Alberto Dainese (levo) je bil hitrejši od Jonathana Milana (desno) in Michaela Matthewsa (v sredini). Na Giru je eno etapo (11.) dobil že lani. Foto: Reuters
Alberto Dainese (levo) je bil hitrejši od Jonathana Milana (desno) in Michaela Matthewsa (v sredini). Na Giru je eno etapo (11.) dobil že lani. Foto: Reuters

Najprej je najbolje kazalo Matthewsu (Jayco AlUla), a je izkušeni kolesar sprint začel prehitro, na ciljni črti sta ga prehitela oba Italijana. 25-letni Dainese je za kakšen milimeter dobil dvoboj rojakov in zmagal petič v profesionalni karieri.

"V zadnjih petih dneh sem bil bolan, imel sem želodčne težave, pa tudi težave z dihanjem. Danes je bil prvi dan, ko sem se počutil v redu, približno 80-odstotno, in zmagati po takšnih težavah je noro. Zelo sem vesel in ne morem se dovolj zahvaliti ekipi, da me je obdržala na dirki in motivirala za to. Na koncu sem globoko kopal, bil povsem na meji svojih moči. Milan je prihajal iz ozadja, nisem vedel, ali sem res zmagal. K sreči je vendarle ostalo še nekaj prednosti," je dejal Dainese.

Bo Geraint Thomas tudi v četrtek, ko bo praznoval 37. rojstni dan in se bo etapa znova končala v klanec, zadržal rožnato majico? Med deseterico v skupnem seštevku sta še dva kolesarja Ineosa, ki dobro vozita v hrib – Thymen Arensman na 9. in Laurens De Plus na 10. mestu. Foto: EPA
Bo Geraint Thomas tudi v četrtek, ko bo praznoval 37. rojstni dan in se bo etapa znova končala v klanec, zadržal rožnato majico? Med deseterico v skupnem seštevku sta še dva kolesarja Ineosa, ki dobro vozita v hrib – Thymen Arensman na 9. in Laurens De Plus na 10. mestu. Foto: EPA

Dolgo bežala četverica kolesarjev

Kmalu po startu povsem ravninske 197 km dolge 17. etape v kraju Pergine Valsugana se je izoblikovala skupina štirih ubežnikov (Senne Leysen, Thomas Champion, Diego Sevilla in Charlie Quarterman), po 20 kilometrih si je nabrala prednost treh minut. V glavnini je bilo vse mirno, le za trenutek sta noge pretegnila glavna favorita za etapno zmago Matthews in Milan (Bahrain Victorious), a od njunega napada ni bilo nič.

Prednost četverice ubežnikov se je nato začela hitro topiti. Prvi je bil 20 km pred ciljem ujet Champion, nekaj kilometrov pozneje še Quarterman in Sevilla, medtem ko je Leysen (Alpecin Deceuninck) sam nadaljeval v ospredju in si prikolesaril približno minuto prednosti pred glavnino. Tudi Belgijca so ujeli pet kilometrov pred ciljem.

Roglič: Do konca je še vse mogoče, veliko stvari se bo še zgodilo

Skupno vodstvo je zadržal Geraint Thomas, ki ima 18 sekund prednosti pred Joaom Almeido in 29 pred Primožem Rogličem. Kisovčan je na včerajšnji gorski etapi ob koncu popustil, kar je bilo dovolj, da sta si njegova največja tekmeca privozila 25 sekund naskoka.

Roglič bo v prihodnjih dveh dneh, ko sta na sporedu še dve zelo zahtevni etapi, poskušal zaostanek vsaj zadržati, če ne celo izničiti. V soboto bo nato še gorski kronometer na Svete Višarje, v nedeljo pa parada šampionov v Rimu.

"Ekipa je pripravljena, gremo novim izzivom naproti. Bomo videli, kako bo, dal bom svoj maksimum. Po padcu prejšnjo sredo nisem razmišljal o odstopu. Do zdaj je bilo treba preživeti, in dokler smo tu, moramo biti optimistični. Do konca je še vse mogoče. Tako sem razmišljal tudi včeraj – bolje, da sem v zadnjem kilometru nekaj sekund pridobil, kot da bi jih izgubil. Črto bomo potegnili po sobotnem kronometru, do tedaj so še tri etape, veliko stvari se bo še zgodilo," je v pogovoru za Val 202 razmišljal Roglič.

Reef: Primoževo počutje je dobro

"Občutki so dobri, smo polni samozavesti. Danes je bil za vse v karavani dober dan, da pretegnemo noge, spijemo dovolj tekočine in si opomoremo po včerajšnji zahtevni etapi. Vse smo imeli pod nadzorom," pa je za STA povedal športni direktor Jumba Visme Marc Reef.

O Rogliču je dodal: "Analizirali smo, kaj se je zgodilo včeraj. Njegovo trenutno počutje je dobro in ustrezno bo pripravljen za naslednje tri etape." Poudaril je, da bo tudi v prihodnjih dneh ključni Primožev pomočnik Sepp Kuss, ki mu je v torek pomagal omejiti izgubo.

Američana je nizozemsko moštvo aprila naknadno vpoklicalo za Giro, potem ko je zaradi poškodbe odpadel Wilco Kelderman. "Zelo smo zadovoljni z vsemi tukaj. Vsi dajejo vse za dosego cilja, ki smo si ga zastavili, to je dobiti dirko s Primožem. Danes smo ga varovali pred vetrom. Smo ena izmed redkih ekip, ki so še vedno popolne. Ineos bo moral nadzorovati dirko, imajo pa še pet kolesarjev. Morda je to lahko naša prednost na etapah, kot je jutrišnja," je sklenil Reef.

Roglič optimističen pred strmimi klanci v zadnjih dneh Gira

V četrtek najbrž odločitev v zadnjih 11 km

Četrtkova etapa v Dolomitih (prerez si oglejte tukaj) bo dolga samo 161 km, a bo imela 3700 višinskih metrov. Po dveh vzponih prve kategorije (gorska cilja bodo kolesarji prečkali po 40 in 135 km) bo odločitev najbrž padla v zadnjih 11 kilometrih na dvoglavem ciljnem klancu druge kategorije v Val di Zoldo.

Prvi del vzpona je dolg 5,8 km (z najstrmejšim odsekom z 19-odstotnim naklonom malo pod vrhom), nato sledita 2 km spusta in na koncu še 3 km poganjanja pedalov v hrib. V zadnjih treh kilometrih prvega dela je povprečni naklon 10,6-odstoten, predtem pa le za spoznanje položnejši.

V torek je Almeida napadel na najstrmejšem delu sklepnega vzpona 6 km pred ciljem.

Skupni vrstni red (17/21):      
 1. G. THOMAS     VB   71:58:43
 2. J. ALMEIDA     POR    +0:18
 3. P. ROGLIČ     SLO    0:29
 4. D. CARUSO     ITA    2:50
 5. E. DUNBAR     IRS    3:03
 6. L. KÄMNA      NEM    3:20
 7. B. ARMIRAIL    FRA    3:22
 8. A. LEKNESSUND   NOR    3:30
 9. T. ARENSMAN    NIZ    4:09
10. L. DE PLUS     BEL    4:32