Luka Dončić ni imel strelskega popoldneva, a je odlično našel razigrane soigralce. Foto: Reuters
Luka Dončić ni imel strelskega popoldneva, a je odlično našel razigrane soigralce. Foto: Reuters

Po dveh gladkih porazih v Arizoni so bili izbranci Jasona Kidda v zelo neugodnem položaju, a na domačem parketu so prikazali popolnoma drugačen obraz. Tokrat so blesteli predvsem pri metih izza črte, zadeli so jih kar 20.

Dončić je zgrešil devet trojk (1/10), vendar je odlično našel proste soigralce. Dorian Finney-Smith je v 12 poskusih osemkrat zadel za tri točke, zbral je 24 točk. Jalen Brunson, ki je odpovedal na uvodnih dveh srečanjih serije, jih je dodal 18. Joker s klopi je bil Davis Bertans, ki je že v prvem polčasu štirikrat zadel izza črte.

Zvezdnik Chris Paul je bil na parketu le 23 minut. Šesto osebno napako je prejel že na začetku zadnje četrtine. Foto: AP
Zvezdnik Chris Paul je bil na parketu le 23 minut. Šesto osebno napako je prejel že na začetku zadnje četrtine. Foto: AP

Paul hitro prejel šest osebnih napak
Chris Paul, ki je v petek praznoval 37. rojstni dan, je bil znova razglašen. V tretji četrtini je prejel peto osebno napako. Trener Monty Williams ga je deset minut in pol pred koncem tekme vrnil v igro, a je bil na parketu le še minuto in pol, ko je prejel šesto osebno napako v boju za žogo z Brunsonom. Sodniki so bili pri tej odločitvi zelo strogi in gostje so se ostro pritoževali. Paul je bil na parketu le 23 minut, zbral je 5 točk.

Phoenix že v lanskem finalu zapravil vodstvo z 2:0
Devin Booker celotnega bremena ni mogel nositi sam. Ostrostrelec je bil najboljši strelec tekme s 35 točkami. Jae Crowder je prispeval 15 točk, Dendre Ayton pa 14 in 11 skokov.

Sunsi so v lanskem finalu zlahka dobili prvi dve tekmi na domačem igrišču, potem pa štirikrat zapored izgubili proti Milwaukeeju. Tudi tokrat so zapravili vodstvo z 2:0, peta tekma pa bo v sredo ob 4.00 v Footprint Centru v Phoenixu.

Dončić na obeh domačih tekmah zasenčil Paula

Finney-Smith in Bertans udarno odprla tekmo
Mavericksi so z osmimi zaporednimi točkami povedli s 16:8, odlično so metali izza črte. Finney-Smith je bil natančen dvakrat in sredi prve četrtine je Dallas povedel s 24:13. Davis Bertans je takoj po vstopu v igro zadel dve trojki in po prvi četrtini so imeli gostitelji 12 točk naskoka (37:25).

"Ko sem zadel peto trojko, mu je Luka povedal, da jih bom danes še nekaj. Ko ti Dončić nekaj takega pove, si prepričan, da boš še dobil žogo pri metu za tri točke," je bil navdušen nepričakovani junak Dorian Finney-Smith. Foto: Reuters

Dallas povedel že za 17 točk
Latvijski ostrostrelec je tudi na začetku druge četrtine zadel dve trojki, Spencer Dinwiddie pa je poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (46:29). Sunsi so se z delnim izidom 11:3 vrnili v igro, znižali so na 54:48 po polaganju Chrisa Paula. V zadnjih dveh minutah pred odmorom je Dončić zadel sedem od osmih prostih metov in prednost je znova narasla (68:56). Mavericksi so v prvem delu zadeli 14 trojk iz 26 poskusov. Dončić je do odmora prispeval 16 točk.

Phoenix se je približal, a preobrata ni zmogel
Na začetku drugega polčasa Dallas skoraj štiri minute ni dosegel niti točke in Cameron Payne je znižal na 68:63. Paul, ki je že v prvem polčasu naredil štiri osebne napake, je peto prejel devet minut in pol pred koncem tretje četrtine. Trener Monty Williams je izzval odločitev sodnikov, a po ogledu posnetka je ostalo pri osebni napaki v napadu.

Brez odličnega organizatorja igre so bili Sunsi hitro v težavah. Dončić je hitro opazil, da je Finney-Smith razigran. Z novo trojko je povišal na 75:63. Phoenix se je uspel približati na šest točk zaostanka (82:76), vendar je Frank Ntilikina s trojko postavil izid po 36 minutah (87:78).

Sunsi brez Paula nemočni v končnici
Deset minut in pol pred koncem se je vrnil Paul. Minuto in pol je bil na parketu, ko je v boju za obito žogo odrinil Brunsona in prejel šesto osebno napako. Mavericksi so po odhodu veterana na klop dobili zalet. Izjemni Finney-Smith je zadel dve zaporedni trojki in povišal na 97:83. Dončić je postavil piko na i minuto in pol pred zadnjim piskom sirene (109:95). Williams je vzel minuto odmora in zamenjal celotno peterko.

Bogati lastnik Dallasa Mark Cuban se je veselil številnih trojk v prvem polčasu. Foto: AP
Bogati lastnik Dallasa Mark Cuban se je veselil številnih trojk v prvem polčasu. Foto: AP

Napredovala bo tista ekipa, ki bo prva dobila tekmo v gosteh
"Paul je eden najboljših organizatorjev igre v zgodovini lige. Ima neverjeten pregled nad igro. Hitro se je znašel v težavah zaradi osebnih napak. Seveda smo ga nato napadli. Brez Paula je Phoenix v težavah. Vprašal me je, če me je močno odrinil in odvrnil sem mu, da niti ne, sem pa pametno odigral," se je na novinarski konferenci šalil Dončić, ki je prišel oblečen v poletno majico številnih barv, nosil pa je tudi zlato uro.

"Napad ni bil problem na nobeni tekmi. Ključ na zadnjih dveh tekmah je bila obramba. Vedno bomo verjeli v napredovanje. Res smo se povezali. Zdaj moramo na gostovanju igrati s tako energijo kot na domačem parketu. Navijači so nam zelo pomagali na obeh tekmah. Napredovala bo tista ekipa, ki bo prva dobila tekmo v gosteh," je napovedal 23-letni Ljubljančan.

Kidd se je z veseljem spomnil gala predstave pred enajstimi leti
"Zelo sem zadovoljen z igro naših rezervistov. Bertans je bil razigran, tudi Dinwiddie in Kleber sta bila zelo dobra. V končnici morajo zadevati tudi igralci, ki sicer niso v ospredju. Žogo moramo spraviti v raketo. Luka lahko nato najde proste soigralce. Dosegli smo lahke koše in zadeli trojke," je povedal Kidd.

Devin Booker je nasul 35 točk, a ni imel veliko pomoči soigralcev. Foto: AP
Devin Booker je nasul 35 točk, a ni imel veliko pomoči soigralcev. Foto: AP

8. maja 2011 je Dallas odpravil LA Lakerse s 122:86. Mavericksi so odpravili branilce naslova s 4:0 v zmagah in se pet tednov zatem veselili edinega naslova prvaka. Kidd je tisti večer igral v prvi peterki, Jason Terry je zadel devet trojk iz desetih poskusov. Predrag Stojaković pa je zadel vseh šest metov izza črte. Mavericksi so zadeli 20 trojk ...

"Veliko sem že slišal o tem večeru v Dallasu. Upal sem, da se bo ponovila ta tekma in uspelo nam je. Zadevali smo podobno dobro," se je nasmejal Kidd.

Booker: Lani smo se veliko naučili
"Lani smo se veliko naučili. Odigrali smo šest tekem proti Lakersom, šest proti Clippersom, šest proti Milwaukeeju v finalu in tudi na začetku letošnje končnice smo igrali šest tekem z New Orleansom. Razumemo, da je to izenačena serija. To je končnica in take tekme se zgodijo," je pojasnil Booker.

Šov Hardna v zadnji četrtini za zmago Sixersov
Tudi Philadelphia se je vrnila po zaostanku z 0:2 v zmagah. Sixersi so na četrti tekmi v Wells Fargo Centru ugnali Miami s 116:108 in izenačili na 2:2 v zmagah.

James Harden in Joel Embiid sta zrežirala drugo zaporedno zmago Philadelphie. Foto: Reuters
James Harden in Joel Embiid sta zrežirala drugo zaporedno zmago Philadelphie. Foto: Reuters

James Harden je 16 od 31 točk dosegel v zadnji četrtini. To je bila njegova najboljša predstava v letošnji končnici. Prejel je številne kritike, saj ni igral niti približno na ravni iz prejšnjih sezon, ko je blestel v dresu Houstona.

Philadelphia je bila na uvodnih dveh tekmah na Floridi nemočna, saj ni igral Joel Embiid. Najboljši strelec rednega dela se je vrnil v petek, tokrat je prispeval 24 točk in 11 skokov.

Jimmy Butler je bil najboljši strelec tekme s 40 točkami, Bam Adebayo je dodal 21 točk, Vročica pa ni imela več razigranih košarkarjev. Gostje so zgrešili kar 28 metov izza črte (7/35).

V zadnji četrtini je Philadelphia povedla s 101:87. Miami se je nekajkrat nevarno približal, a je vedno imel pravi odgovor Harden. S trojko po koraku nazaj je povišal na 104:94, tri minute pred koncem je zadel še peti met izza črte na tekmi za 109:101, piko na i pa je postavil 67 sekund pred zadnjim piskom sirene s trojko z desne strani prek iztegnjene roke Victorja Oladipa.

Rivers je imel dober občutek že pred tekmo
"Pred tekmo sem imel občutek, da bo imel Harden imenitno tekmo. Kar čutil sem, da bo to končno njegov trenutek. To je bil pravi James," je bil zadovoljen trener Sixersov Doc Rivers.

Obeta se še zelo napeta serija. Peta tekma bo v sredo ob 1.30 na Floridi.


Vzhod, polfinale, četrti tekmi:
PHILADELPHIA (4) – MIAMI (1) 2:2
116:108 (30:28, 34:28, 25:29, 27:23)
Harden 31 (8/18 iz igre, 6/10 za tri, prosti meti 9/10), 9 podaj in 7 skokov, Embiid 24 in 11 skokov, Maxey 18, Harris 13, Green 11 (3/4 za tri), Niang 10, Thybulle 5, Reed in Milton po 2; Butler 40 (13/20 iz igre, 2/6 za tri, prosti meti 12/13), Adebayo 21 (9/12 iz igre), Oladipo 15, Herro 11 in 10 skokov, Tucker 7, Lowry in Strus po 6, Vincent 2.

Torek ob 1.30:
MILWAUKEE (3) – BOSTON (2) 2:1


Zahod, polfinale, četrti tekmi:
DALLAS (4) – PHOENIX (1) 2:2
111:101 (37:25, 31:31, 19:22, 24:23)
Dončić 26 (9/25 iz igre, 1/10 za tri, prosti meti 7/8), 11 podaj in 7 skokov v 37 minutah, Finney-Smith 24 (8/12 za tri) in 8 skokov, Brunson 18 (7/17 iz igre), Bertans 12 (4/6 za tri), Kleber 11, Dinwiddie 10, Bullock 7, Ntilikina 3; Booker 35 (10/22 iz igre, 3/6 za tri, prosti meti 12/13), Crowder 15, Ayton 14 in 11 skokov, Johnson 11, McGee 7, Bridges 6, Paul 5 (2/4 iz igre, 1/1 za tri) in 7 podaj, Biyombo, Payne, A. Holiday in Shamet po 2.

Torek ob 4.00:
GOLDEN STATE (3) – MEMPHIS (2) 2:1

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.