Dalibor Damjanović je lani s Krko Cedeviti Olimpiji v pokalu preprečil osvojitev dvojne domače krone, letos pa so bili zmaji razred boljši od novomeških tekmecev. Foto: www.alesfevzer.com
Dalibor Damjanović je lani s Krko Cedeviti Olimpiji v pokalu preprečil osvojitev dvojne domače krone, letos pa so bili zmaji razred boljši od novomeških tekmecev. Foto: www.alesfevzer.com

Vrsto let je bila novomeška zasedba trn v ljubljanski peti, zdaj pa so zmaji na dveh tekmah boja za polfinale državnega prvenstva z drugim najuspešnejšim slovenskim košarkarskim kolektivom opravili zlahka. V dvorani Leona Štuklja so gostje slavili z 82:63, v Tivoliju je bilo 102:80. Zdelo se je, da aktualni prvaki igrajo ravno toliko, da zanesljivo plujejo proti napredovanju, obakrat pa so si že pred zadnjimi minutami zagotovili visoko razliko. Tako kot praktično vso sezono je Krka zaradi poškodb tudi v končnici Lige Nova KBM zaigrala oslabljena, v takih zasedbah pa je bila razlika v kakovosti prevelika za boljši odpor favoriziranim zmajem, ki so se tako uspešno ogreli za nov vrhunec sezone – polfinale Lige ABA s Crveno zvezdo.

Polfinale Lige ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

V četrtek ob 19.00 Cedevita Olimpija v Beogradu začenja polfinalno serijo Lige ABA proti Crveni zvezdi, ki brani naslov. V finale vodita dve zmagi. Povratno srečanje bo v Stožicah, ki se že lepo polnijo, v ponedeljek ob 18.30. Prenos obeh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Cedevita Olimpija presegla stotico in zanesljivo izločila Krko

"Tako kot ves čas smo tudi zaključili sezono s težavami s poškodbami. Luka Lapornik se je poškodoval na treningu pred prvo četrtfinalno tekmo, na njej se je potem poškodoval še Jurij Macura. Na položaju centra smo imeli velik deficit. Težko je potem igrati proti ekipi, kot je Cedevita Olimpija. To je ekstra kakovost – individualna in ekipna. Generalno lahko rečem, da so se kljub visoki razliki tokrat "šparali". Mi smo poskusili dati svoj maksimum. Želel sem dati tudi minutažo igralcem, ki med sezono niso igrali veliko, oziroma tistim, ki v karieri še niso imeli igrati priložnosti proti ekipi, kot je Cedevita Olimpija," je po zadnjem dejanju dejal novomeški trener Dalibor Damjanović.

Izpad iz Lige ABA imel psihološki vpliv

Po spodbudnem začetku sezone so se kmalu začele težave. Kot zapisano, praktično nobenega obračuna Krka ni odigrala v popolni zasedbi. Ob vračanju rekonvalescentov pa se je potem na bolniškem seznamu znašlo novo ime in tako so se na Dolenjskem vrteli v začaranem krogu. Priložnost je sicer dobilo nekaj mladih košarkarjev, ki so na trenutke opozorili nase, ob vseh težavah s poškodovanimi igralci pa se Novomeščanom ni posrečila niti izbira tujih okrepitev, ki so bili največji dolžniki. Ko se potegne črto in se vsemu skupaj prištejejo neprepričljive predstave na parketu – v Ligi ABA so zbrali le štiri zmage, od tega na zadnjih 20 tekmah le eno –, so bili na koncu objektivno kar precej oddaljeni od obstanka med regionalno elito. Predzadnji Split je imel dve zmagi več in za 111 točk boljšo koš razliko.

Krka v Tivoliju nemočna proti razigrani Cedeviti Olimpiji

"Zagotovo sta cilj oba domača finala. Upam, da bomo v Sloveniji tudi kaj osvojili. V ABA ligi pa si ne želimo znova do zadnjega trepetati za obstanek, ampak želimo biti kakšno mesto višje," je pred sezono ambicije predstavil direktor kluba Jure Balažić. Poleg neuspeha na Jadranu tudi niso izpolnili zastavljenega v domačih tekmovanjih. Po spletu okoliščin so se tako v državnem prvenstvu kot v pokalu še pred finalom srečali s Cedevito Olimpijo, ki je bila v obeh tekmovanjih prepričljivo boljša. Ljubljančani so Ligo za prvaka zaradi natrpanega urnika v Ligi ABA in Evropskem pokalu, kjer so glede na zadnja leta naredili korak naprej in se prebili v izločilne boje, igrali s pomlajeno zasedbo, ki je dvakrat klonila tudi pred Krko. Na koncu so se tako v končnico podali s šestega mesta.

Novomeščani so bili po prvem mestu po rednem delu nato s šestimi zmagami in štirimi porazi tretji, kar jim je že v četrtfinalu prineslo nepremostljivo oviro. "Olimpija je Ligo za prvaka pač igrala brez svojih najboljših, saj se je osredotočala na Evropo in Ligo ABA, kar je seveda zanje pametno. Mi nismo nič kalkulirali. Tekme, ki smo izgubili v Ligi za prvaka, smo jih zasluženo, kajti bili smo v težki situaciji. Izpad iz ABA lige je psihološko vplival na ekipo. Preprosto igralcev nisem mogel pobrati," je dodal Damjanović, ki je lani s Krko osvojil pokal.

Balažić: Sezona je seveda neuspešna

Sorodna novica Balažić: Vse skupaj je šlo narobe. Če bi si izmišljeval, si ne bi mogel hujše.

Letos v boju za domači lovoriki ni bila konkurenčna, po petih letih pa se torej poslavlja od prvega ranga regije. Ko se je od elite Jadrana poslovila v sezoni 2016/17, se je po enem letu ekspresno vrnila. "Glede na zastavljene cilje lahko seveda rečem, da je sezona neuspešna. Nismo uspeli obstati v Ligi ABA, za kar je več razlogov. Predvsem so to poškodbe. Mislim, da je ocena enostavna. Nismo zadovoljni. Po koncu sezone se bomo zdaj usedli in premislili, kako naprej. Zagotovo to ne pomeni konca košarke v Novem mestu," je povedal Balažić, ki verjame, da so se iz letošnje sezone vsi skupaj veliko naučili, storjene napake pa upa, da bodo znali popraviti in bodo gradili naprej.

Vrsto let ima novomeški klub za sabo stabilnega pokrovitelja, nekdanji kapetan slovenske reprezentance pa se nadeja, da bo tudi v prihodnje tako. Čeprav klubski proračun ni primerljiv z nekdanjimi, ko so dolenjski košarkarji (uspešno) nastopali tudi v evropskih tekmovanjih, pa direktor dodaja, da je še vedno zadovoljiv in bi sezona morala biti uspešnejša. "Nismo še čisto dorekli, kje bomo tekmovali. O tem bomo sporočili javnost, ko bo odločitev dokončna. Definitivno je cilj, da se Krka vrne, kjer je bila. Torej, da resno parira Olimpiji in bo znova eden od vodilnih klubov v Sloveniji," je pristavil Balažić.

Direktor Krke Jure Balažić: Cilji so bili višji, čas je za reset