Jelena Isinbajeva je zlahka preskočila 5,01 metra. Zdi se, da ima vsaj še za 15-20 cm rezerve. Foto: Reuters
Jelena Isinbajeva je zlahka preskočila 5,01 metra. Zdi se, da ima vsaj še za 15-20 cm rezerve. Foto: Reuters
Moški tek na 110 metrov z ovirami je bil odločen šele v ciljni črti. Foto: Reuters
Allyson Felix in Rachelle Boone Smith
Na 200 metrov sta bili najhitrejši Allyson Felix in Rachelle Boone Smith. Foto: Reuters
Sergej Kirdjapkin
Sergej Kirdjapkin se je v cilju takole ohladil. Foto: Reuters

23-letna nekdanja telovadka je tokrat v skoku s palico skočila le petkrat in s 501 centimetrom postavila že svoj 18. svetovni rekord in devetega letos.

Poljakinja Monika Pyrek je na drugem mestu zaostala kar za 41 centimetrov. Branilka naslova Rusinja Svetlana Feofanova zaradi poškodbe v Helsinke ni dopotovala.

Johnson ostal brez petorčka
V težko pričakovanem finalu na 110 metrov ovire je slavil Francoz Ladji Doucoure (13,07). Do medalj sta prišla tudi preostala vroča favorita. Olimpijski prvak Šjang Liu je zaostal le stotinko, Američan Allen Johnson pa tri. Slednji je tako zamudil priložnost, da bi postal prvi atlet na stezi s petimi naslovi svetovnega prvaka v isti disciplini.

V preostalih tekaških disciplinah so se naslova veselili Američani. Jeremy Wariner je 400 metrov pretekel v času 43,93, kar je nova najboljša znamka sezone. Njegov trener Michael Johnson je v isti disciplini osvojil štiri naslove, v Sevilli 1999 pa postavil še svetovni rekord. Drugi je bil še en Američan Andrew Rock. Tyler Christopher je z bronom Kanadi pritekel prvo odličje v Helsinkih.

Allyson Felix je bila najhitrejša na 200 metrov. 19-letnica je bila v polfinalu četrta in najpočasnejša Američanka, v finalu pa je olimpijskemu srebru dodala še zlato na SP-ju. Druga je bila njena rojakinja Rachelle Boone Smith. Christine Arron je po teku na 100 metrov v Helsinkih spet osvojila bron. Olimpijska prvakinja in najhitrejša v polfinalu Veronica Campbell je bila le četrta.

Petek v ruskih barvah
Rusi so v prvih šestih dneh po zaslugi Olimpijade Ivanove v hoji na 20 kilometrov osvojili le eno zlato medaljo, petek pa je bil njihov dan, saj so poleg Isinbajeve še dvakrat segli po najžlahtnejši medalji.

Olga Kuzenkova je v metu kladiva le dočakala svoj dan. Po treh zaporednih srebrih je na Finskem le stopila na najvišjo stopničko. 34-letnica iz Smolenska je iz serije v serijo stopnjevala mete, svoj najboljšo daljavo je dosegla v zadnji seriji. Kubanka Yipsi Moreno je stopila v kožo Kuzenkove, saj je po dveh zaporednih naslovih tokrat srebrna.

Rusi so prvo petkovo zmago dosegli že dopoldne v moški hoji na 50 kilometrov. Premočno je zmagal Sergej Kirdjapkin pred rojakom Aleksejem Vojevodinom. Bron je osvojil Italijan Alex Schwarzer, kar je sploh prva medalja za naše zahodne sosede na tem svetovnem prvenstvu. Rusa sta se zasledovalcev otresla med 10. in 15. kilometrom, interni obračun pa je bil dokončno odločen na 35. kilometru, ko je imel Kirdjapkin že več kot minuto prednosti.

Američanom se je zalomilo
Za največje negativno presenečenje dneva pa je poskrbela moška ameriška štafeta 4 x 100 metrov, ki se ji ni uspelo uvrstiti v finale. Zalomilo se je že pri prvi predaji, ko je Marty Scales štafetno palico neuspešno predal Leonardu Scottu.