Draymond Green je dvignil lovoriko Oscarja Robertsona za najboljšo ekipo Zahoda v letošnji sezoni. Bojevniki so dobili vseh devet tekem v Chase Centru, kjer jih bo tudi v velikem finalu težko premagati. Foto: Reuters
Draymond Green je dvignil lovoriko Oscarja Robertsona za najboljšo ekipo Zahoda v letošnji sezoni. Bojevniki so dobili vseh devet tekem v Chase Centru, kjer jih bo tudi v velikem finalu težko premagati. Foto: Reuters

Shaun Livingston, ki je osvojil tri naslove z Bojevniki, je predal lovoriko Oscarja Robertsona za najboljšo ekipo Zahoda. MVP finala zahodne konference je postal Stephen Curry, ki je na peti tekmi dosegel 15 točk. Dvignil je novi pokal Magica Johnsona in obljubil, da to ni zadnja lovorika, ki jo bodo osvojili v tej sezoni.

Dončić je čestital Curryju po koncu serije. Ljubljančan je na petih tekmah nasul kar 160 točk, a imel je premalo razigranih soigralcev. Foto: Reuters
Dončić je čestital Curryju po koncu serije. Ljubljančan je na petih tekmah nasul kar 160 točk, a imel je premalo razigranih soigralcev. Foto: Reuters

Klay Thompson je dve leti in pol počival zaradi poškodbe kolena in nato še strgane ahilove tetive. Na peti tekmi je prikazal predstavo sezone. Zadel je osem trojk iz 16 poskusov, nasul je 32 točk in bil najzaslužnejši za zmago Bojevnikov.

Mavericksi zbrali kar 17 skokov manj
Celotna prva peterka je bila dvomestna. Še posebej je navdušil Kevon Looney. Center je prispeval 10 točk in 18 skokov, ujel je kar sedem odbitih žog v napadu (celotna ekipa Dallasa pa le šest). Bojevniki so imeli znova veliko premoč pod obročem in zbrali so kar 17 skokov več (51:34).

Dončić je bil razglašen v prvem polčasu, ko se je znova preveč ukvarjal s sodniki. Razigral se je v tretji četrtini, ko je dosegel 15 točk. Met izza črte mu ni stekel (3/13). Vpisal je še devet skokov in šest podaj, ob eni ukradeni pa je tudi štirikrat izgubil žogo. Izkazal se je tudi Spencer Dinwiddie s 26 točkami (7/12 iz igre), dvomestno število točk pa sta presegla le še Dorian Finney-Smith (13) in Jalen Brunson (10).

Stephen Curry je bil izbran za najboljšega igralca finala Zahoda. Na petih tekmah je dosegel 119 točk. Foto: Reuters
Stephen Curry je bil izbran za najboljšega igralca finala Zahoda. Na petih tekmah je dosegel 119 točk. Foto: Reuters

Bojevniki vodili od začetka do konca
Golden State je vodil od začetka do konca pete tekme. Prvo četrtino so gostitelji dobili za pet točk, v drugi pa povedli tudi že za 21. Ob odmoru je bilo 69:52, prednost pa so sredi tretje četrtine še oplemenitili in povedli za 25 točk (87:62).

Dallas se je na krilih Dončića z delnim izidom 15:0 približal na vsega osem točk zaostanka (92:84). To je znova spodbudilo Bojevnike, ki so v zelo glasnem Chase Centru povišali 103:87. Tudi v končnici so po zaslugi odličnega skoka v napadu prihajali do drugih priložnosti in lahkih trojk ter ohranjali prednost in zanesljivo napredovali.

Dončić po koncu sezone: Upam, da bom zaigral tudi v velikem finalu

Mavericksi slabo začeli tekmo
Bojevniki so udarno odprli srečanje. Looney je nanizal štiri točke, Thompson in Curry pa sta bila natančna izza črte. Po treh minutah in pol si je Golden State že priigral prednost s 14:5. Dončić je v prvi četrtini dosegel 6 točk, Dinwiddie pa je z dvema trojkama v zadnjih 17 sekundah znižal na 28:23.

Draymond Green, Nemanja Bjelica in soigralci so odlično ustavili Dončića v prvem polčasu. Foto: Reuters
Draymond Green, Nemanja Bjelica in soigralci so odlično ustavili Dončića v prvem polčasu. Foto: Reuters

Prednost v drugi četrtini narasla na 21 točk
Na začetku druge četrtine je Ljubljančan počival, igro Dallasa je organiziral Brunson. Pri Bojevnikih je Curry sedel na klopi, potem ko si je v prvi četrtini zvil gleženj. Poole je prevzel dirigentsko palico. Obramba Dallasa je bila zelo slaba. Bojevniki so z delnim izidom 17:9 povedli s 45:32 po četrti trojki Thompsona. Dončić se je vrnil sredi druge četrtine, gostitelji pa so imeli veliko več razigranih posameznikov. Novinec Moses Moody je zadel trojko in dodal dva prosta meta, z devetimi zaporednimi točkami pa so Bojevniki povedli že s 56:38.

Thompson je zadel še peto trojko iz osmih poskusov, z 19 točkami je bil najboljši strelec prvega polčasa. Green je s polaganjem poskrbel za najvišjo prednost (67:46). Edini razigrani posameznik pri Dallasu je bil Dinwiddie (17 točk do odmora), ki je v zadnji minuti prvega dela zadel dve trojki in znižal na 69:52. Dončić je v prvem polčasu zbral le 6 točk (2/12 iz igre, 0/4 za tri).

Klay Thompson je bil neustavljiv na peti tekmi. To je bila njegova najboljša predstava sezone. Foto: Reuters
Klay Thompson je bil neustavljiv na peti tekmi. To je bila njegova najboljša predstava sezone. Foto: Reuters

Dončić brcnil stol, a se nato hitro zbral
Tudi začetek drugega polčasa je pripadel gostiteljem. Dončić je zgrešil met iz bližine, Green je stekel v protinapad in na levi strani opazil Thompsona, ki je z novo trojko povišal na 74:53. Jason Kidd je moral vzeti minuto odmora, jezni Dončić pa je brcnil stol.

Ko je Curry sredi tretje četrtine povišal na 87:62, je kazalo na polom Mavericksov. Bojevniki so se le malce preveč sprostili in hitro je sledila kazen. Dončič je zadel dve trojki z devetih metrov po koraku nazaj. Dallas je z delnim izidom 15:0 znižal na 92:84 in obetala se je napeta zadnja četrtina.

Looney pobral ključne skoke v napadu
Dončić, ki na začetku zadnje četrtine dobi krajši odmor, je tokrat ostal na parketu. Bojevniki so se zbrali v napadu, Green je nanizal pet točk. Ko so zgrešili dva zaporedna meta, pa je izjemni Looney dobil skok in podal do Nemanje Bjelica, ki je zadel trojko za 106:89.

Kevon Looney je bil nepričakovani junak serije. 26-letni center je bil 30. izbor na naboru leta 2015. Kraljeval je pod obročema in močno nagnil tehtnico na stran Golden Stata. Foto: Reuters
Kevon Looney je bil nepričakovani junak serije. 26-letni center je bil 30. izbor na naboru leta 2015. Kraljeval je pod obročema in močno nagnil tehtnico na stran Golden Stata. Foto: Reuters

Štiri minute pred koncem je Dončić s trojko znižal na 110:100, sta z metoma izza črte odgovorila Thompson in Curry. Dve minuti pred koncem je Golden State povedel s 118:102. Kidd je vzel minuto odmora in na parket poslal rezerviste.

Dončić: Ni dvoma, da bom igral za reprezentanco
"Ne maram porazov, še posebej ne na tak način. Odigral sem slabo tekmo. Če pogledamo celotno sezono, pa sem ponosen na naš dosežek. Nihče nas ni pričakoval v finalu Zahoda, kjer pa so bili Bojevniki boljša ekipa. Imajo šampionsko ekipo, vse tekme so odigrali odlično in zaslužili so si nastop v finalu. Serija bi se odvijala drugače, če na drugi tekmi ne bi zapravili 19 točk naskoka," je na novinarski konferenci povedal Dončić, ki je v povprečju dosegal 32 točk v finalu Zahoda.

"Naredili smo velik korak naprej v tej sezoni. V obrambi sem igral precej bolje letos, a imam še vedno precej prostora za napredek. Celotna ekipa ima tu še precej rezerve. Zelo sem zadovoljen, da je prišel trener Kidd. Bil je pravi vodja na parketu in odlično razume igralce. Želim si zaigrati tudi v velikem finalu. Najprej me čaka kratek počitek, nato pa bom kmalu znova na parketu. Ni dvoma, da bom igral za reprezentanco," je dodal Dončić, ki ga septembra čaka evropsko prvenstvo, kjer bo Slovenija branila naslov prvaka.

Kidd: To je šele start našega maratona
"Nihče ni pričakoval, da bomo konec maja še igrali. Večina je menila, da bomo že kakšen mesec na dopustu. To je velik korak naprej za nas. To je šele start našega maratona. Naredili smo nekaj napak, lahko se še precej izboljšamo. Imamo postavljene temelje za uspešno prihodnost. Poleti moramo še izboljšati ekipo, z Markom Cubanom sva se že pogovarjala o tem," je na novinarski konferenci poudaril trener Kidd.

Pozdrav najboljših strelcev pete tekme po koncu serije. Foto: Reuters
Pozdrav najboljših strelcev pete tekme po koncu serije. Foto: Reuters

"Curry tokrat ni imel svojega večera, a se je razigral Thompson. Mi lahko premagamo Bojevnike le z izjemnimi predstavami Dončića, tokrat ni imel sreče, nekajkrat se je žoga odkotalila iz obroča. Znižali smo na osem točk zaostanka, nato pa zgrešili nekaj odprtih metov in Golden State je znova povišal prednost," je še dodal trener Mavericksov.

Kerr: Dončića je nemogoče ustaviti
Precej bolj zadovoljen je bil trener Bojevnikov Steve Kerr. V devetdesetih letih je bil član dinastije Chicaga z Michaelom Jordanom na čelu. Biki so osvojili šest naslovov prvaka v somih sezonah. (1991–93 in 1996–98). 56-letni strokovnjak je tudi na klopi Golden Stata spisal zgodovino in lovil bo četrti naslov.

"Dončića je nemogoče ustaviti. To je bil zares velik boj. Ta serija je bila zelo naporna, Jason Kidd je odlično opravil svojo nalogo v Dallasu. Zelo težko se je prebiti v veliki finale, saj je sezona v Ligi NBA maraton. Igralci so že zelo utrujeni, veliko stresa je bilo. Nosilci igre so se šestič v osmih letih uvrstili v finale. Pred dvema letoma smo zbrali najmanj zmag v celotni ligi, poškodbe so nas zdesetkale. Lanska sezona je bila odskočna deska za letošnji dosežek. Komaj smo dočakali vrnitev Thompsona. Veliki finale je imeniten dosežek. Curry, Thompson in Green so unikatni trio. Zelo različni posamezniki, ki se sijajno dopolnjujejo."

Prva finalna tekma bo čez teden dni v San Franciscu
Bojevniki lovijo šesti finale v zadnjih osmih letih. Naslov so osvojili v letih 2015, 2017 in 2018. V finalu se bodo pomerili z boljšim iz obračuna med Bostonom in Miamijem, Celticsi vodijo s 3:2 v zmagah. Prva tekma velikega finala bo naslednji petek ob 3.00 v Chase Centru, kjer je Golden State v končnici dobil vseh devet tekem.


Zahod, finale, peta tekma:
GOLDEN STATE (3) – Dallas (4) 4:1
120:110 (28:23, 41:29, 25:32, 26:26)
Thompson 32 (12/25 iz igre, 8/16 za tri), Wiggins 18 (7/16 iz igre) in 10 skokov, Green 17 (6/7 iz igre) in 9 podaj, Poole 16, Curry 15 (5/17 iz igre, 2/7 za tri) in 9 podaj, Looney 10 in 18 skokov, Moody 7, Bjelica 5; Dončić 28 (10/28 iz igre, 3/13 za tri, prosti meti 5/7), 9 skokov in 6 podaj v 40 minutah, Dinwiddie 26 (5/7 za tri), Finney Smith 13, Brunson 10, Kleber 7, Bullock, Ntilikina in Burke po 6, Bertans in Powell po 3, Brown 2.

Vzhod, finale, šesta tekma, sobota ob 2.30:
BOSTON (2) – MIAMI (1) 3:2

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.