Joey Barton je prepričan, da v Angliji mladi nogometaši v očeh javnosti in predvsem medijev hitro postanejo (super)zvezdniki, kar po njegovem mnenju ustavlja njihov razvoj in slabi celotno generacijo reprezentance. Foto: EPA
Joey Barton je prepričan, da v Angliji mladi nogometaši v očeh javnosti in predvsem medijev hitro postanejo (super)zvezdniki, kar po njegovem mnenju ustavlja njihov razvoj in slabi celotno generacijo reprezentance. Foto: EPA
Wembley
Wembley je bil med tekmo Anglija - Norveška napol prazen. Foto: EPA

Razvoj igralcev v Angliji je odličen do 16. ali 17. leta starosti. Med 17. in 21. letom pa je naravnost porazen. Takrat se razvoj ustavi, saj vsi postanejo obsedeni z rezultati na najvišji ravni. Mladi nogometaši, ki so se še pred kratkim kalili v mladinskih vrstah, kar naenkrat postanejo 'najboljši na svetu' in začnejo služiti milijone po petih dobrih predstavah. Nato pa jih po nekaj slabih tekmah mediji raztrgajo in označijo za slabe. Vršiti takšen pritisk na mlade igralce vsekakor ni pravično. Naivno je pričakovati, da bodo tovrstni igralci pod takšnim pritiskom dozoreli v zvezdnike svetovnega formata.

Nekdanji angleški reprezentant, član Queens Park Rangersov in kolumnist Eurosporta Joey Barton je prepričan, da bo članska angleška nogometna reprezentanca potrebovala še kar nekaj časa, da se bo pobrala po poraznem svetovnem prvenstvu in upokojitvah nekaterih ključnih igralcev. 32-letni Liverpoolčan glavni vzrok za težave angleške izbrane vrste vidi v nezadostnem razvoju igralcev v mladinskih selekcijah. Ne preveč optimistično pa v prihodnost zre tudi angleški selektor Roy Hodgson:

"Prihodnost je svetla, a bojim se, da bomo morali pretrpeti še eno boleče obdobje. Splošnega mnenja o naši reprezentanci ne bomo spremenili z eno ali dvema tekmama. Ne da se kar tako preboleti takšnega razočaranja na svetovnem prvenstvu. Potrebovali bomo kar nekaj časa, da se poberemo iz krize."

Anglija bo kvalifikacije za Euro 2016 začela v ponedeljek v Švici. Moč in popularnost reprezentančnega nogometa na Otoku je precej upadla. Nad igranjem za Anglijo nos vihajo številni nogometaši, zaupanje v ekipo so izgubili tudi navijači, kar se je še najbolj odrazilo na zadnji prijateljski tekmi na Wembleyju, ko si je obračun med Anglijo in Norveško ogledalo zgolj 40.181 gledalcev, kar je najmanj, odkar so slovesno odprli novi Wembley leta 2007. Anglija se bo v kvalifikacijski skupini E pomerila tudi s Slovenijo; Eurosport in BBC.