Paolo Banchero in komisar lige Adam Silver. Foto: Reuters
Paolo Banchero in komisar lige Adam Silver. Foto: Reuters

"Sploh ne vem, kaj naj rečem. Ne morem verjeti, kaj se je pravkar zgodilo, iskreno," je Banchero povedal za ESPN.

Praktično vsi košarkarski strokovnjaki so pričakovali, da bodo pri Orlandu prvega izbrali Jabarija Smitha mlajšega (Auburn), ki je bil nesporni favorit tudi na stavnicah. Tega so nato kot tretjega izbrali pri Houstonu. Druga je izbirala Oklahoma in se odločila za Chata Holmgrena. Poleg njega so pri Oklahomi dobili še Francoza Ousmaneja Dienga (menjava z New Yorkom) z enajstim izborom in Jalena Williamsa z dvanajstim izborom.

Tudi Dallas na seznamu Kyriea Irvinga

Kyrie Irving je naredil seznam ekip, v katerih bi igral, če se ne bi dogovoril za podaljšanje pogodbe z Brooklynom. Na njem so LA Lakersi, LA Clippersi, New York, Miami, Philadelphia in Dallas.

208 cm visoki Banchero naj bi bil trenutno najbolj pripravljen za igranje v Ligi NBA. Na univerzi je v popvrečju dosegal 17,2 točke, 7,8 skoka in 3,2 podaje na tekmo. Holmgren je 213 cm visoki krilni center, ki je v povprečju dosegal 14 točk, 10 skokov in skoraj 4 blokade na tekmo. Izza črte je metal 39-odstotno. Jabari Smith mlajši je visok 208 cm in ga odlikuje mehka roka. Njegovo povprečje je bilo 17 točk na tekmo ob 42-odstotnem metu za tri točke.

Tudi Smith je pred naborom pričakoval, da ga bodo izbrali prvega, a mu bo to dalo dodatno motivacijo v karieri. "Zagotovo me bo to še dodatno podžgalo, toda Bog ne dela napak, zato sem srečen, da sem pristal v Houstonu," je povedal Smith.

Slovenija ostaja pri dvanajstih nabornikih

Na nabor se je letos prijavil tudi branilec Žiga Samar (Fuenlabrada), a ni bil izbran. Do zdaj je bilo na naboru izbranih 12 Slovencev. Izbrana pa sta bila košarkarja beograjske Mege. Nikolo Jovića je kot 27. v prvem krogu izbral Miami, Karla Matkovića pa kot 22. v drugem krogu New Orleans.

Dallas dal dva izbora na naboru za Jadena Hardyja

V Dallasu so ostali brez prvega izbora nabora, ki so ga v zameno za centra Christiana Wooda že prej prepustili Houstonu. S Sacramentom pa so se dogovorili za 37. izbor na letošnjem naboru. Mavsi so izbrali še ne 20-letnega branilca strelca Jadena Hardyja, ki je v prejšnji sezoni za razvojno ekipo NBA League Ignite v povprečju dosegal skoraj 20 točk na tekmo. Hardy je bil pred sezone po projekcijah celo med petimi za letošnji nabor, vendar je po slabi sezoni močno zdrsnil po lestvici. Dallas se je v zameno za Hardyja odrekel drugima izboroma na naboru v letih 2024 in 2028.

Nico Harrison, zadolžen za kadrovsko politiko pri Dallasu, je povedal, da so v klubu videli Hardyja "precej višje na naboru" in da so "šokirani, da je zdrsnil tako nizko".

Prvih deset izborov
1. Orlando: K Paolo Banchero, Duke
2. Oklahoma City: K/C Chet Holmgren, Gonzaga
3. Houston: K Jabari Smith Jr., Auburn
4. Sacramento: K Keegan Murray, Iowa
5. Detroit: B Jaden Ivey, Purdue
6. Indiana: B/K Bennedict Mathurin, Arizona
7. Portland: B Shaedon Sharpe, Kentucky
8. New Orleans (od LAL): B Dyson Daniels, G League Ignite
9. San Antonio: K Jeremy Sochan, Baylor
10. Washington: B Johnny Davis, Wisconsin
B = branilec K= krilni igralec C=center