Ni več rokometnega turnirja brez prodornih ocen Ognjena Backovića! Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ni več rokometnega turnirja brez prodornih ocen Ognjena Backovića! Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta pred začetkom evropskega prvenstva v rokometu gostila Ognjena Backovića. Nekdanji izvrstni rokometaš je najprej razmišljal o novi realnosti, ki je prepletena s koronavirusom: "To ne velja samo za rokomet, ampak tudi druge športe. Na to je treba vedno računati. Samo upam, da virus z najnovejšo različico omikron, ki je res zelo nalezljiva, ne bo res krojil razpleta prvenstva. Lahko si samo predstavljamo, če bi prišlo do okužbe znotraj ekipe. V najhujšem scenariju bi to pomenilo, da reprezentanca ne bi imela zadosti zdravih igralcev in bi lahko izgubili tekme za zeleno mizo. Resnično upam, da ne bo tako. Slovenska reprezentanca je sprejela vse mogoče ukrepe, na pripravah so bili v mehurčku in res želijo zmanjšati vse nevarnosti morebitnih okužb."

Vabljeni k poslušanju

Prvaki trening tekem
Slovenija je prav zaradi širjenja virusa ostala brez dveh pripravljalnih tekem z Italijo. Backović nima enoznačnega odgovora, kaj odpoved tekem pomeni za slovensko reprezentanco: "Pripravljalne tekme so koristne, da selektor oceni trenutno stanje in formo igralcev. Vidi, kako so uigrani, če akcije ali postavitev, ki si jih je zamislil, delujejo tudi na igrišču. Rokometaši radi igrajo proti drugim reprezentancam in ne samo med seboj na treningih. Pripravljalne tekme imajo tudi druge pasti, obstaja nevarnost poškodb, nikoli ne veš, kdo je zares 100-odstoten ali pa se varčuje za prvenstvo. V šali smo vedno dejali, da smo Slovenci prvaki trening tekem, ko pa pride turnir, pa nekako pademo. Na drugi strani pa ni slabo, če si fokusiran samo nase, saj imaš mir in ne izgubljaš energije s potovanji."

Sorodna novica Slovenci z zmago nad Hrvati začeli sklepne priprave na evropsko prvenstvo

Upa, da je Vranješ dobil uvid
Slovenija je tako odigrala le pripravljalno tekmo s Hrvaško, ki jo je premagala (33:26), ki pa je za strokovnega komentatorja na TV Slovenija brezpredmetna: "O tej tekmi, iskreno povedano, ne bi govoril. Iz nje ne smemo vleči nobenih sklepov, bila je prva pripravljalna tekma. Želim si, da je Ljubomir Vranješ lahko vsaj malo dobil uvida v svoje ideje, ki jih ima pred prvenstvom. Gotovo se na tej tekmi ni zavedal, da bo to edina tekma. Če bi to vedel, bi gotovo poskušal kaj več ali pa tudi kaj skril. Ta tekma ni dala nekih odgovorov. Tudi Hrvati na drugi strani niso igrali, kot znajo, zato tekma ni merodajna."

Agresivnost je tudi posledica klopi
Selektor sam je napovedal, da si želi še več agresivnosti. Backović ni prepričan, da bi bilo te kaj več, če bi odigrali predvideni tekmi z Italijo: "To zna priti malo z impulzom s klopi. Lani smo se pogovarjali o različnih slogih vodenja, o razlikah med nekdanjim selektorjem Vujovićem in sedanjim Vranješem, ki je bolj taktičen, premišljen in sistematičen. Vujović je imel veliko bolj izražen motivacijski pristop in morda manj taktično osredotočen, deloval je torej bolj na psihološki ravni. Zanimivo bi bilo videti povprečje golov med reprezentancama pod obema selektorjema."

Sorodna novica V slovenskem taboru zadovoljni, a raven pripravljenosti še nejasna

Pomen priprav na nasprotne ekipe
Kapetan Jure Dolenc je poudaril, da je na trening tekmah naporno ves čas igrati tako v obrambi kot napadu. Naš gost se je strinjal, da je to lahko pomanjkljivost, in ponazoril: "Ko igraš z nasprotnikom, ga ne poznaš, mogoče imajo nasprotni igralci neke predizpocije, proti katerim želiš vaditi točno to. Prav ti pride, da poskušaš, kako to deluje. Pri nas je Borut Mačkovšek tak izraziti strelec, ki lahko z 10 metrov pomeni nevarnost za nasprotnikovega vratarja. Če želimo uigravati obrambno kombinacijo, v kateri je Mačkovšek pomemben člen, nimamo več igralca, ki bi simuliral npr. Mikkela Hansena ali kakega drugega levega zunanja, ki je prav tako nevaren z 10 metrov. Če stvar deluje na treningu proti lastnim igralcem, ki jih tako ali tako poznaš, lahko dobiš lažen občutek, da stvar res deluje. Misliš, da obramba deluje brezhibno, potem pa naletiš na nekoga, ki ima drugačne predizpocije in vidiš, da vse ni tako dobro, kot je bilo videti na treningu."

Danci so favoriti prvenstva
Slovenija bo igrala v skupini A skupaj s svetovnimi prvaki Dansko, Črno goro in Severno Makedonijo, v naslednji del tekmovanja peljeta le prvi dve mesti. Backović opozarja: "Če nisi nosilec skupine, potem se ne bo zgodilo, da boš igral proti reprezentancam, ki bodo vse ekstra slabše od tebe. Danci so absolutni favoriti, ne samo v naši skupini, ampak na celotnem prvenstvu. Mikkel Hansen je eden mojih najljubših igralcev. Užitek je gledati njihovo hitro igro, zelo težko je igrati proti njim, to sploh velja, če imajo svoj dan. S psihološkega vidika bo to za Slovenijo morda najlažja tekma, saj ne bodo imeli bremena. Če jih presenetijo, bodo veliko dobili. Glavni tekmi pa bosta proti Severni Makedoniji in Črni gori. To sta nasprotnika po meri, moramo ju premagati, če imamo kolikor toliko visoke ambicije. Ne vem, ali so te najvišje, ker je ekipa spremenjena. A ti reprezentanci bi morali premagati."

Backović je s Slovenijo leta 2004 osvojil srebro. Foto: EPA
Backović je s Slovenijo leta 2004 osvojil srebro. Foto: EPA

Polfinale bi bil ogromno presenečenje
V glavnem delu tekmovanja se skupina A združi s po dvema najboljšima ekipama iz skupine B (Madžarska, Portugalska, Islandija in Nizozemska) ter iz skupine C (Hrvaška, Srbija, Francija in Ukrajina). "Če skušam biti optimističen realist, bi bila uvrstitev na eno od prvih dveh mest in s tem preboj v polfinale ogromno presenečenje. Sam bi si želel, da bi končali na tretjem ali četrtem mestu, s tem bi se borili za mesta od 5 do 8. To je realen domet, hkrati pa je odvisno tudi malo od športne sreče, poškodb in covida, kako se bo vse skupaj na koncu razvilo," je pogovor končal Backović.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Ognjen Backović razmišlja še o naslednjih temah:
− Novoletnih željah.
− Kako se pandemija razlikuje pri organizaciji v primerjavi s svetovnim prvenstvom 2021.
− Nevarnost, da reprezentanca lahko konča tekmovanje zaradi pandemije med turnirjem.
− Ni najbolj navdušen, da bodo gledalci prisotni na tribunah.
− Kdo lahko preseneti na prvenstvu.
Kdo je favorit turnirja.
− Odgovarjal je na vprašanje bralcev: o spreminjanju rokometnih pravil.
− Odgovarjal je na vprašanje bralcev: o DNK-ju ljubljanskih ekip.
− Končnica Lige NFL.
− Športni vrhunci leta 2022.

− Kaj meni o 'aferi Đoković'
− Zanimivosti o številki 71.

Podkast SOS-odmev: Ognjen Backović