Goran Dragić v letošnji končnici v povprečju dosega 21,1 točke, 4,4 skoke in 4,7 podaj. Foto: AP
Goran Dragić v letošnji končnici v povprečju dosega 21,1 točke, 4,4 skoke in 4,7 podaj. Foto: AP

Pred nami je obračun dveh izvrstnih ekip, ki ju vodita Erik Spoelstra in Brad Stevens, ki sodita med najbolj spoštovane strokovnjake v ligi. V obeh zasedbah je nekaj imen, ki imajo pred sabo zares svetlo prihodnost. Tako Miami kot Boston igrata v Orlandu odlično. Obe navdušujeta z moštveno igro, v kateri lepo kroži žoga, in trdno obrambo. Medtem ko je defenzivno Vročica tretja najuspešnejša ekipa končnice, pa je obramba Celticsov celo najboljša. Imenitno serijo bo začinilo še dolgoletno rivalstvo obeh predsednikov Pata Rileyja in Dannyja Ainga.

Eriks Spoelstra, ki je kot glavni trener osvojil dva prstana, pri prvem Miamija pa je bil še pomočnik, je v končnici dobil že 79 tekem. Foto: AP
Eriks Spoelstra, ki je kot glavni trener osvojil dva prstana, pri prvem Miamija pa je bil še pomočnik, je v končnici dobil že 79 tekem. Foto: AP

Vročica je v končnici ob osmih zmagah le enkrat klonila. Poražena je bila na četrti tekmi polfinala Vzhoda proti Milwaukeeju. Tedaj se je v prvi četrtini poškodoval Giannis Antetokounmpo, ki je izvrstno začel tekmo. Ko so ostali brez MVP-ja in najboljšega obrambnega igralca lige, so Bucksi strnili vrste, na krilih Khrisa Middletona pa so se po podaljšku rešili metle, a že na peti tekmi, ko je manjkal grški superzvezdnik je Miami prvič po letu 2014 dvignil vstopnico za konferenčni finale.

Miami uspešno ustavljal Antetokounmpa

Vrsta Spoelstra je najprej suvereno v končnici odpravila Indiano, izvrstno pa je igrala tudi proti Milwaukeeju, ki je drugo sezono zapored v končnico vstopil kot najboljša ekipa rednega dela. Toda podobno kot lani proti kasnejšim prvakom Raptorsom, so tudi tokrat imeli varovanci Mika Budenholzerja težave z obrambo Miamija. Košarkarji s Floride, ki so v mehurčku v Orlandu odlično tempirali formo in v najbolj pomembnem trenutku sezone igrajo najbolje letos, so imenitno opravili delo v obrambi.

Upočasnili so ritem napada Bucksov, predvsem pa so uspešno ustavljali Antetopkounmpa. Jasno je, da Greek Freaka ne more zaustaviti le en košarkar. Pri pokrivanju so se izmenjavali različni igralci, v prvi vrsti pa je bil zanj zadolžen Jae Crowder, ki je opravil izjemen posel. Ves čas so mu soigralci pomagali s podvajanjem in zgoščevanjem poti do obroča ter prostora v raketi, tako da je Giannis le stežka prodiral. Ko so ga omejili, kolikor je to mogoče, pa se pri Milwaukeeju ni našel posameznik, ki bi takrat prevzel večje breme. Kot rečeno, je bil Middleton junak zmage na četrti tekmi, a generalno gledano so imeli Bucksi premalo razpoloženih igralcev v napadu.

Jimmy Butler je dan pred prvo tekmo z Bostonom praznoval 31. rojstni dan. Foto: AP
Jimmy Butler je dan pred prvo tekmo z Bostonom praznoval 31. rojstni dan. Foto: AP

Butler: Smo boljša ekipa

Na drugi strani napad Miamija ne sloni le na enem košarkarju. Spoelstra, ki ima priložnost, da se na večni lestvici trenerjev z največjim številom zmag v končnici prebije med najboljših deset, ima na razpolago široko paleto orožij, med katerimi je tudi močna klop. Prvi strelec Miamija je Jimmy Butler, ki v povprečju dosega 21,8 točke na srečanje. Butler se je izkazal kot idealna okrepitev floridske franšize. “Vsi smo prepričani, da smo boljša ekipa od Bostona in da si zaslužimo biti tu. Usoda je v naših rokah,“ je zelo samozavesten in prepričan v svoje soigralce Butler, ki tvori udarni dvojec izkušenih mojstrov z Dragićem, ki je drugi strelec z 21,1 točke na srečanje.

Kot smo že zapisali, 34-letni Ljubljančan igra svojo najboljšo košarko v karieri NBA-ja in z zrelimi predstavami v vlogi vodje nekako spomijna na svojo najboljšo izvedbo – z EuroBasketa 2017, ko je v nepozabnem slogu vodil Slovenijo do naslova evropskega prvaka. “Vse skupaj je izvrstno. Uživam vsak trenutek in v vsaki tekmi. Ne čutim pritiska, le uživam, ko igram košarko. V ekipi imamo izjemno kemijo. Odlično se razumem z Jimmyjem, Jaejem, res s celotno ekipo. Ta sezona je unikatna in res se zabavamo,“ je dejal Dragić.

Boston se je tretjič v zadnjih štirih sezonah uvrstil v konferenčni finale. Foto: AP
Boston se je tretjič v zadnjih štirih sezonah uvrstil v konferenčni finale. Foto: AP

Tatum glavni adut Bostona

16,2 točke znaša povprečje vsestranskega centra Bama Adebaya, ki podobno kot Butler blesti tako v obrambi kot v napadu. Samozavestni novinec Tyler Herro – njegovo povprečje je 14,7 – je kljub mladosti sposoben zadevati tudi v ključnih trenutkih, dvomestno število točk v povprečju dosegata še izvrstna ostrostrelca Crowder (12,8), ki je pred leti v finalu Vzhoda igral z Bostonom, in Duncan Robinson (10,6), ki je bil v mladosti navijač Celticsov. V rotaciji sta pomembna še Andre Iguodala, ki je šestič zapored v konferenčnem finalu, in Kelly Olynyk, ki je finale Vzhoda prav tako že igral z Bostonom.

Celticsi imajo krajšo rotacijo, obenem pa so odigrali tudi dve tekmi več kot Miami. Potem ko so najprej v velikem slogu pometli s Philadelphio, imajo zdaj za sabo naporno serijo, ko so aktualne prvake iz Toronta izločili šele po sedmih obračunih. Igra zelene vrste iz Massachusettsa se vrti okoli trojice Jayson Tatum, Jaylen Brown in Kemba Walker. Tatum, eden najbolj obetavnih igralcev v ligi, je z dobrimi 25 točkami v povprečju prvi strelec Bostona v končnici. Tudi Brown, ki v Orlandu daje po 21 točk na srečanje, je odličen atlet, hkrati prav tako lahko zadeva z vseh položajev, 19,6 točke pa znaša povprečje Walkerja. Marcus Smart, ki je bil izbran v obrambno peterko lige, dodaja po 13 točk na tekmo, nekaj manj kot deset pa jih dosega Daniel Theis, nemški košarkar, ki ogromno dela opravi pod obročem in z Walkerjem lepo sodeluje v "pick and rollu".

Kdaj se bo vrnil Hayward?

Proti s 17 naslovi najuspešnejši franšizi v zgodovini NBA-ja, ki naskakuje prvi finale po letu 2010, že nekaj let nasprotniki trojke mečejo s slabim odstotkom. V letošnji končnici pa nasploh Boston igra odlično obrambo in zanimivo bo videti, kako bodo Celticsi zaustavili met izza črte Miamija, ki je eno glavnih njegovih orožij. Po drugi strani Kelti z agresivno obrambno napravijo tudi številne osebne napake, Butler pa je na primer pravi mojster izsiljevanja le teh. V tej sezoni je dve od treh medsebojnih tekem dobil Boston, a ti obračuni niso reprezentativni, saj se nikoli moštvi nista pomerili v popolnih zasedbah, hkrati je Miami igral tudi t. i. "back to back" srečanja, ko je bil dejaven že dan predtem.

Vprašanje je, kdaj se bo Gordon Hayward vrnil na parket in kako hitro bo ujel tekmovalni ritem. Foto: AP
Vprašanje je, kdaj se bo Gordon Hayward vrnil na parket in kako hitro bo ujel tekmovalni ritem. Foto: AP

Nosilci Bostona so v končnici odigrali precej več minut od Miamijevih, ki ima daljšo klop. Prav zato bo razplet serije lahko odvisen od Gordona Haywarda, ki naj bi se po poškodbi gležnja vrnil v konferenčnem finalu, toda kdaj tošno pa še ni znano. Ko je krilni košarkar pred tremi leti zapustil Utah, sta bila glavna kandidata za njegov podpis prav Boston in Miami, na koncu pa je oblekel zeleni dres.

“Giannis na primer nima toliko pomoči. Če pogledamo Tatuma, ima ob sebi Kembo in Browna. Brez dvoma je vodja ekipe. Moramo se dobro pripraviti nanj, a se ne sme celotna obramba osredotočiti le na njega in pozabiti na ostale. Imamo kar nekaj igralcev, ki lahko pokrivajo več pozicij. Mislim, da imamo prave igralce, ki lahko zaustavijo njihove najboljše posameznike. V obrambi moramo igrati kot prava ekipa in si pomagati. To bo ključ te serije, torej, kdo bo branil bolje. Boston je defenzivno zelo čvrst in agresiven. Verjamem, da smo tudi mi lahko obrambno še boljši,“ je še povedal Dragić.


Vzhod, finale, prva tekma, sreda ob 0.40:
BOSTON (3) – MIAMI (5) 0:0

Zahod, polfinale, sedma tekma, sreda ob 3.10:
LA CLIPPERS (2) - DENVER (3) 3:3

Že odigrano:
LA LAKERS (1) – Houston (4) 4:1

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na štiri zmage.