Tadej Pogačar je zasedel peto mesto za Matteom Trentinom (desno). Foto: Reuters
Tadej Pogačar je zasedel peto mesto za Matteom Trentinom (desno). Foto: Reuters
Cestna dirka, člani, 179,2 km:        
  1. S. COLBRELLI      ITA     4:19:45
  2. R. EVENEPOEL      BEL    isti čas
  3. B. COSNEFROY      FRA       +1:30
  4. M. TRENTIN        ITA        1:44
  5. T. POGAČAR        SLO         oba
  6. M. HIRSCHI        ŠVI        isti
  7. M. HOELGAARD      NOR         čas
  8. B. HERMANS        BEL        1:46
  9. P. SIVAKOV        RUS        1:49
 10. V. CAMPENAERTS    BEL        5:41
 ...                                  
 13. M. MOHORIČ        SLO        5:50

V predzadnjem krogu po Trentu (izmed osmih) se je namreč na vzponu na Povo (3,6 km/4,7 odstotka) odlepila trojica Colbrelli, Evenepoel in Benoit Cosnefroy ter si do začetka zadnjega kroga (13,2 km) privozila pol minute prednosti pred šestimi zasledovalci s Pogačarjem. Tem do cilja ni več uspelo ujeti priključka.

Dobrih pet kilometrov pred ciljem Cosnefroy na Povu ni več zdržal ritma, tako da sta v boju za zmago sama ostala Colbrelli in Evenepoel. Pričakovano je bil v tem dvoboju boljši Italijan in nadaljeval niz zmag te države na evropskih prvenstvih. To je že četrto zaporedno zlato za Italijo. Colbrelli je v odlični formi, prejšnjo nedeljo se je veselil zmage na sedemetapni Dirki po Beneluksu.

Cosnefroy je imel v končnici dirke vendarle dovolj moči, da je z zaostankom minute in pol osvojil bron. V šprintu zasledovalcev, ki jim je zmanjkalo 14 sekund, da bi ujeli Francoza, je bil najboljši Matteo Trentin, takoj za njim pa je v cilj pripeljal Pogačar.

Remco Evenepoel, Sonny Colbrelli in Benoit Cosnefroy na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Remco Evenepoel, Sonny Colbrelli in Benoit Cosnefroy na zmagovalnem odru. Foto: Reuters

"Sem kar zadovoljen, a lahko bi bilo kaj več"

"Že od štarta je šlo na nož. Res smo se na vsak klanec dajali in je šlo na polno vse do krogov po mestu. Ostala je ena skupinica, nato so se vsak krog vrstili napadi. Če ne na klanec, pa spodaj. Bil sem spredaj zadnjih pet, šest krogov, a predzadnji krog mi je malo zmanjkalo, čisto na koncu. Sem se pregrizel, da bi ostal z vodilnimi, a so imeli en naboj več. Prvi trije so šli z 'brzino' čez, mene je pa zabilo. S Hirschijem in Sivakovom smo sestavili skupino ter se izmenjavali, tudi Hoelgaard je dal nekaj menjav, a ni šlo bližje. Na zadnjem klancu sem poskušal biti čim več spredaj, narekoval tempo, saj sem še imel dobre noge. Boj za tretje mesto je bil še odprt, ker je Cosnefroy izpustil. Imel sem željo, da bi ga ujeli. S petim mestom sem kar zadovoljen, a lahko bi bilo kaj več," je povedal dvakratni zmagovalec Toura.

Matej Mohorič je z zaostankom skoraj šestih minut ostal brez vrhunskega izida. Zasedel je 13. mesto. Dirko je končalo samo 31 kolesarjev, odstopila je tudi preostala trojica Slovencev – Domen Novak, David Per in Žiga Jerman.

Trasa dirke (kliknite na grafiko za ogled v višji ločljivosti). Foto: Organizator/Trentino 2021
Trasa dirke (kliknite na grafiko za ogled v višji ločljivosti). Foto: Organizator/Trentino 2021

Colbrelli: Dvojno sem vesel, ker sem zmagal doma

Prihodnjo nedeljo se bo z vožnjo na čas že začelo svetovno prvenstvo v Flandriji, ki bo trajalo do 26. septembra. Proti Belgiji se je ozrl tudi Colbrelli: "Fantastično. Imeli smo super ekipo in v zaključku je bil Trentin neverjeten. Na zadnjem vzponu sem sledil Remcu. Resnično sem vesel zaradi zmage, dvojno vesel, ker je bila dosežena doma v Italiji. Šli smo v dirko z nizom treh naslovov prvakov, breme je bilo na ekipi in meni, a smo pred čudovitimi navijači uresničili svoj načrt. Res sem v izredni formi, lahko bi rekli res, da kar v življenjski, tako da komaj čakam svetovno prvenstvo."

Sorodna novica Slovenci se otepajo vloge favoritov, a vsi so pozorni na Mohoriča in Pogačarja

Pogačar dejaven od začetka napadov

Dirka, dolga 179,2 km, se je razplamtela v drugi polovici. V begu, ki se je začel 70 kilometrov pred ciljem, se je oblikovalo nekaj manjših skupin. Tudi število kolesarjev v tisti čisto v ospredju se je nekaj časa spreminjalo, preden je dokončno postalo jasno, da ima največ moči deveterica.

Najprej je ušlo pet kolesarjev, med katerimi je bil tudi Pogačar, štiri kroge pred koncem dirke je ciljno črto v Trentu skupaj prečkala deseterica. Poleg Pogačarja so bili v njej Hermans, Hirschi, Trentin, Colbrelli, Cosnefroy, Sivakov, Hoelgaard, Campenaerts in Evenepoel. Pozneje je iz deseterice odpadel Campenaerts.

Glavnina se je v prvem delu dirke, ko so kolesarji premagali tri težje klance zunaj mesta, večkrat razbila, nato pa je bila večina najboljših skupaj.

Kmalu po štartu so pobegnili Francoza Franck Bonnamour in Aurélien Paret-Peintre, Belgijec Harm Vanhoucke in Španec Antonio Jesús Soto, nabrali so si minuto in pol prednosti, glavnina pa jih je ujela po dobrih 30 kilometrih.

Kolesarji so morali skupaj premagati 3765 metrov nadmorske višine.

Pogačar grizel do konca, a ostal brez medalje
Čivki iz Italije

Vsi zmagovalci cestnih dirk na evropskih prvenstvih

LetoKolesarDržava
2016Peter SaganSlovaška
2017Alexander KristoffNorveška
2018Matteo TrentinItalija
2019Elia VivianiItalija
2020Giacomo NizzoloItalija
2021Sonny ColbrelliItalija