomasu Bachu, zavzel za preložitev poletnih OI v Tokiu na leto 2021. Ob tem je zapisal, da bi bile letošnje igre zaradi pandemije koronavirusa naravnost "neizvedljive in nezaželene".

Dvakratni olimpijski prvak na 1500 metrov je nato povedal tudi, da bi bili pripravljeni prestaviti atletski SP, če bi bile OI naslednje leto, kar se je tudi zgodilo.

OI se pokriva tudi s SP-jem v plavanju
Tudi Mednarodna plavalna zveza (Fina) pozdravlja nov termin OI. Ta se pa se pokriva s terminom svetovnega prvenstva v plavanju, ki je v Fukuoki na Japonskem prihodnje leto na sporedu od 16. julija do 1. avgusta.

Julio Maglione, predsednik svetovne federacije za plavalni šport, je v izjavi za javnost napovedal, da se bo posvetoval z organizatorji plavalnega SP-ja 2021 o možnostih za prilagoditev datumov olimpijskim igram.