Primož Kozmus, eden največjih osebnosti slovenskega športa, je končal izjemno kariero. Foto: Reuters
Primož Kozmus, eden največjih osebnosti slovenskega športa, je končal izjemno kariero. Foto: Reuters
Odzivi na konec kariere Primoža Kozmusa
Primož Kozmus kladivo vrgel v kot

Televizija Slovenija je prejšnji teden poročala, da se je Kozmus že odločil in da se več ne bo vrnil v atletske arene. Olimpijski in svetovni prvak je odločitev potrdil na novinarski konferenci v Brežicah.

Glavni vzrok za slovo so številne poškodbe, ki so ga zadnje leto oddaljile od tekmovališč in vrhunskih daljav. Zadnjič je tekmoval 20. septembra lani, ko je na balkanski ekipni tekmi v Ljubljani zmagal z izidom 70,66 m.

OB SLOVESU ZAPELA NUŠA DERENDA
Brežičani in predstavniki pokroviteljev, ki so se zbrali v dvorani v Brežicah, so si ogledali posnetke Kozmusovih uspehov. Nuša Derenda je najprej zapela Mojo domovino in ob koncu še pesem Za prijatelje. V uvodnem nagovoru je brežiški župan Ivan Molan dejal, da je to težak dan za Brežice, mimo katerih se valijo reke beguncev, tudi zaradi tekmovalnega slovesa Kozmusa. Ponosu Slovenije in Posavja je obljubil še naprej pomoč na njegovi drugi življenjski poti.

"Kar 21 let je trajala moja atletska pot. Začel sem oktobra 1994, ko sem prvič prijel kladivo v roke. Tako je že čas, da rečem, da je bilo dovolj. V načrtu sem imel še Rio. Bile so realne možnosti za osvojitev olimpijske medalje, vendar mi fizično stanje to ni več dopuščalo. Odločil sem se, da ne vlečem več zadeve in zato končujem to uspešno zgodbo." je dejal Kozmus, ki ostaja v atletiki kot trener: "Na Senovem smo zgradili metalni center, pripravili dobre pogoje za mlade in lahko naredimo še kakšnega šampiona."

36-letni atlet je na velikih tekmovanjih osvojil pet medalj. Vrhunec kariere je dočakal v letih 2008 in 2009. Najprej je v Pekingu 17. 8. 2008 postal olimpijski prvak, nato pa natanko leto dni pozneje v Berlinu postal še svetovni prvak. Na svetovnih prvenstvih ima cel komplet medalj (srebro 2007, bron 2011), zadnjo veliko medaljo pa je osvojil na olimpijskih igrah v Londonu 2012.

Kozmus, prvi slovenski atlet z naslovom svetovnega in olimpijskega prvaka, je bil mož za velike tekme. Pritiskom ni nikoli podlegel, ampak prav na najpomembnejših tekmah iztisnil iz sebe največ. Osebni rekord, ki je tudi državni rekord, ima iz leta 2009: 82,58 metra.

Odzivi na konec kariere Primoža Kozmusa
Primož Kozmus kladivo vrgel v kot