Lewis Hamilton je že osmič v karieri dobil VN Velike Britanije. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je že osmič v karieri dobil VN Velike Britanije. Foto: Reuters

Hamilton je slavil 99. v karieri. S tem je prekinil niz treh zmag Verstappna in petih Red Bulla. Po odstopu Nizozemca je prednost v skupnem seštevku znižal na osem točk. Uspeh Mercedesa je dopolnil Valtteri Bottas s tretjim mestom. V konstruktorski razvrstitvi se je Mercedes približal na vsega štiri točke zaostanka. Red Bullu se je namreč popolnoma ponesrečila dirka. Ob odstopu Nizozemca je Sergio Perez končal na 16. mestu, potem ko je startal z zadnjega, saj sobotnega sprinta, ki je štel za kvalifikacijska mesta, ni dokončal. Je pa Mehičan na koncu postavil najhitrejši krog in odščipnil Hamiltonu dodatno točko.

Vedno skušam biti pošten do vseh. Tudi Max je lahko zelo agresiven. Ne glede na to, ali se strinjam s kaznijo ali ne, sem moral opraviti svoje delo.

Lewis Hamilton

Britanec je izvrstno dirkal v zaključku preizkušnje na domači stezi. Hitro je stopil zaostanek za Leclercom, Monačana pa prehitel dva kroga pred koncem. S tem se nadaljuje suša Ferrarija, ki tako že 34 dirk oziroma slabi dve leti čaka na zmago. Hamilton je tudi preprečil slavje ob jubileju slovitega italijanskega moštva, ki je prav v Silverstonu pred 70 leti, natančneje 14. julija 1951, z Argentincem Josejem Froilanom Gonzalezom slavilo svojo prvo zmago v formuli ena.

"Upam, da je Lewis zadovoljen sam s sabo. Ta zmaga je zares prazna," je po razpletu dirke dejal vodja moštva Red Bull Cristian Horner. Pred tem je avstrijska ekipa sporočila, da je moral njihov dirkač na dodatne zdravniške preglede, da pa se je sicer po trčenju glede na okoliščine počutil dobro. Ob tem so razkrili še, da je dirkalnik ob zaščitne gume udaril z neverjetno silo 51 G. "Vidim preprosto dva dirkača, ki se borita z nožem med zobmi," pa je o isti nesreči v pogovoru za televizijo Sky dejal vodja Mercedesovega moštva Toto Wolff.

Dirka se je začela s trkom najboljših dirkačev v tej sezoni, po njem je Max Verstappen odstopil. Foto: Reuters
Dirka se je začela s trkom najboljših dirkačev v tej sezoni, po njem je Max Verstappen odstopil. Foto: Reuters

Hamilton je odlično startal in takoj napadel Verstappna, ki je v prvem ovinku zapeljal malce na pesek, toda vseeno ostal na prvem mestu. Britanec je bil zelo agresiven in pred enim izmed ovinkov že prišel mimo Nizozemca, a je Red Bullov dirkač vendarle zadržal vodstvo. Ko je po daljši ravnini Hamilton še enkrat napadel, prišel po notranji strani že ob Verstappna, pa sta najboljša dirkača te sezone v Copsu trčila in Nizozemec je silovito trčil v ogrado ter končal dirko.

Dirkač Mercedesa je moštvu takoj dejal, da je bila to njegova linija, drugačnega mnenja pa so bili pri Red Bullu. Horner je v pogovoru z vodstvom formule ena odločno zatrdil, da je krivda Hamiltonova in da vsi vedo, da se v Copsu ne more prehitevati po notranji strani. Britanec si je prislužil desetsekundno kazen.

Trčenje Verstappna in Hamiltona je unovčil Leclerc, ki je odlično startal, saj je prehitel Bottasa, po incidentu prvih voznikov Red Bulla in Mercedesa pa je Monačan švignil na prvo mesto. Toda zatem je bila dirka z rdečo zastavo prekinjena, vsi so šli v bokse, po 40 minutah pa se je vendarle dirka s 3. krogom nadaljevala.

V skupnem seštevku se je Hamilton približal na osem točk. Foto: Reuters
V skupnem seštevku se je Hamilton približal na osem točk. Foto: Reuters

Leclerc je podobno kot v prvo tudi ob ponovljenem startu odlično začel in zadržal vodstvo. Imel je zanesljivo prednost pred Hamiltonom, dokler se v 15. krogu niso začele težave s Ferrarijevim motorjem. Tri kroge pozneje so mu iz garaže sporočili, da so težave odpravljene, medtem pa ga je Hamilton popolnoma ujel. Toda Monačan je začel nizati hitre kroge in znova si je priboril nekoliko višjo prednost.

Aktualni svetovni prvak je šel v 28. krogu v bokse. Najprej je opravil desetsekundno kazen, potem pa še postanek in vrnil se je na peto mesto. V naslednjem krogu je v bokse zapeljal Carlos Sainz v drugem ferrariju. Po težavah z menjavo pnevmatike je veliko izgubil in ostal brez boja za stopničke, so pa zato nalogo brezhibno opravili v naslednjem krogu, ko je na postanek prišel Leclerc.

Krog zatem je Hamilton prehitel Landa Norrisa (McLaren), ko je zatem zlahka šel še mimo Bottas, se je pognal v lov za Leclercom. Prednost Ferrarija se je ekspresno stopila in tri kroge pred koncem je sedemkratni svetovni prvak ujel stik z vodilnim in ga v 50. krogu tudi prehitel.

Charles Leclerc je vodil 50 krogov, nato pa je mimo njega švignil Hamilton. Foto: Reuters
Charles Leclerc je vodil 50 krogov, nato pa je mimo njega švignil Hamilton. Foto: Reuters

Vodstvo formule ena je preizkusilo nov način dirkaškega konca tedna. Tako so bili v petek na sporedu prvi prosti trening in kvalifikacije, v soboto pa sprinterska dirka s 17 krogi, ki je nadomestila običajne kvalifikacije, tako je določila tudi startna mesta za nedeljsko dirko in najhitrejšim prinesla tri, dve oziroma eno točko.

Sprint je s prvega mesta začel Hamilton, a ga je Verstappen že na startu prehitel in na koncu tudi slavil. Britanec je bil drugi, Bottas pa tretji. Poskusno uvajanje pravil bo znova na vrsti na VN-ju Italije v Monzi, tretjič pa predvidoma na eni od neevropskih dirk, ki so ostale na koledarju letošnje sezone.


Končni vrstni red:                     
 1. L. HAMILTON   Mercedes  1:58:23,283
 2. C. LECLERC    Ferrari        +3,871
 3. V. BOTTAS     Mercedes       11,125
 4. L. NORRIS     McLaren        28,573
 5. D. RICCIARDO  McLaren        42,624
 6. C. SAINZ      Ferrari        43,545
 7. F. ALONSO     Alpine       1:12,093
 8. L. STROLL     Aston Martin 1:14,289
 9. E. OCON       Alpine       1:16,162
10. J. CUNODA     AlphaTauri   1:22,065
                                       
Odstop: Verstappen                     
                                       
Najhitrejši krog: Perez (1:28,617)     
  SKUPNI VRSTNI RED                   
                                      
Dirkači (10/23):                      
 1. M. VERSTAPPEN  Red Bull        185
 2. L. HAMILTON    Mercedes        177
 3. L. NORRIS      McLaren         113
 4. V. BOTTAS      Mercedes        108
 5. S. PEREZ       Red Bull        104
 6. C. LECLERC     Ferrari          80
 7. C. SAINZ       Ferrari          68
 8. D. RICCIARDO   McLaren          50
 9. P. GASLY       AlphaTauri       39
10. S. VETTEL      Aston Martin     30
Konstruktorji (10/23):
 1. RED BULL       289
 2. MERCEDES       285
 3. MCLAREN        163
 4. FERRARI        148
 5. ALPHATAURI      49
 6. ASTON MARTIN    48
 7. ALPINE          40
 8. ALFA ROMEO       2