Mišmaš Zrimškova je prvič v sezoni tekla na 3000 m zapreke, v svoji najmočnejši disciplini. Prejšnji slovenski rekord (9:20,97) je dosegla 13. junija lani v Oslu.

"Po dobrih rezultatih v tej sezoni v drugih disciplinah sem pred svojo primarno pričakovala zelo veliko. Danes nisem najbolje odtekla in sem malce razočarana. Ampak če pogledam malo drugače, lani sem na svoji najboljši tekmi v tej disciplini tekla podoben izid. To kaže, da sem vseeno napredovala. Želela bi si, da bi imela več priložnosti v sezoni na 3000 m zapreke, ampak je žal letos na mitingih enostavno ni bilo pa programih. Bom pa še toliko bolj motivirana pri pripravah za naslednjo olimpijsko sezono," je pojasnila Grosupeljčanka.

Pred njo sta bili tokrat le dve izjemni Kenijki. Z izidom sezone na svetu je zmagala Hyvin Kiyeng Jepkemoi (9:06,14), svetovna prvakinja leta 2015, srebrna na OI 2016 v Riu de Janeiru ter bronasta na SP 2017.

Druga je bila Beatrice Chepkoech (9:10,07), ki je lani osvojila naslov svetovne prvakinje v Dohi, predlani pa je postavila svetovni rekord (8:44,32).

Čeh zadovoljen s sezono
V metu diska je zmagal evropski prvak iz Litve Andrius Gudžius (66,72 m), ki je bil tudi svetovni prvak leta 2017. Drugi je bil Šved Daniel Stahl, aktualni svetovni prvak (65,89 m), ki je bil le centimeter pred Čehom.

Ta je letos premagal skoraj vse tekmece s svetovnega vrha. Pred tekmo je povedal, da je ostal le še Stahl, ki pa ga želi ugnati naslednje leto. A je bil tudi tokrat blizu.

"Zelo sem zadovoljen s sezono, za pet metrov sem presegel lanski osebni dosežek. Tudi tega nisem na začetku leta pričakoval, da se bom tako enakovredno kosal z najboljšimi na svetu, a je potem šlo, ko sem videl, da niso toliko pred mano kot lani. Malo več adrenalina sem imel le na začetku sezone, treme pa kmalu ne več in tako sem tudi končal. Z novim lepim izidom," je pojasnil Čeh.

"Moja prva serija je bila odlična, kot tudi ogrevanje. V drugem sem vrgel še več kot v prvem metu, ampak me je vrglo iz kroga za izmet. Potem mi je malo padla moč, je le zaključek sezone. Tudi po tej tekmi, s katero končujem sezono, sem zadovoljen. Le centimeter sem bil za Stahlom, blizu, a tudi daleč," je zaključil Čeh, lanski evropski prvak za mlajše člane in letošnji evropski rekorder v tej starostni skupini.

Filipičeva uspešna tudi drugi dan ekipnega DP-ja v Celju

Neja Filipič (Mass) je drugi dan ekipnega državnega prvenstva v atletiki v Celju slavila s 6,41 m v skoku v daljino. To je bila najboljša tekma DP-ja, več kot 1000 točk po mednarodnih tablicah sta dosegli še Maja Bedrač (Ptuj, 6,27) in Eva Pepelnak (Kladivar, 6,15). Ekipna naslova so osvojili člani celjskega Kladivarja in atletinje ljubljanskega Massa.

V soboto je Filipičeva s preseženimi 14 m slavila že v troskoku, dve posamični zmagi sta zabeležili tudi Anita Horvat (Velenje) na 100 in 200 m ter Klara Lukan (Mass). Ta je prvi dan prvenstva na 1500 m s časom 4:18,18 za pol minute ugnala druge ter po mednarodnih tablicah dosegla 1064 točk, pod to mejo pa je z 9:36,14 sekunde v nedeljo zmagala še na 3000 m.

Horvatova je tako na 100 m kot dan pozneje na 200 m na prvi mesti prešla šele v zadnjih petih metrih. Na 200 m je boljši izid od nje po mednarodnih tablicah dosegel zmagovalec med atleti Jure Grkman (Kamnik) z 21,20 sekunde.

Jan Matic Guček (Kladivar) je na 400 m ovire z 52,50 sekunde zanesljivo ugnal Filipa Jakoba Demšarja (Mass, 53,89), prvega v soboto na 110 m ovire.

Na 800 m je bila najboljša Jerneja Smonkar (Velenje, 2:08,69), Jan Luxa (Mass) je v troskoku presegel 16 m (16,01), 16-letni Sandro Jeršin Tomassini pa je v višino zmogel 2,10 m.

S tem se je zaključila članska stadionska atletika na slovenskih tleh v tej sezoni. Slednjo je zaznamovala epidemija novega koronavirusa, ki je na naslednje leto prestavila olimpijske igre in svetovno dvoransko prvenstvo na Kitajskem, evropsko prvenstvo v Parizu pa je bilo odpovedano.