Santiago Buitrago je na ciljnem vzponu švignil mimo še enega zelo dejavnega ubežnika Dereka Geeja (tudi na zadnjem klancu je poskušal vse in napadel slabih 7 km pod vrhom) in držal visok ritem pedaliranja, saj je Kanadčana na koncu ugnal za 51 sekund. Foto: EPA
Santiago Buitrago je na ciljnem vzponu švignil mimo še enega zelo dejavnega ubežnika Dereka Geeja (tudi na zadnjem klancu je poskušal vse in napadel slabih 7 km pod vrhom) in držal visok ritem pedaliranja, saj je Kanadčana na koncu ugnal za 51 sekund. Foto: EPA

Etapo je dobil 23-letni Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), ki je bil poleg Dereka Geeja (2. mesto) in Magnusa Corta (3.) edini, ki je v begu vztrajal do konca. Za četrto mesto so se udarili favoriti, ki so šli čez prve štiri vzpone pod taktirko Ineosa, kakšnih napadov pa ni bilo. Etapa se je razplamtela šele v zadnjem kilometru strmega klanca na Tre Cime di Laveredo, takrat je šlo res na vso moč in videli smo izjemen boj titanov, boj mož na moža.

Roglič je bil dobro razpoložen, pričakovano je na koncu poskušal zlomiti Thomasa, a ta se ni dal in ima pred ključno etapo, sobotnim gorskim kronometrom, v skupnem seštevku 26 sekund prednosti. Foto: EPA
Roglič je bil dobro razpoložen, pričakovano je na koncu poskušal zlomiti Thomasa, a ta se ni dal in ima pred ključno etapo, sobotnim gorskim kronometrom, v skupnem seštevku 26 sekund prednosti. Foto: EPA

Škoda, ker se ni izšlo za odbitne sekunde
Roglič – pred odločilnim vzponom je v Cortini zamenjal kolo – je verjetno upal, da se bo v skupnem seštevku povsem približal Geraintu Thomasu (ali pa celo oblekel rožnato majico), a je bil 37-letni Thomas spet zelo žilav, ob prvem napadu Rogliča je sprva sicer nekaj malega zaostal, a je hitro krenil v protinapad, v ciljnem sprintu pa je Roglič iztisnil iz sebe maksimum, da se je spet malce odlepil od Britanca in bil v cilju tri sekunde pred njim. Majhna psihološka zmaga! Škoda, da se zasavskemu orlu ni izšlo za 3. mesto (Cort je bil kakšen meter ali dva hitrejši), dobil bi namreč štiri odbitne sekunde.

Sv. Višarje bodo dale odgovor o zmagovalcu
Tudi tokrat je bil od pomočnikov ob Rogliču najdlje Sepp Kuss. V rožnati majici torej ostaja Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), drugouvrščeni Primož Roglič (Jumbo Visma) zaostaja 26 sekund, Almeida (UAE) 59. Zdaj je jasno tisto, kar je bilo slutiti že vso dirko: na Svetih Višarjah bo v soboto na gorskem kronometru, "kot ga svet še ni videl", padla odločitev, kdo bo zmagovalec 106. Dirke po Italiji: Thomas, Roglič ali morda celo Almeida, ki je danes za Rogličem zaostal 23 sekund.

Skupni vrstni red (19/21):     
 1. G. THOMAS      VB  81:55:57
 2. P. ROGLIC      SLO    +0:26
 3. J. ALMEIDA     POR     0:59
 4. D. CARUSO      ITA     4:11
 5. E. DUNBAR      IRS     4:53
 6. T. PINOT       FRA     5:10
 7. T. ARENSMAN    NIZ     5:13
 8. L. KÄMNA       NEM     5:54
 9. A. LEKNESSUND  NOR     6:08
10. L. DE PLUS     BEL     7:30

Visoko nad 2000 metri
Kraljevska etapa v večinoma s soncem obsijanih Dolomitih je ponudila pet strmih klancev, na katerih je morala karavana premagati kar 5400 višinskih metrov. Najprej so bili to prelazi Campolongo, Valparola in Giau, po spustu v Cortino pa sta sledila še Tre Croci in Tre Cime di Laveredo, kjer je bil naklon do 18-odstoten in kjer je bila na vrhu (2304 metrov nadmorske višine) tudi najvišja točka letošnje dirke. Na začetku ciljnega vzpona je imel Roglič ob sebi še vse glavne pomočnike, a sta ob ostrem Ineosovem ritmu drug za drugim odpadla Michel Hessmann in Koen Bouwman, tako da je Rogla (tako kot Thomas) ostal z dvema pomočnikoma.

Na Višarjah bo ogromno navijačev
V soboto bo dirka doživela vrhunec v neposredni bližini italijansko-slovenske meje. Na vrsti bo gorski kronometer od Trbiža do Svetih Višarij (18,6 km). Organizatorji pričakujejo ogromno (predvsem slovenskih) navijačev, približno 15 tisoč. Gondola bo na vrh v dveh intervalih (med 8.30 in 9.30 ter med 11.30 in 12.30) pripeljala le 3000 srečnežev, ki so si pred dnevi priborili vstopnice. Preostali navijači bodo morali na vrh priti peš po označenih poteh. V dolino bodo šli lahko imetniki vstopnic z gondolo šele uro po koncu etape.

Prerez kraljevske 19. etape. Foto: EPA
Prerez kraljevske 19. etape. Foto: EPA

Razplet odločilne etape ob 18.30
Organizatorji poudarjajo, da bodo ceste v Trbižu zaradi hitrega začetka preizkušnje tudi zgodaj zaprte. Tekmovalci bodo startali v več skupinah oziroma valovih. Prvi bo iz središča Trbiža krenil okoli 11.30, najboljši, med njimi tudi Primož Roglič, pa bodo startali ob 17.50. Vsi kolesarji bodo v cilju okoli 18.30. Za imetnike vstopnic bo organizirano tudi posebno parkirišče, a teh bo v okolici Trbiža dovolj tudi za druge navijače. Parkirišča (skupaj bo na voljo 12 tisoč parkirnih mest) bodo brezplačna. Slovencem priporočajo, da gredo na avtobus, ki bo vozil iz Rateč, Planice in Kranjske Gore.

Roglič v zadnjih metrih kraljevske etape Gira odščipnil Thomasu tri sekunde

Longarone-Tre Cime di Lavaredo, 183 km:
 1. S. BUITRAGO       KOL      5:28:08 
 2. D. GEE            VB          0:51 
 3. M. CORT           DAN         1:46 
 4. P. ROGLIC         SLO     isti cas 
 5. G. THOMAS         VB          1:49 
 6. J. ALMEIDA        POR         2:09 
 7. D. CARUSO         ITA         isti 
 8. T. ARENSMAN       NIZ          cas 
 9. T. PINOT          FRA         2:16 
10. E. RUBIO          KOL         2:26