Še en izjemen atletski mejnik: človek je spoben 21 kilometrov preteči že v 57 minutah in pol. Za primerjavo: med rekreativci velja za spoštovanja vreden dosežek, če polmaraton pretečeš pod mejo ure in pol. Foto: EPA
Še en izjemen atletski mejnik: človek je spoben 21 kilometrov preteči že v 57 minutah in pol. Za primerjavo: med rekreativci velja za spoštovanja vreden dosežek, če polmaraton pretečeš pod mejo ure in pol. Foto: EPA

24-letni Kandie je 21 kilometrov pretekel v času 57 minut in 32 sekund, kar je 29 sekund hitreje od prejšnjega rekordnega dosežka rojaka Geoffreyja Kamwororja iz septembra 2019. Pod prejšnjo rekordno znamko so se spustili še trije: drugo mesto je zasedel svetovni prvak iz Ugande Jacob Kiplimo (57:37), tretji je bil Kenijec Rhonex Kipruto (57:49) in četrti še en Kenijec Alexander Mutiso (57:59).

Strokovnjaki menijo, da so odlični izidi poleg ravne proge in idealnega vremena tudi posledica novih športnih copat, ki jih uporabljajo tekači. Te so utrjene s karbonskimi ploščicami.

Pri ženskah je bila najhitrejša Etiopijka Genzebe Dibaba (1:05:18), ki je prvič tekmovala na tej razdalji.

Na 42 km je zmagal Kenijec Evans Chebet (2:03:00). Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je prvih 30 maratoncev prišlo v cilj pod dvema urama in desetimi minutami. Ženski maraton je najhitreje odtekla Kenijka Peres Jepchirchir (2:17:16). Neja Kršinar je bila 34., s časom 2:36:27 je za slabih sedem minut zaostala za normo za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu (2:29:30).

"Želim si priti na OI v Tokiu, mislim, da sem z eno nogo že tam glede na lestvico in dosežene izide ter njihovo točkovanje. Končni podatki pa bodo jasni po roku za doseganje norm. V Kenijo na priprave odhajam 14. decembra, tam bom do 7. februarja. Potem pa bom videla, kje bom imela naslednje tekme. Prvi maraton pa načrtujem spomladi," je za STA povedala 29-letna Kršinarjeva.

Za skoraj sedem minut je popravila svoj osebni rekord (2:43:15), ki ga je lani dosegla prav v Valencii. "Zelo sem hvaležna, da sem dobila priložnost nastopa v Valencii. Organizatorji so naredili izjemno delo, vse je bilo vrhunsko poskrbljeno, pred in med tekmo. Zato smo bili lahko mirnejši pred nastopom. Temperature so bile blizu optimalnim, precej močan veter pa nas je malce ohlajal. Trenerji in menedžerji so morali biti v posebnem prostoru in tako smo bili na progi sami," je misli strnila Kršinarjeva.

"Ob proti pa so bili prostovoljci in naključni mimoidoči, ki so nas glasno spodbujali. Tudi pri pijačah, vsak elitni tekač je imel svojo, ni bilo zmede na postajah za okrepčilo. Maratonke smo jih imele na mizah na levi, maratonci na desni, po vrstnem redu glede na izide od boljših proti slabšim. Vse je potekalo res vrhunsko in brez zapletov. Z doseženim izidom pa sem seveda zelo zadovoljna in je velika spodbuda za naprej."

Duplantis in Rojasova atleta leta

Švedski skakalec ob palici Armand Duplantis in venezuelska tekmovalka v troskoku Yulimar Rojas sta bila izbrana za naj atleta pretekle sezone, je Svetovna atletika (WA) sporočila na virtualni slovesnosti.

Duplantis je dvakrat izboljšal svetovni rekord v dvorani. Najprej je novo letvico postavil na 617, nato pa še na 618 centimetrov v zaporednih koncih tedna v februarju, preden je pandemija ustavila večino športnih tekmovanj. Po nadaljevanju sezone je tudi na prostem dosegel nov svetovni rekord s 615 centimetri, slavil pa je na vseh 16 mitingih, ki se jih je v sezoni udeležil, je sporočil WA.

Armand Duplantis je najbolj zaznamoval letošnjo atletsko sezono. Foto: EPA
Armand Duplantis je najbolj zaznamoval letošnjo atletsko sezono. Foto: EPA

Duplantis je najmlajši v zgodovini, ki se lahko pohvali z nazivom atleta leta. "To je bila tako zame kot za vse druge zelo nenavadna sezona. Ampak uspelo mi je doseči nekaj zelo dobrih izidov, še posebej v dvoranskem delu sezone. Privržencem atletike sem želel pokazati, kaj zmorem, svoje ime pa sem želel ponesti med najboljše dosežke. Menim, da mi je to dobro uspelo," je v govoru povedal Šved, ki je novembra praznoval 21. rojstni dan.

Tudi Rojasova je tako kot večina drugih atletov redko nastopala na najvišji ravni v sezoni 2020. V prvem nastopu je v Metzu v dvorani skočila 15,03 metra, v Madridu pa kar do 15,43 metra, s čimer je za sedem centimetrov popravila svetovni rekord v dvorani. Dobila je tudi oba mitinga na prostem v Monaku in Castellonu.