Zlato je zgrešila za le tri sekunde, zmagala je Italijanka Nadia Battocletti. Tretja je bila Portugalka Mariana Machado, ki je za Lukanovo zaostala za devet sekund.

"Zelo dobro se počutim in sem vesela. Psihično ni bilo najlažje, a smo delo z ekipo opravili zelo dobro. Proga pa je bila zelo težka, imela sem občutek, da gre za gorski tek," je povedala Lukanova.

19-letnica je tudi letošnja mladinska evropska prvakinja na 5000 metrov ter je bila med favoritinjami za visoka mesta in je tudi sama pred podhodom na EP jasno in razločno napovedala medaljo.

Ves čas je bila v vodilni skupini, osma sicer po 625 m, vendar le s sekundo zaostanka, tako kot tudi po 1125 m, ko je bila peta, in 1625 m, ko je napredovala na tretje mesto. Le Battoclettijeva pa je bila tista, ki je pred njo prečkala ciljno črto po 4225 m.

Za Lukanovo je izvrstna sezona, v kateri je zelo napredovala. Poleg mladinskega evropskega naslova je popravila številne državne rekorde, med drugim tudi dva članska v teku na 2000 metrov in cestnem teku na 10 kilometrov. Slednjega je dosegla konec oktobra na ljubljanskem maratonu, ko je dokazala, da je odlično pripravljena tudi za zadnjo tekmo sezone.

Članica ljubljanskega Massa je osvojila tretje odličje za Slovenijo na EP-jih v krosih.

Leta 2002 je bilo EP v Medulinu na Hrvaškem, kjer je Helena Javornik med članicami presenetljivo zmagala in Sloveniji pritekla prvo medaljo na teh tekmovanjih. Maruša Mišmaš, s katero v skupini zdaj trenira Lukanova, je leta 2013 na EP-ju v Beogradu osvojila bron za drugo slovensko medaljo na EP-jih v krosih.