Dončić se je v končnici lahko le držal za glavo. Večkrat se je znova jezil na sodnike. Foto: Reuters
Dončić se je v končnici lahko le držal za glavo. Večkrat se je znova jezil na sodnike. Foto: Reuters

24-letni Ljubljančan je bil najboljši strelec tekme v American Airlines Centru, čeprav mu met izza črte ni stekel (2/10), zgrešil je tudi štiri proste mete (6/10). Na parketu je bil kar 41 minut, čeprav je trener Jason Kidd poudaril, da bo zelo pazil na njegovo minutažo. Znova se je izkazal novinec Jaden Hardy, ki je zadel šest trojk in zbral 27 točk. Reggie Bullock je bil petkrat natančen izza črte.

Dončić začuden nad sodniškimi odločitvami po grenkem porazu Dallasa

Zelo se je poznalo, da sta manjkala Irving in Hardaway
Dončić je zadnjič igral pred dvema tednoma v New Orleansu. Njegovi soigralci so izgubili vse tri tekme proti Memphisu, po podaljšku so premagali San Antonia in se veselili zmage v Los Angelesu nad Lakersi, potem ko je Maxi Kleber zadel trojko ob pisku sirene.

Irving si je spet poškodoval desno stopalo v tretji četrtini tekme v Memphisu v ponedeljek in je s klopi spodbujal soigralce. Po prihodu Irvinga v Dallas sta oba zvezdnika skupaj odigrala le devet tekem. Mavericksi so se veselili treh zmag, šestkrat pa so izgubili. Tokrat je manjkal tudi Tim Hardaway.

Curry in Thompson nista imela strelskega večera
Aktualni prvaki so zanesljivo dobili skok (44:31). Najboljši strelec Bojevnikov je bil Jonathan Kuminga z 22 točkami. MVP lanskega finala Stephen Curry je zadel le dve trojki v osmih poskusih, zbral je 20 točk in 13 podaj. Zelo slab večer je imel Klay Thompson, ki je prispeval le devet točk (4/9 iz igre, 1/4 za tri).

Jonathan Kuminga je večji del tekme skušal ustaviti Dončića, izkazal pa se je tudi z 22 točkami, zgrešil je le dva meta iz igre (9/11). Foto: Reuters
Jonathan Kuminga je večji del tekme skušal ustaviti Dončića, izkazal pa se je tudi z 22 točkami, zgrešil je le dva meta iz igre (9/11). Foto: Reuters

Bojevniki so dobili dve od treh tekem proti Mavericksom, kar pomeni, da bodo imeli prednost, če bi ekipi končali redni del z enakim izkupičkom. Golden State ima 36 zmag, Dallas pa dve manj.

Bojevniki dvakrat malce ušli, a so jih gostitelji hitro ujeli
Gostitelji so bolje začeli in povedli z 22:14, a sta se nato ekipi izmenjavali v vodstvu do odmora. Donte DiVincenzo je zadel trojko tik pred koncem prvega polčasa (63:65).

V tretji četrtini so si Bojevniki z desetimi zaporednimi točkami zagotovili devet točk naskoka (68:77). Dallas je odgovoril s serijo trojk, še posebej natančen je bil Hardy in po treh četrtinah so imeli prvaki še tri točke naskoka (93:96).

Na začetku zadnje četrtine je Golden State znova malce pobegnil, Anthony Lamb je bil natančen izza črte osem minut pred koncem (103:111). Mavericksi so se hitro vrnili in dve minuti pred koncem je bil izid zadnjič izenačen (120:120).

Draymond Green je spomnil na lansko finalno serijo, ko so Bojevniki zaostajali z 1:2 v zmagah proti Bostonu. Na zadnjih treh tekmah je z izjemno obrambo dvignil soigralce, ki so strli Celticse in osvojili naslov. Foto: Reuters
Draymond Green je spomnil na lansko finalno serijo, ko so Bojevniki zaostajali z 1:2 v zmagah proti Bostonu. Na zadnjih treh tekmah je z izjemno obrambo dvignil soigralce, ki so strli Celticse in osvojili naslov. Foto: Reuters

Imenitna obrambna predstava Greena
V obračunu ekip, ki ne blestita v obrambi, je izstopal Draymond Green. Tri minute in 17 sekund pred koncem je prejel peto osebno napako, a ga je trener Steve Kerr pustil v igri in Green je v končnici sijajno odigral v obrambi.

Minuto in pol pred koncem je uspešno zaključil polaganje in dodal še prosti met (120:123). Christian Wood je nato znižal. Po zgrešenem metu Dončića izza črte je Green odlično zaprl Ljubljančana in Golden State je imel napad. Green je mojstrsko odprl pot Curryju, ki je s polaganjem povišal na 122:125 osem sekund pred koncem. Po minuti odmora se je Dončić odločil za polaganje, a ga je Green odlično zaprl. Dončić ni prišel do izdelanega meta in zgrešil je v ključnem trenutku. Kevon Looney je z dvema prostima metoma potrdil šele deveto zmago Bojevnikov na gostovanjih v letošnji sezoni.

Dončić slabe volje na novinarski konferenci
"Noge še niso bile prave, zgrešil sem nekaj lahkih metov. Čaka nas še nekaj težkih gostovanj in igrati moramo precej bolje. Seveda smo zdaj slabe volje v garderobi. Vsak poraz v tem delu sezone je še posebej slab. Zdaj moramo gledati naprej. Ostalo je še nekaj tekem ključnih rednega dela in popolnoma moramo biti osredinjeni na zmage," je poudaril Dončić, ki ga v petek in nedeljo čakata tekmi z odpisanim Charlottom.

Cuban napovedal, da bo vložil uradni protest
Tekma bi lahko dobila še epilog za zeleno mizo, saj bo lastnik Dallasa Mark Cuban vložil protest. Plačati bo moral 10.000 ameriških dolarjev, ki jih bo dobil povrnjene, če bo komisar Adam Silver s svojo ekipo ocenil, da ima prav. V tem primeru bo treba zadnjih 14 minut tekme ponoviti od izida 87:88 naprej.

To se je v Ligi NBA zgodilo šestkrat, zadnjič pa na tekmi Miami – Atlanta v sezoni sezoni 2007/08.

Minuto in 54 sekund pred koncem tretje četrtine je Kevon Looney z zabijanjem dosegel dve točki, potem ko so bili vsi igralci Dallasa na drugi polovici igrišča. Mislili so, da je imajo žogo po minuti odmora. Več TUKAJ.

Kerr: Green je bil neverjeten
"Green je bil neverjeten. V napadu je dosegel tri pomembne točke in še omogočil prosto pot Curryju do polaganja osem sekund pred koncem. V obrambi je bil briljanten. Irving in Hardaway sta manjkala, a jih je Hardy obdržal v igri. Dončić je vedno izjemen, to nas ni presenetilo. Dvakrat sem že pomislil, da jim bomo ušli, a je vedno Hardy zadel in jih vrnil v igro. Za nas je vsaka tekma ključna, končnica se je za nas že začela. Osem ekip je zelo skupaj in en poraz te lahko veliko stane," je povedal trener Bojevnikov Steve Kerr. Maja lani je v finalu Zahoda izločil Maverickse s 4:1 v zmagah na poti do četrtega naslova v zadnjih osmih letih.

Kidd: Veliko tekem v tesni končnici smo izgubili
"Ostati moramo pozitivni, držati skupaj in razumeti, da bo šlo morda na bolje. Veliko tekem v tesni končnici smo že odigrali, vendar nismo bili uspešni. Ko so gostje pobegnili za tri točke, smo želeli hitro doseči koš, da bi nato prosti meti odločali o zmagovalcu. A se nam načrt ni izšel," je povedal Kidd.

Denver se je ogrel za veliki obračun z Milwaukeejem
Po poškodbi je znova igral Vlatko Čančar. Na parketu je bil le dve minuti in 44 sekund. Na koncu je bil vseeno vesel, saj je Denver dosegel že 49. zmago v sezoni. S 118:104 so Nuggetsi odpravili Washington. Z 31 točkami, 12 skoki in 7 podajami je bil še enkrat najboljši posameznik na parketu Nikola Jokić.

Denver prepričljivo vodi v Zahodni konferenci. Zdaj Čančarja in soigralce čaka priprava na veliki derbi lige, saj se bo Denver v noči na soboto pomeril z vodilno ekipo lige Milwaukeejem.

Ja Morant je znova poskrbel za šov v FedEx Forumu. Foto: Reuters
Ja Morant je znova poskrbel za šov v FedEx Forumu. Foto: Reuters

17 točk Moranta ob vrnitvi po odsluženi kazni
Ja Morant se je vrnil po devetih tekmah odmora, znova je dvignil navijače v FedEx Forumu na noge, Memphis pa je premagal Houston s 130:125.

Morant je na zabavi v nočnem klubu v Denverju v živem prenosu na Instagramu poziral s pištolo. Incident se je zgodil 3. marca le nekaj ur po porazu Memphisa proti Nuggetsom. Zvezdnik Grizlijev je odslužil osem tekem prepovedi igranja, v ponedeljek pa še ni bil pripravljen za igro in je počival.

Prvič v karieri je v Ligi NBA začel tekmo s klopi. V 24 minutah je prispeval 17 točk in pet podaj. Blestel je Jaren Jackson jr. s 37 točkami in 10 skoki, ki je še nadgradil odlično predstavo proti Dallasu v ponedeljek.

Polom Chicaga proti Philadelphii
Philadelphia se je oddolžila Chicagu za grenek poraz na domačem parketu v ponedeljek po dveh podaljških. V United Centru so Biki prejeli pravo lekcijo (91:116).

Sixersi so začeli udarno in povedli kar s 17:0 po treh minutah in pol. Chicago je ob odmoru zaostajal z 48:76.

Austin Reaves je v življenjski formi. Navijači so ga vzeli za svojega. Foto: Reuters
Austin Reaves je v življenjski formi. Navijači so ga vzeli za svojega. Foto: Reuters

James Harden ni igral, najboljši strelec lige Joel Embiid pa je bil na parketu le 16 minut in dosegel je 12 točk. DeAnthony Melton in Tyrese Maxey sta štirikrat zadela izza črte.

Pri Bikih je bila začetna peterka katastrofalna, skupaj je dosegla le 35 točk. Zvezdnik DeMar DeRozan je odigral najslabšo tekmo sezono (4 točke, 0/7 iz igre).

Davis in Reaves zrežirala pomembno zmago Lakersov
LA Lakersi so ugnali Phoenix s 122:111 in se izenačili z Dallasom po številu zmag in porazov (36-37). Jezerniki so zadnjo četrtino dobili s 34:26. Znova je navdušil Austin Reaves, ki je postal ljubljenec občinstva v Crypto.com Areni. S 25 točkami in 11 podajami (rekord kariere) je popolnoma zasenčil veterana Chrisa Paula.

LeBron James je v zadnjih treh tednih postal desna roka trenerja Darvina Hama. Navodila je dajal tudi prijatelju Anthonyju Davisu, ki je zdaj vodja Lakersov na parketu. Foto: Reuters
LeBron James je v zadnjih treh tednih postal desna roka trenerja Darvina Hama. Navodila je dajal tudi prijatelju Anthonyju Davisu, ki je zdaj vodja Lakersov na parketu. Foto: Reuters

Anthony Davis je bil najboljši strelec Lakersov s 27 točkami. Po zadnjih dveh povprečnih predstavah je poudaril, da 24 ur misli le še na preboj v končnico. Izklopil je vse aplikacije na telefonu.

James naj bi se vrnil še v rednem delu sezone
Tudi brez LeBrona Jamesa so se Lakersi močno dvignili, dobili so sedem od 12 tekem brez najboljšega strelca Lige NBA vseh časov. Trener Darvin Ham računa, da se bo James vrnil še pred koncem rednega dela.

Sunsi zelo pogrešali Duranta in Aytona
Devin Booker je 25 od 33 točk nasul v drugem polčasu, a mu ni uspelo preprečiti petega poraza Sunsov na zadnjih šestih tekmah. Kevin Durant je izpustil sedmo tekmo zapored zaradi zvina gležnja, center Deandre Ayton ni potoval v Los Angeles zaradi bolečin v kolku.


Tekme 22. marca:
DALLAS – GOLDEN STATE
125:127 (33:30, 30:35, 30:31, 32:31)
Dončić 30 (11/27 iz igre, 2/10 za tri, prosti meti 6/10), 17 podaj in 7 skokov v 41 minutah, Hardy 27 (6/9 za tri), Wood 19, Bullock 15 (5/7 za tri), Powell 13, Jo. Green 12, Holiday 5, Kleber 4; Kuminga 22 (9/11 iz igre, 2/3 za tri), Curry 20 (9/18 iz igre, 2/8 za tri) in 13 podaj, Poole 16, Green (8 podaj) in DiVincenzo (4/10 za tri) po 14, Looney 12 in 12 skokov, Thompson (4/9 iz igre, 1/4 za tri), Ja. Green in Lamb po 9, Moody 2.

WASHINGTON – DENVER 104:118
Porzingis 25 (11/17 iz igre), Avdija 16 in 8 skokov, Goodwin 12, Beal in Kuzma nista igrala; Jokić 31 (12/16 iz igre, 2/3 za tri), 12 skokov in 7podaj, Porter 21 (6/9 za tri), Murray 17 in 8 podaj ... Čančar 0 v 3 minutah.

MIAMI – NEW YORK 127:120
Butler 35 (11/19 iz igre, prosti meti 11/14) in 9 podaj, Herro 22 (4/7 za tri), Vincent 19 (3/5 za tri), Adebayo 15;, Lowry 14; Barrett 26 (8/13 iz igre, 3/6 za tri), Brunson 25 (10/16 iz igre), Grimes 22 (6/10 za tri), Randle 15.

TORONTO – INDIANA 114:118
Siakam 31 (11/17 iz igre), 10 skokov in 7 podaj, VanVllet 28 (7/22iz igre, 3/12 za tri) in 11 podaj, Pöltl 23 in 8 skokov; Nembhard 25 (11/18 iz igre, 3/5 za tri) in 10 podaj, Turner 16, Mathurin 15 (3/3 za tri).

CHICAGO – PHILADELPHIA 91:116
White 19 (3/6 za tri), LaVine 16, Dosunmu 14; Melton 25 (4/9 za tri), Maxey 21 (4/8 za tri), Harris 20 (375 za tri), 9 skokov in 8 podaj, Embiid 12 (5/7 iz igre) , 7 skokov in 7 podaj v 16 minutah, Harden ni igral.

MEMPHIS – HOUSTON 130:125
Jackson Jr. 37 (14/20 iz igre) in 10 skokov, Bane 20, Morant 17 (6/13 iz igre), Jones 14; Green 32 (10/18 iz igre, 3/6 za tri), Martin 31 (12/18 iz igre), Sengun 25 (11/15 iz igre).

MILWAUKEE – SAN ANTONIO 130:94
Andetokumbo 31 (14/23 iz igre) in 14 skokov, Middleton (10 podaj) in Portis (10 skokov) po 19, Ingles 14 (4/6 za tri); Vassell 16, Bates Diop 13, Sochan 13.

MINNESOTA – ATLANTA 125:124
Reid 26 (11/15 iz igre) in 8 skokov, McDaniels 25 (9/17 iz igre), Towns 22 (8/18 iz igre, 2/3 za tri), Prince 15; Young 29 (6/16 iz igre, 3/4 za tri, prosti meti 14/16) in 8 podaj, Bey (4/7 za tri), Hunter in Collins po 16.

UTAH – PORTLAND 115:127
Markkanen 40 (14/23 iz igre, 4/12 za tri) in 12 skokov, Dunn 15, Olynyk 12 in 10 skokov; Lillard 30 (8/19 iz igre, 2/10 za tri, prosti meti 12/14) in 12 podaj, Sharpe 24 (4/7 za tri), Watford 21, Nurkić 20.

LA LAKERS – PHOENIX 122:111
Davis 27 (10/18 iz igre) in 9 skokov, Russell 26 (9/13 iz igre, 3/6 za tri), Reaves 25 (6/10 iz igre, prosti meti 12/13) in 11 podaj, Vanderbilt (5/5 iz igre) in Schröder po 13, James ni igral; Booker 33 (11/16 iz igre, prosti meti 10/12), Paul 18 (8/17 iz igre), Shamet 15, Craig 14, Durant in Ayton nista igrala.


Tekme 23. marca:
ORLANDO – NEW YORK
BROOKLYN – CLEVELAND
NEW ORLEANS – CHARLOTTE
LA CLIPPERS – OKLAHOMA CITY


Vzhodna konferenca:                    
MILWAUKEE BUCKS *        72 52 20  72,2
BOSTON CELTICS *         73 50 23  68,5
PHILADELPHIA 76ERS *     72 49 23  68,1
CLEVELAND CAVALIERS      74 46 28  62,2
NEW YORK KNICKS          74 42 32  56,8
BROOKLYN NETS            72 39 33  54,2
---------------------------------------
MIAMI HEAT               74 40 34  54,1
ATLANTA HAWKS            73 36 37  49,3
TORONTO RAPTORS          73 35 38  47,9
CHICAGO BULLS            72 34 38  47,2
---------------------------------------
INDIANA PACERS           73 33 40  45,2
WASHINGTON WIZARDS       73 32 41  43,8
ORLANDO MAGIC            73 30 43  41,1
CHARLOTTE HORNETS        73 23 50  31,5
DETROIT PISTONS          73 16 57  21,9
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS *         73 49 24  67,1
MEMPHIS GRIZZLIES *      72 45 27  62,5
SACRAMENTO KINGS         72 43 29  59,7
PHOENIX SUNS             72 38 34  52,8
LOS ANGELES CLIPPERS     73 38 35  52,1
GOLDEN STATE WARRIORS    74 38 36  51,4
---------------------------------------
MINNESOTA TIMBERWOLVES   74 37 37  50,0
OKLAHOMA CITY THUNDER    72 36 36  50,0
DALLAS MAVERICKS         73 36 37  49,3
LOS ANGELES LAKERS       73 36 37  49,3
---------------------------------------
UTAH JAZZ                72 35 37  48,6
NEW ORLEANS PELICANS     72 35 37  48,6
PORTLAND TRAIL BLAZERS   72 32 40  44,4
SAN ANTONIO SPURS        73 19 54  26,0
HOUSTON ROCKETS          73 18 55  24,7